Klasikiniai balti marškiniai verčia pasitempti, jų standi apykaklė, nepriekaištingai išlygintas audinys ir baltutėliai rankogaliai dalykiškumo suteikia net ir tokiems kasdieniams drabužiams kaip džinsai ar trumpas sijonas. Ilgą laiką klasikiniai marškiniai karaliavo vyrų garderobe, nors pirmąjį žingsnį baltos medvilnės populiarumo link žengė Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė.

Su asmenine siuvėja XVIII amžiaus pab. ji sukūrė paprastą plonyčio balto muslino suknelę. Vilkinčią šią suknelę karalienę nutapė prancūzų portretistė Élisabeth Louise Vigée Le Brun. Tuo metu rokoko didybės išlepinta visuomenė pernelyg paprastą rūbą nušvilpė – jiems tai buvo įžeidžiančiai atviri naktiniai marškiniai. Iš pradžių išjuokta, vėliau ši suknelė tapo madingu ir geidžiamu apdaru, medvilnė ėmė sparčiai populiarėti.

„Alexander McQueen“ ir „Deveaux“ 2023 m. rudens prekolekcijos. Mados namų nuotr.

Tokie klasikiniai marškiniai, kokius žinome šiandien, iki XX amžiaus buvo pasiturinčio džentelmeno simbolis. Vėliau, mados pasauliui vis labiau laisvėjant, balti marškiniai atsirado ir moterų spintose. Didelę įtaką tam padarė dizainerė Gabrielle Chanel, laužiusi vyravusias mados taisykles ir moterims siūliusi vyriško garderobo detales. Prie klasikinių marškinių populiarinimo prisidėjo ir juos mielai vilkėjusios 5-ojo dešimtmečio žvaigždės Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Ava Gardner.

Pamažu klasikiniai marškiniai moterų simpatijas žėrėsi kino ekranuose, žurnalų puslapiuose, madų pristatymuose, tapo verslios ir savimi pasitikinčios moters simboliu, o nauja populiarumo banga jie sužibo10-ąjį dešimtmetį.

„Max Mara“ 2023-2024 m. rudens kolekcija. „Max Mara“ 2024 m. kruizinė kolekcija. „Brandon Maxwell“ 2023 m. prekolekcija. „Gabriela Hearst” 2024 m. kruizinė kolekcija. Mados namų nuotr.

Nuo gražuolės Marilyn Monroe, princesės Dianos, supermodelio Kate Moss iki šių dienų madisčių – klasikiniai balti marškiniai yra nesenstanti moteriško garderobo klasika. Jie tapo Valentino 2023–2024 metų rudens ir žiemos kolekcijos pagrindu, klasikinius marškinius šaltojo sezono kolekcijose pritaikė ir Dior, Dolce & Gabbana, Max Mara, Sacai bei Alexander McQueen.

Sluoksniai

Šį sezoną marškiniai sluoksniuojami su korsetais, sarafanais, liemenėmis ar megztiniais. Kad tai padaryti būtų lengviau, rinkitės prigludusio silueto liemenuotus marškinius.

Detalės

Madingi ne tik klasikiniai marškiniai, bet ir iš po drabužių kyšančios marškinių tipo apykaklės arba rankogaliai. Tokias detales galima įsigyti atskirai arba persiūti nukirpus nuo pabodusių marškinių.

Kaspinas

Klasikinius marškinius papuoš ir jų griežtumą sušvelnins ties apykakle surištas kaspinas. Rudens kolekcijose vyrauja juodi kaspinai, suteikiantys įvaizdžiams elegancijos.

Akcentas

Sugrįžta didesnių ir smailesnių apykaklės atvartų tendencija. Jei tokie marškiniai vilkimi su švarku ar megztiniu, atvartai ištraukiami ant drabužio kaip akcentas.

Vakarui

Originalus derinys – ant klasikinių marškinių vilkima kokteilinė suknelė su petnešėlėmis arba atvirais pečiais. Klasikinius marškinius galite derinti ir su puošniu sijonu: dekoruotu kristalais, pasiūtu iš blizgių žvynelių audinio ar gausiai siuvinėtu.