Kasdieniai priežiūros žingsniai

Parduotuvės „inHair“ specialistė Raminta Dambrauskė žiniasklaidoje pasakojo, kaip atstatyti suprastėjusios būklės plaukus. Pasak jos, svarbiausia yra keli žingsniai. Pirmiausia, išsiaiškinti savo galvos odos tipą ir pagal tai pasirinkti šampūną. Tada išsiaiškinti savo plaukų – plaukų galų – būklę ir pagal tai parinkti kondicionierių bei kaukę.

Kasdienės plaukų priežiūros rutina, kaip teigia specialistė, turėtų atrodyti taip:

1, Plaukų trinkimas šampūnu (rekomenduojama plaukus trinkti 2 kartus, o perskalauti juos po vėsiu vandeniu).

2. Kondicionieriaus tepimas ant plaukų (tepti nuo plaukų vidurio iki galiukų, palaikyti apie 3 minutes).

3. Kaukės naudojimas kas 3-4 plovimą, jeigu plaunate kasdieną – 1 kartą per savaitę (rekomenduojama kaukę naudoti vietoje kondicionieriaus ir laikyti apie 12 minučių).

4. Papildomų priemonių ir koncentratų naudojimas pagal plauko poreikius (apsauga nuo karščio, plaukų aliejus, nenuplaunamos plaukų priežiūros priemonės).

Hormonų įtaka

Vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė sako, kad plaukai, kaip ir oda, yra gyvenimo būdo, meilės sau ir kasdienių ritualų atspindys. Specialistė neabejoja, kad įdėjus šiek tiek pastangų, kiekvienas gali išspręsti plaukų problemas ir džiaugtis sveikais, tankiais, gražiais plaukais.

„Dažniausiai susiduriama su šiomis problemomis: plaukų slinkimu, lėtu jų augimu, lūžinėjimu, pūtimusi. Na, o priežastys gali būti įvairios: genetika, hormonų disbalansas, stresas, prasta mityba ir tam tikros ligos. Moterims plaukai dažnai slenka po gimdymo, per ar po menopauzės.

Lėtai auga ir lūžinėja – dėl nevisavertės mitybos, vitaminų ir mineralų trūkumo. Išsausėja, praranda žvilgesį, ima pūstis ir lūžinėti – dėl žalingo aplinkos poveikio (UV spindulių, vėjo, sauso oro, taršos, druskingo jūros ar chloruoto baseino vandens) ir netinkamos plaukų priežiūros: netinkančios kosmetikos, plaukus žalojančių šukų, šepečių, džiovinimo, formavimo prietaisų“, – teigia vaistininkė.

Svarbiausioji medžiaga

Suprastėjus plaukų būklei – ji turi aiškias rekomendacijas.

„Silpni, slenkantys plaukai – ilgalaikės prastos organizmo būklės pasėkmė ir signalas susirūpinti sveikata. Deja, dažnai moterys pirmiausiai kreipiasi ne į gydytojus ar vaistininkus, bet į kirpėjus ir problemas bando spręsti ar maskuoti išorinėmis priemonėmis. Visgi tikrasis grožis slypi viduje, tad reikia nusiteikti padirbėti: atlikti kompleksinius kraujo tyrimus ir reikiamas maistines medžiagas vartoti nuosekliai ir palyginti ilgai.

Priemonių pasiūla išties didžiulė, todėl labai svarbu pasirinkti teisingai. Priemonės turi tikti odos ir plaukų tipui ir realiai spręsti, o ne maskuoti problemas. Deja, vien išorinių priemonių, kad ir pačių geriausių, dažniausiai neužtenka, tad būtina pasirūpinti, kad organizmas gautų visų reikiamų medžiagų ir mikroelementų, reikalingų plaukų augimui, struktūros palaikymui ir apsaugai.

Teisinga mityba – esminė sveikų plaukų dedamoji. Net per mažas suvartojamo vandens kiekis gali pakenkti jų elastingumui ir žvilgesiui, ką jau kalbėti apie visas būtinas medžiagas. Atgaivinti pažeistus plaukus, sumažinti jų slinkimą, paskatinti augimą ar tiesiog gerai būklei palaikyti reikalinga visa puokštė vitaminų, mikroelementų, antioksidantų, baltymų, ypač tokių kaip keratinas, ir aminorūgščių. Deja, jų visų gauti tik su šiuolaikiniu maistu – beveik neįmanoma.

Maisto papildai plaukams gali būti vartojami profilaktikai, kad plaukai tiesiog būtų puoselėjami ir palaikoma gera jų būklė ir su tikslu papildyti, sustiprinti organizmą tada, kai jau yra reali problema. Abiem atvejais gali būti vartojamas analogiškos medžiagos, tačiau jų dozė ir vartojimo laikas bus skirtingas.

