„Juokauju, kad auginu šunis, kurie nesišeria, o va megztiniai šeriasi – nes jie yra visiškai natūralaus plauko“, – juokiasi parduotuvės „Dori look“ savininkė, megztų gaminių ekspertė Dorota Ignatovič. Ji papasakojo, kaip reikia prižiūrėti lepius megztinius, kad šie tarnautų ilgai.

– Kodėl kartais megztiniai skalbiant susitraukia? Ir kaip juos skalbti?

– Prie kiekvieno gaminio yra etiketė, kurioje gamintojas nurodo, kaip rūbą reikia prižiūrėti, skalbti. Yra žmonių, kurie nesiorientuoja etikečių ženkluose – tada „Google“ ateina į pagalbą. Bet savo pirkėjas, jeigu jos perka gyvai, visada perspėju ir žodžiu – paaiškinu, kaip reikia prižiūrėti megztinį.

Pavyzdžiui, moherinį megztuką reikia arba nešti į valyklą, arba skalbti namuose, tik rankomis, vėsiame/šaltame vandenyje. Mohera labai bijo karščio, gali susitraukti. Užmerkus megztinį vėsiame vandenyje su specialiu skalbikliu ar švelniu muilu, ar vaikišku šampūnu, reikia palikti jį porai valandų. Po to pakeisti vandenį, išskalauti.

Mohera dėvint yra labai patogi, nėra jokio burbuliavimosi. Kadangi tai – kaip plaukas, galima kartais tiesiog prašukuoti. Trūkumai – tik sudėtingas skalbimas ir šioks toks šėrimasis.

Kašmyriniai megztiniai priklauso nuo klasės. Premium klasės kašmyrą galima skalbti skalbimo mašinoje, nustačius mažiausias apsukas ir vilnos programą. Būtina naudoti specialias vilnai skirtas skalbimo priemones.

Vilnoniai megztiniai – jų priežiūra skiriasi, tad būtina žiūrėti į gamintojo etiketę. Yra merino vilna, paprasta vilna, alpakos vilna... Alpakos vilną, manau, galima prižiūrėti taip pat, kaip kašmyrą, tai labai panaši ir problemų nekelianti medžiaga.

O šiaip vilnonius gaminius galima valyti valykloje, galima skalbti su vilnai skirtomis priemonėmis, vilnai skirta programa. Taip pat vilnonį megztinį žiemą galima pakabinti balkone, lauke, ir šaltukas padarys savo darbą. Bakterijos žūsta, vilna atgauna pradinę formą, dingsta kvapas ir megztinį galima vėl dėvėti.

D. Ignatovič papasakojo, kaip pasirinkti kokybiškus gaminius

– Kaip megztinius džiovinti?

– Kašmyriniai megztukai jau po skalbimo būna tik vos drėgni. Tada juos galima padėti ant džiovyklės (gulsčiai) ir išdžiūs iki galo. O mohera jau kitaip. Skalbiant rankomis, po skalbimo moherinis megztinis lieka šlapias. Tad skersai vonios padedu šluotą, sulankstau megztuką ir padedu ant šluotos – kad nubėgtų visas vanduo. Jis lieka drėgnas. Tada padedu ant rankšluosčio, gražiai išlankstau (ant džiovyklės ar grindų, tik jokiu būdu ne ant gyvatuko ar ne ant radiatoriaus) ir palieku džiūti.

– Kokiais būdais nupūkuojami, nuplaukuojami megztukai?

– Moherinį megztuką galima šukuoti paprasčiausiai šukomis. Plačiais, plastikiniais dantukais. Svarbiausia, kad šukos būtų ne metalinės, antraip gali išdarkyti siūlus.

Nuo kašmyro burbuliukus galima nuimti tiesiog rankomis arba tomis pačiomis šukomis. Taip pat yra elektrinių pūkų nurinkėjų, bet su jais reikia atsargiai, nes užkabinus siūlą galima sugadinti visą megztuką. O dalis pūkelių nukrenta tiesiog skalbimo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją