Jaunystės ir grožio išsaugojimas – išties sena kaip pasaulis tema. Visais laikais žmonės, ypatingai moterys, stengėsi prižiūrėti savo odą ir sustabdyti senėjimo procesus. Ir „aukso dulkės“ kosmetikos gaminiuose nėra šios dienos atradimas. Garsioji Kleopatra kasnakt miegojo su aukso kauke, siekdama išsaugoti savo grožį, apie kurį sklido legendos. Mitologijoje rašoma, jog prie skaudamos vietos dedamas „aukso pinigėlis“ sumažindavo skausmą, raudonį, tinimą.

Išties, auksas – viena iš seniausių gydymo priemonių. Apie 1980-uosius metus juo buvo gydomas delnų niežėjimas, preparatais su auksu gydyta tuberkuliozė ir kitos infekcinės ligos. Nuo 1929 m. auksas buvo naudojamas reumatologiniam artrtitui gydyti, net šeši aukso junginiai imti naudoti imuninės sisteminės ligos – vilkligės – gydymui.

Visos naudingosios aukso savybės, be abejo, taikomos dermatologijoje – gydant psoriazę (žvynelinę). Kosmetologija taip pat išnaudojo vertingąsias aukso savybes ir naudoja jį kosmetikos gaminiuose, SPA centruose, grožio salonuose.

Užraše ant kremo pakuotės „Deimantų kremas“ – taip pat yra tiesos. Žinoma, nerasite kremo indelyje įdėtų deimantų, kuriuos galėsite apčiuopti, tačiau chemijos pramonė šiai dienai tikrai geba „išimti“ naudingąsias medžiagas iš šio ir kitų brangiųjų ar pusbrangių akmenų.

Kuo auksas naudingas odos priežiūrai, ar tinkamas visiems norintiems pasigražinti? Auksas yra kontaktinis alergenas, tačiau dėl sukeliamų alergijų iki galo nėra aišku, alergijos pasireiškia gana retai, dažniausiai – dermatitu. Įkvėptos smulkios aukso dulkelės – nesukelia atsako.

Auksas turi priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių, mažina uždegiminius procesus, skatina žaizdų gijimą. Auksas skatina ląstelių gamybą pamatiniame epidermio sluoksnyje, aukso dalelės skatina kraujo cirkuliaciją odos kapiliaruose, taip pat apsaugo nuo laisvųjų radikalų kaupimosi ir poveikio, maksimaliai padidina kitų veikliųjų medžiagų skvarbą, slopina tirozinazės procesus, mažina elastino skaidulų trūkinėjimo proceso intensyvumą, skatina kolageno, hialurono sintezę. Aukso junginiai su ženšeniu – puikus apsauginis poveikis nuo fotosenėjimo. Aukso dulkės suteikia odai spindesio, vizualiai mažina odos raukšles ir kitus odos defektus.

Ar poveikis odai priklauso nuo aukso formos? Be abejo, taip. Jei forma neturėtų reikšmės, kaip mitologiniuose šaltiniuose rašoma, tiesiog imtume auksinę monetą ir juo vedžiotume veidą.

Kai auksas naudojamas gydymui, jis naudojamas parenteraliai – į raumenis švirkščiami vandenyje tirpūs aukso junginiai. Iš organizmo šie pasišalina maždaug per pusę metų.

Tyrimais įrodyta, jog odoje daugiausiai aukso tirpalai kaupiasi dermoje, vadinasi, auksas prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, ypatingai skvarbios aukso nanodalelės. Tiek koncentracija, tiek dalelių dydis turi tiesioginę įtaką rezultatams, tad, kaip jau suprantate, ne kiekvienas kremas su aukso dulkėmis vertas dėmesio. Jei dar tiksliau – mažiausios nanodalelės pasieks gilesnius odos sluoksnius ir veiks juose vykstančius procesus, didesnės – kaupsis ant odos paviršiaus. Be abejo, abiem atvejais poveikis bus, tačiau tuomet jau reikėtų žiūrėti, ar nepermokėsime už produktą, kuris tik suteiks optinę apgaulę, kuomet aukso blizgėjimas vizualiai sumažins raukšles, lyginant su produktu, kuris veiks giliau ir ilgiau.