Kai kurios medžiagos yra svarbesnės nei kitos. Pavyzdžiui, keratinas – jis sudaro didžiąją dalį plaukų struktūros ir atlieka labai daug funkcijų. Kai organizme trūksta keratino, plaukai tampa trapūs, silpni, ima lūžinėti, gali atsirasti pleiskanų. Šis baltymas atkuria pažeistus plaukus, stiprina folikulus ir skatina plaukų augimą.

Be to, jis padeda išsaugoti drėgmę ir suteikia plaukams lankstumo, elastingumo, minkštumo ir švelnumo. Jei organizme keratino užtenka, plaukai būna lygesni, glotnesni, lengviau suvaldomi ir atsparesni neigiamam išorės poveikiui. Geriamas keratinas užtikrina, kad plaukas augtų sveikas ir būtų stiprus. Tik svarbu nepamiršti, kad jo poveikis gali skirtis, daug kas priklauso nuo keratino formos.

Kad geriamas keratinas turėtų maksimalų poveikį, svarbu, kad jis būtų gerai pasisavinamas ir vartojamas ilgesnį laiką. Geriausia rinktis hidrolizuotos formos skystą keratiną, nes hidrolizės metu jis yra susmulkinamas į mažesnes, geriau ir efektyviau organizmo pasisavinamas molekules.

Ypač gerai, kai keratino papildas vartojamas kartu su SOD, cinku, variu, selenu, vitaminais B5, B6 ir B7. Visos šios medžiagos puikiai dera tarpusavyje ir, sinergiškai veikdamos, turi didžiausią poveikį plaukų grožiui ir sveikatai. Hidrolizuotą keratiną rekomenduojama nuosekliai vartoti kas tris mėnesius, nors poveikis turėtų jaustis jau po pirmo vartojimo mėnesio“, – sako G. Krikščiūnienė.

Viena ir ta pati firma? Nebūtinai

Viena iš esminių plaukų priežiūros dalių – tinkamai pasirinktos priemonės. Kaip surasti sau tinkamiausius produktus, kad šie saugotų ir tausotų ne tik plaukus, bet ir galvos odą? Pasak „Ellips Lietuva“ kalbinto plaukų stilisto Pauliaus Valiūno, plaukų priežiūros sėkmė priklauso nuo keleto veiksnių.

„Yra daugybė patarimų, kaip išsirinkti tinkamas grožio priemones, tik ne visų jų paisome arba ne visas priemones įvertiname teisingai. Pavyzdžiui, vieni teigia, kad efektyviausiai prižiūrėti plaukus pavyks tik naudojant vieno gamintojo ir tos pačios linijos produktus, kiti gi pataria išsirinkti geriausius skirtingų gamintojų produktus ir juos naudoti kartu. O tiesa yra per vidurį, nes svarbiausia tinkamai pasirūpinti plaukų ir galvos odos valymu bei jų drėkinimu ir maitinimu, o kokio gamintojo priemonės bus pasirinktos, ne taip svarbu.

Juk vienas šampūnas gali giliai valyti, bet tuo pačiu labai sausinti galvos odą, kitas – ją maitinti, tačiau plaukai atrodys it riebaluoti, vienas plaukų kondicionierius gali būti skirtas dažytiems plaukams, o kitas, aliejingas – garbanotiems, tad svarbiausia, kad plaukų priežiūros priemonės būtų kokybiškos, skirtos konkrečiam tikslui ir tiktų jūsų plaukų tipui“, – pataria plaukų priežiūros ekspertas.

Pasak jo, renkantis grožio priemones, reikėtų kritiškai įvertinti keletą veiksnių, nes, pasirinkus netinkamai, plaukų priežiūra ne tik nepalengvės, bet ir sukels papildomų problemų. P. Valiūnas išskiria 5 kriterijus, į kuriuos būtina atsižvelgti.

1. Jūsų natūralią plaukų struktūrą ir tipą

„Plaukai paprastai skirstomi pagal tai, kiek drėgmės jie gali sugerti, elastingumą – kaip lengvai lūžta ir tekstūrą – kokio storumo yra plaukas. Dar papildomai vertinama, ar plaukai yra tiesūs, banguoti ir garbanoti. Visi plaukų tipai turi savo privalumų ir minusų, pavyzdžiui, tiesūs plaukai susiriebaluoja greičiau nei garbanoti, nes plaukų šaknį maitinantis sebumas, kurį pagamina mūsų galvos odoje esančios riebalų liaukos, tiesiu plauku per visą jo ilgį pasiskirsto greičiau.

