Faktas: Viršutinių vokų plastika – paprasta, greita procedūra, atjauninanti 10 metų?

Vokų plastika gali būti atliekama tiek estetiniais, tiek medicininiais tikslais. Didžioji dalis šių operacijų atliekama estetiniais sumetimais. Nereta moteris nori atrodyti jauniau ir žvaliau, daugeliui taip pat aktualu, kad viršutinių vokų srityje būtų mažiau raukšlių, užkritęs vokas netrukdytų pasidažyti, o padažytos blakstienos, besiliečiančios su vokais, nesugadintų makiažo. Dėl tokių estetinių priežasčių moterys dažniausiai kreipiasi į plastikos chirurgus dėl vokų plastikos operacijos. Kai viršutinių vokų odos perteklius yra pakankamai didelis ir dengia regėjimo lauką, tai jau ne estetinė, o medicininė problema. Lietuvoje šios operacijos yra kompensuojamos teritorinių ligonių kasų (TLK), tačiau, akivaizdu, skundas dėl makiažo nepatogumo ir pageidavimas atrodyti jauniau, negali būti kompensuojamas valstybės. Medicininė indikacija, leidžianti gydytojui paskirti TLK finansuojamą operaciją, gali būti tada, kai viršutinis akies vokas dengia 50 proc. regėjimo lauko.

Dėl mados ir susidariusios nuomonės, jog plastinė chirurgija lygi kosmetologinei procedūrai, dabar į chirurgus kreipiasi vis jaunesni pacientai. Nepaisant to, kad teoriškai vokų operacija gali būti atliekama visiems (visi turi papildomo audinio vokų srityje), būtina įvertinti priežastis ir realią būtinybę operacijai atlikti. Dėl įgimto polinkio ar tam tikrų anatominių ypatumų operacija gali būti tikslinga ir jauname amžiuje, tačiau, jei indikacija laikoma vos viena kita nepatinkanti raukšlelė, operacija – netikslinga. Po nebūtinos vokų plastikos rezultatas būna labai minimalus, praktiškai nematomas, taigi, jei nėra rimtų indikacijų, operacija nerekomenduotina.

Viršutinių vokų plastika

Neretai pacientai, atvykstantys konsultacijai dėl viršutinių vokų plastikos, būna įsitikinę, kad tai – labai paprasta, nesudėtinga procedūra, kurią be jokio plano galima atlikti kitą dieną. Dažnai jie nustemba sužinoję, jog procedūrai atlikti reikia operacinės bei nuoseklaus chirurgo ir paciento pasiruošimo. Kai kurie pacientai baiminasi, kad operacija gali pakeisti žvilgsnį ar akių formą, tačiau teisingai atlikta viršutinių vokų operacija akių formos nepakeičia. Operacijos metu pašalinamas tik vokų audinių perteklius, o akies forma nepakinta. Po plastikos žvilgsnis tiesiog atrodo jaunatviškesnis. Akių nedengia per didelis odos kiekis, sudarantis liūdno, pavargusio žmogaus įspūdį. Operaciniam pjūviui atlikti egzistuoja standartiniai matmenys, kurių plastikos chirurgas privalo laikytis. Labai svarbu yra atitinkamas atstumas nuo blakstienų iki apatinio pjūvio bei atstumas nuo antakių iki viršutinio pjūvio. Kai kada pacientai po operacijos pastebi pablogėjusią regą, tačiau tai – laikinas reiškinys, kuris savaime praeina.

Pooperacinis vokų plastikos laikotarpis ir operacijos rezultatas – labai individualus. Įprastai po operacijos mėlynės bei akių srities patinimai išnyksta per 7-10 dienų. Kai kuriais atvejais mėlynių ir patinimų apskritai gali nebūti. Panašiai ir su operacijos randų ryškumu. Dažniausiai vokų plastikos randai būna mažai pastebimi, nes chirurgai juos suformuoja natūraliose viršutinio voko raukšlėse. Dėl individualių organizmo ypatumų, randas gali būti ir ryškesnis. Būtent todėl teisingiausia galutinį operacijos rezultatą vertinti praėjus mažiausiai pusei metų (ar net metams), kai randai suminkštėja ir galutinai susiformuoja. Ar atliktos operacijos rezultatas išliks visą gyvenimą ar dešimt, dvidešimt metų, garantuoti niekas negali. Tai tik prognozės, numanomi spėjimai. Žmogus po operacijos toliau sensta, audiniai ir oda toliau smunka, todėl gali būti taip, kad po kurio laiko operaciją reikės kartoti.

Dažnai žmonės nuvertina vokų operacijos sudėtingumą ir rimtumą, nesuplanuoja ramaus pooperacinio periodo, nesilaiko gydytojo rekomendacijų, pavyzdžiui, sportuoja, aktyviai leidžia laiką, tvarkosi buityje, todėl gali patirti komplikacijų. Jeigu nesilaikoma gydytojo nurodymų, žaizda gali pradėti kraujuoti, audiniai tinti. Gali susidaryti kraujosrūvos ar net hemotomos (kraujo sankaupos). Tokiais atvejais gali prireikti antros operacijos, po kurios gijimas gali trukti 1-1,5 mėnesio. Po blefaroplastikos, kaip ir po visų kitų operacijų, rekomenduojama apriboti fizinę veiklą, rinktis gulimą režimą, šaldyti operuotas vietas.

Pastaba: Viršutinių vokų plastika trunka 40-60 minučių. Ji atliekama taikant vietinę nejautrą, kai nuskausminamieji vaistai suleidžiami į viršutinių vokų sritį. Po operacijos siūlai traukiami po 5-7 dienų. Po 7-10 dienų pooperacinė žmogaus būklė normalizuojasi ir jau galima atlikti makiažą, pamaskuoti randelius, grįžti prie įprastos veiklos ir aktyvesnio gyvenimo būdo. Paprastos chiruginės operacijos nebūna, todėl kiekvienas chirurgo ir paciento veiksmas turi būti apgalvotas ir aptartas. Tik taip abi pusės gali džiaugtis geru rezultatu ir nevarstyti gydytojo kabineto durų dėl įvykusių komplikacijų. Svarbu nepamiršti, jog plastinę operaciją turėtų atlikti plastikos chirurgo specialybę turintis gydytojas. Kadangi tai akių srities operacija, kartais pacientai mano, jog reikia kreiptis į akių gydytojus (oftomologus). Į oftomologus, žinoma, tikrai verta kreiptis, tačiau dėl akių sveikatos, o ne viršutinių vokų plastikos.

Agnė Černičenko
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)