Kitaip tariant – esmė aukso formoje ir tai, kaip jis įvestas į produktą, ar yra taikoma papildoma pernaša. Skirtingi produktai, tad ir jų funkcijos – skirtingos, pats aukso įvedimas skirtingas. Vienos formos turi tiesioginį biologinį poveikį, o kitos, kaip jau minėjau – spindesio suteikimui, produkto spalvai. Dažniausiai vizualiai veikia įvairios kaukės.

Tad, poveikis visada bus, tik koks, – priklausys, ką įsigysite. Nebūtina tapti chemiku, tiesiog konsultuokitės su specialistais.

Ar kosmetinių priemonių sudėtyje būna deimantų? Ar jie turi biologinį poveikį ar tik veikia vizualiai? Kosmetines priemones galime rasti ne tik su deimantais, tačiau ir kitais brangiaisiais ar pusbrangiais akmenimis. Tai ir perlai, safyrai, ametistai, opalai, rubinai ir t.t. Jie yra mineralai, o mineraluose gausu organizmo ir odos sveikatai būtinų naudingų mikroelementų – geležies, vario, cinko.

Mineralai turi trejopą poveikį odai. Pirmiausia – biologinį, mat, pagrindinės veikliosios medžiagos, esančios mineraluose, maitina odą, stimuliuoja metabolizmo procesus, suteikia ląstelėms energijos.

Taip pat – mechaninį poveikį, nes smulkios mineralų dalelės, esančios kosmetikos produktuose, valo odą, pašalindamos ragines ląsteles. Na, ir trečias poveikis – fizinis. Naudojant kosmetikos priemones su brangiaisiais ir pusbrangiais akmenimis – odos temperatūra pakyla 0,5 – 1 laipsniu, dėl to pagerėja mikrocirkuliacija, suaktyvėja odos funkcijos. Mineralų mikrogranulės, patekusios ant odos, vizualiai sumažina raukšleles, atspindėdamos šviesą ir suteikia sveiką spindėjimą odai.

Kalbėdama apie akmenis, negaliu nepaminėti ir lietuviams taip brangaus gintaro, nors tai nėra mineralas, tai pakitę sakai. Tačiau jis plačiai naudojamas odos priežiūros priemonėse, mat gerina medžiagų apykaitą, regeneruoja odos ląsteles ir stiprina jos imunitetą, skaistina odą, yra puikus antiseptikas.

Naudojant pusbrangius akmenis atliekami ir veido bei viso kūno masažai. Tokių masažų pagalba pakeliama odos temperatūra, dėl ko pagerėja naudojamų kosmetinių produktų įsisavinimas, kraujotaka, refleksoterapija. Tokių akmenų galima įsigyti ir naudojimui namuose, svarbu, kad jie neturėtų aštrių briaunų, įskilimų.

Turėčiau paminėti ir nuo seno minimą brangiųjų akmenų energetinę vertę – vieni nuramins, subalansuos emocijas, mintis, kiti gi, priešingai, teiks energijos, ryžto. Tai nagrinėja mokslas, vadinamas gemologija.

Ar sidabras – taip pat vertingas metalas kosmetologijoje? Tikrai taip. Sidabras, kaip ir auksas, nuo seno naudojamas gydymo tikslams – dėl savo antibakterinių savybių buvo naudojamas nudegimams gydyti. Į naujai iškastą šulinį įmesdavo sidabrinių monetų, siekiant turėti švarų ir sveiką vandenį. I-ojo pasaulinio karo metu gelbėjo, siekiant išvengti galimų infekcijų.

Sidabras, kaip ir auksas, ir šiandien naudojamas kosmetiniuose gaminiuose – dėl baktericidinių, antiuždegiminių savybių. Sidabro jonų veikiami greičiau atsinaujina fibroblastai, gerinama kraujo apytaka, turi detoksikuojančių savybių, pagreitina jau pažeistų audinių gijimą, veikia kaip natūralus antibiotikas.

Sidabro dažnai rasime kosmetinėse priemonėse, kurios skirtos mišrios, riebios, probleminės odos priežiūrai, nes reguliuoja riebalų išsiskyrimą.

Naudojant priemones su sidabru, gali pasireikšti alerginės reakcijos, tad prieš naudojant pirmą kartą, tepkite ant nedidelio odos plotelio.

Aš esu tikra, jog dažną iš mūsų jau vien žinojimas, kad odai skirtos priemonės, esančios namuose, turi tauriųjų metalų, brangakmenių, jau veikia psichologiškai teigiamai. Na, o džiaugsmas ir tikėjimas – dideli grožio puoselėtojai ir pagalbininkai. Būkite sveiki ir gražūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)