Nors garbanoti plaukai susiriebaluoja lėčiau, tačiau dėl plauko struktūros labiau šiaušiasi ir veliasi, todėl jiems prižiūrėti reikia visiškai kitokių priemonių nei tiesiems, linkusiems riebaluotis ploniems plaukams. Panaudojus priešingą savo plaukų tipui šampūną ar kondicionierių, plaukai gali dar labiau išsausėti arba imti dar labiau riebaluotis, nors priemonės yra kokybiškos“, – į plaukų priežiūros skirtumus dėmesį atkreipia P. Valiūnas.

Kaip teigia plaukų grožio specialistas, dažytiems plaukams reikėtų rinktis priemones, kurių sudėtyje esančios medžiagos uždaro plauko žvynelius, taip neleisdamos išplauti spalvos pigmento, o retiems ir ploniems plaukams tinka lengvi kondicionieriai, kurie neapsunkina plaukų ir suteikia jiems purumo. Jeigu pastariesiems dažniausiai rekomenduojami apimties suteikiantys ir riebalavimą mažinantys produktai, iš prigimties sausiems ir veltis linkusiems banguotiems ir garbanotiems plaukams suvaldyti skirtos aliejingos, pūtimąsi mažinančios ir drėkinančios grožio priemonės. Kad tokie plaukai nesišiauštų, derėtų naudoti nenuplaunamą purškiamą kondicionierių, kuris padeda kontroliuoti plaukus, tačiau jų neapsunkina ir neriebaluoja, nepalieka jokio riebumo ar sunkumo pojūčio.

„Yra dar viena plaukų kategorija, kuri reikalauja išskirtinio dėmesio – vyresnių žmonių plaukai. Dėl hormonų pakitimų, senstant plaukai retėja, pasidaro ploni ir trapūs, be to, pradeda žilti, todėl tampa sausi, šiurkštūs ir nepaklusnūs. Tokiems plaukams geriausiai tinka sausų ir trapių plaukų priežiūrai arba specialiai žiliems plaukams skirtos priemonės, kurios sustiprina ir išlygina plaukus bei padeda atkurti jaunatvišką jų žvilgesį ir išvaizdą“, – pastebi plaukų stilistas.

2. Naudojamų kosmetikos priemonių pH

Sveiko plauko ir sveikos galvos odos pH yra 4,5–5,5 (rūgštinis). Tokioje terpėje plauko žvyneliai būna užsidarę, o plaukas išlieka elastingas ir blizgus, todėl labai svarbu pasirinkti plaukų priežiūros produktus su rūgštiniu pH – jos nedirgins galvos odos ir išlaikys natūralų jos ir plaukų pH.

Produktai su rūgštesniu pH (3,0–4,0) itin tinka sausiems, dažytiems ir pažeistiems plaukams, garbanotiems plaukams, kurių kutikulės iš dalies natūraliai yra atviros, reikia ieškoti produktų, kurių rūgštingumas svyruoja nuo 3,0 iki 5,0 pH, o štai tiesiems plaukams, kurie linkę greičiau susiriebaluoti, tinkamiausi produktai su 6,0–7,0 pH. Tiesiu plauku tekėdamas sebumas sureguliuoja galvos odos ir plauko pH, todėl papildomų priemonių, atstatančių pH, tokiems plaukams nereikia.

„Kartais ant grožio priemonių buteliukų būna nurodytas ne konkretus pH, bet jo intervalas, pvz., 3,0–4,0, taip daroma todėl, kad įtraukiamas ir galimas vandens, kuriuo plaunate galvą, pH – jis gali būti „kietesnis“ arba „minkštesnis“ ir turi įtakos plaukų grožiui. Palyginti su „minkštu“ lietaus vandeniu ar filtruotu vandeniu buteliukuose, „kietu“ vandeniu plaunami plaukai mažiau putoja, nes jame ištirpę mineralai mažina šią grožio priemonių savybę.

Be to, ilgainiui šie vandenyje ištirpę mineralai nusėda ant plaukų ir galvos odos, sudarydami nematomą plėvelę, dėl kurios plaukai atrodo sulipę, sausėja, o jų spalva – blunka. Jeigu nėra galimybės įsirengti vandens filtro, kartą ar du per mėnesį plaukus derėtų išplauti giliai valančiu šampūnu, kurio pH yra šarminis – nuo 7,1 pH. Tačiau tokiu šampūnu piktnaudžiauti nereikia, kad neišsausėtų galvos oda bei plaukai ir sau nepadarytumėte meškos paslaugos“, – pasakoja P. Valiūnas.

