Mūsų oda yra sudėtingas mechanizmas, viskas joje išdėstyta labai protingai, procesai yra atliekami aiškiai ir tiksliai, geriau jiems netrukdyti.

Mūsų oda turi labai gerą gynybos sistemą, odos apsauginį barjerą arba rūgštinę mantiją. Odos barjerą sudaro riebalai (sebumas), prakaitas ir kai kurios organinės rūgštys. Odos barjeras yra kaip plytų siena: korneocitai yra plytos, o keramidai, cholesterolis ir laisvos riebalų rūgštys yra skiedinys arba cementas (lipidai), kartu laikantis šias plytas.

Su amžiumi lipidų odoje mažėja, tai galiausiai lemia sausumą, raukšles. Kiti veiksniai, tokie kaip UV spinduliai, tarša gali oksiduoti odos lipidus, šiurkščios valymo priemonės, kurių sudėtyje yra sulfatų ir kitų dirgiklių, gali paveikti odos barjerą ir pašalinant natūralius aliejus.

Taigi, du pagrindiniai dalykai, kuriuos atlieka odos barjeras:

1) Apsaugo odą nuo aršių aplinkos veiksnių, bakterijų, grybelių

2) Sulaiko odoje drėgmę, kad oda išliktų švelni ir sudrėkinta

Ankstesnėje pastraipoje minėjau, kad šiurkščios odos valymo priemonės kenkia odos barjerui, dažnai tai būna gausiai putojantys veido prausikliai į kurių sudėtį įeina natrio lauret sulfatas (SLES) ir kiti dirgikliai, šių prausiklių pH dažniausiai yra 8-9 (šarminis) ir aukštesnis.

Ar žinojote, kad ant mūsų odos gyvena mikroorganizmai, kurie yra nekenksmingi ir net apsaugo odą, bet tik esant rūgščiam pH. Paprastai odos pH svyruoja nuo pH 4.7 iki 5.75 (1). Pas kai kuriuos rūgščiau, pas kai kuriuos šarmingiau.

Kai tik pH keičiasi šarmine kryptimi, taip ir prasideda problemos: Be odos džiovinimo tokios priemonės išprovokuoja riebalinių liaukų aktyvumą, riebalų išsiskiria dar daugiau, užsikemša poros, atsiranda spuogai, oda tampa ypatingai sausa/riebi ir jautri.

Būtent dėl šios priežasties pirkdami veido prausiklius prisiminkite aukščiau minėtus skaičius ir rinkitės prausiklį, kurio pH yra 5-5.5 (optimalus). Nuo šios dienos jūs turėtumėte veidą plauti prausikliu tik tokiu indikatoriumi, kuris yra artimas odos pH. Kodėl? Todėl, kad kiekvieną dieną, plaudami veidą šarminiais prausikliais ar muilu, pašalinate rūgščią mantiją ir sunaikinate apsauginį odos barjerą, pakeičiate pH, dėl ko mikrofloroje atsiranda disbalansas. Jeigu nusiplovus veidą prausikliu tempia odą drąsiai pakeiskite jo paskirtį ir sunaudokite makiažo šepetėliams plauti.

Net jeigu Jūsų odos barjeras nėra pažeistas, bet norite turėti gražią, elastingą ir gerai sudrėkintą veido odą, be tinkamo veido prausiklio pasistenkite į odos priežiūrą įtraukti produktų į kurių sudėtį įeina „statybinės medžagos“: riebiosios rūgštys, cholesterolis, keramidai, glicerinas, alfa hidroksidinės rūgštys.

Šaltiniai:

1. Handbook of Cosmetic Science and Technology, Fourth Edition
edited by André O. Barel, Marc Paye, Howard I. Maibach

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)