3. Ar jūsų plaukai buvo šviesinti, dažyti bei kitaip chemiškai apdoroti

„Plaukai, kaip ir audinys – labai skiriasi dėl savo sudėties ir apdorojimo būdo. Jeigu šilkui skalbti naudojame daug švelnesnes priemones nei medvilnei, ta pačia taisykle turėtume vadovautis ir prižiūrėdami dėl vienų ar kitų priežasčių pažeistus plaukus.

Jeigu jūsų plaukai buvo dažyti arba apdoroti plaukus tiesinančiomis ar garbanojančiomis cheminėmis medžiagomis, gali tekti ypač gerai apgalvoti grožio rutiną – plaukai, tikėtina, yra nualinti ir išsausėję, todėl prireiks laiko juos atgaivinti. Tokiems plaukams tiks švelnūs šampūnai su mažu pH ir stipriai maitinantys bei plaukų drėgmės balansą atstatantys plaukų kondicionieriai ir kaukės, tačiau visiškai netiks giliai valantys šampūnai su aukštu pH, mat pastarieji iš plauko pašalina ne tik nešvarumus, bet ir dažų pigmentus, todėl plaukai sausėja ir greičiau blunka. Dažantiems plaukus žmonėms iš viso nepatariu jų plauti kiekvieną dieną, kad būtų galima išvengti priešlaikinio spalvos išblukimo ir plaukų išsausėjimo.

Jeigu plaukus mėgstate formuoti karštomis žnyplėmis ar dažnai naudojate plaukų džiovintuvą, nepamirškite naudoti specialių priemonių, apsaugančių plaukus nuo karščio – serumų ar tepamų vitaminų plaukams su vitaminų A, C, E, Provitamino B5 ir kitų veikliųjų medžiagų kompleksu, kurie ne tik suteikia apsaugą nuo plaukų džiovintuvo ar plaukų žnyplių skleidžiamo karščio, bet ir nuo UV spindulių, chloro ir jūros druskų“, – patirtimi dalijasi plaukų priežiūros ekspertas.

4. Kaip norite plaukus stilizuoti

Kasdienei plaukų priežiūrai būtinos grožio priemonės priklauso ir nuo to, kaip mėgstate juos stilizuoti – ar jums patinka tiesinti plaukus, juos garbanoti, o gal mėgstate palikti juos visiškai natūralius? Tai – dar vienas dalykas, kurį turite apsvarstyti, kai planuojate savo plaukų priežiūros priemonių krepšelį.

Mėgstančioms natūralius plaukus, pakaks kokybiško šampūno ir kondicionieriaus, kartais – plaukų kaukės jų palepinimui. Toms, kurios iš namų negali išeiti be idealiai gulančių plaukų šukuosenos, į savo grožio krepšelį be savo plaukų tipui tinkančio šampūno ir kondicionieriaus derėtų įtraukti plaukų apimtį didinančias priemones – purškiamą pudrą, serumą ar dulksną arba garbanas paryškinantį aliejų bei priemones, saugančias plaukus nuo karščio.

5. Gal turite specifinių nusiskundimų

Normalu, kad bent vienas jūsų šukuosenos aspektas yra problemiškas – gal tai slenkantys plaukai, pleiskanojanti galvos oda, greitai susiriebaluojantys plaukai ar gyvybę praradusios, besiveliančios sruogos. Žinoti, kokia problema jus kankina, pusė užduoties, likusi dalis – surasti geriausią jos sprendimą.

„Gera taisyklė – keisti produktus keičiantis metų laikams, pavyzdžiui, žiemą derėtų rinktis tirštesnius gaminius su papildomu drėkinimu, nes tenka būti šildomose patalpose, tačiau vasaros sezonu norėsis lengvesnių priemonių, kurios maitina ir drėkina plaukus, jų neapsunkindamos.

Jeigu galvos oda ar plaukai nedžiugina dėl blogai parinktų ar per dažnai naudojamų grožio priemonių, tai galima greitai ir lengvai išspręsti. Pavyzdžiui, tiems, kurie itin dažnai naudoja tokias plaukų formavimo priemones, kaip lakas ar putos, rekomenduoju galvą ištrinkti giliai valančiu šarminiu šampūnu, kuris nuo galvos odos ir iš plaukų pašalina šių priemonių likučius geriau nei įprastas rūgštinis šampūnas.

Galbūt – tai galvos pleiskanojimo ir blizgesį praradusių plaukų priežastis, kuri gali išsispręsti vos po kelių galvos trinkimų? Tačiau, jeigu jus kankina galvos odos ligos – žvynelinė ar dermatitas, nedelskite ir kreipkitės į gydytoją dermatologą, kuris paskirs tinkamą gydymą.“, – pataria P. Valiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją