Įaugę plaukeliai – vieni aršiausių grožio ir puikios savijautos griovėjų, kadangi ypač darko odą ir kelia baisų diskomfortą. Tai ne iš tų problemų, su kuriomis pavyksta susitaikyti. Iš tikro net 30 proc. bikinio zona besirūpinančių moterų įaugančius plaukus laiko viena liūdniausių plaukų šalinimo pasekmių.

Visgi ar galima užkirsti šiai problemai kelią? Ar verta pasiryžti ir su ja kovoti? Kodėl iš viso tenka su ja susidurti? Į šiuos ir kitus klausimus geriausiai atsakys ekspertai, taigi, toliau – jų patarimai ir paaiškinimai iš „Vogue“ publikacijos.

Kas yra įaugęs plaukas?

Įaugę plaukai – tai ant odos pastebimi spuogeliai, susiformuojantys, kai plaukai, užuot augę įprastai, pakeičia kryptį ir augdami po oda stumtis atgal. Įaugusių plaukų vietoje susidaro iškilimai, įgaunantys sudirgusių guzelių išvaizdą. Šitokia būklė vadinama pseudofolikulitu (kartais – barzdos pseudofolikulitu). Spuogelis gali būti kiek skausmingas, jo vietoje odą gali perštėti.

Kartais spuogelis gali supūliuoti. Ši problema labiau tikėtina tada, jeigu plaukai stori, kieti, linkę garbanotis: kadangi folikulas (plauko maišelis), iš kurio tokie plaukai auga, nėra tiesus, plaukai daug dažniau apsisuka ir pradeda augti į vidų, o ne į išorę, kaip reikia.

Kodėl plaukai įauga?

„Vardijant plaukų įaugimo priežastis tenka paminėti ir odos būklę, – sako dermatologė ir „Venus“ ambasadorė Anita Sturnham. – Folikulo angą gali užkimšti susikaupusios odos ląstelės, blokuojančios ir trikdančios natūralų plauko augimą tiesiai stumiantis pro odą. Tokiu atveju pro folikulo sienelę prasikalęs plaukas ima įauginėti į odą.“

Kita plaukų įaugimo priežastis, minima, kaip viena pagrindinių, – tai plaukų šalinimas.

„Po depiliacijos vašku arba skutimosi plaukai įauga tada, kai būna nukertami žemiau viršutinio odos sluoksnio. Jie ima atauginėti, bet jeigu neprasiskverbia pro epidermį, lieka po oda, taigi, tiesiog į ją įauga“, – aiškina Amerikos dermatologijos akademijos darbuotoja dermatologė Shari Marchbein.

Iš ko suprasti, kad įaugo plaukas?

Įaugus plaukui susidarantis iškilimas labai primena spuogą, nors paprastai yra mažesni ir ryškesnės raudonos spalvos. Patyrinėjus tokį spuogą iš arti, kartais pavyksta įžvelgti po oda esantį plauką. Apskritai, išskiriami tokie įaugusių plaukų požymiai:

• Odos sudirgimas (ypač toje srityje, kuri skutama);
• Nedidelis iškilus guzelis su vidury matomu plauku;

• Skausmas;
• Pakitusi odos spalva (raudona, ruda arba violetinė);
• Niežulys.

Ką daryti, kad plaukai neįaugtų?

Pati efektyviausia plaukų įaugimo prevencija – nesiskusti. Aišku, jei manote, kad ši strategija – ne jums, nepamirškite apie tam tikrus veiksmus, sumažinančius plaukų įaugimo tikimybę.

1. Skuskitės tik plaukų augimo kryptimi ir būtinai naudokite skutimuisi skirtą priemonę. Kaskart perbraukusi odą skustuvu, skustuvą nuskalaukite.

2. Reguliariai keiskite skutimosi peiliukus. Profesionalai rekomenduoja tai daryti kas dešimt skutimosi procedūrų.

3. Pereikite prie skutimosi muilo. Skutimosi putose yra įvairių cheminių medžiagų ir dujų, padedančių išpurkšti produktą iš flakono. Deja, nuo jų oda po skutimosi gali sudirgti, išsausėti.

„Skutimosi muilo paskirtis – sukurti apsauginį barjerą tarp odos ir skustuvo ašmenų, sumažinti trintį, dėl kurios gali sudirgti, parausi oda ir imti įauginėti plaukai, – aiškina muilu prekiaujančios įmonės „Beauty Kin“ įkūrėja Nada Ward. – Į skutimosi muilo sudėtį įeinantys ingredientai sudrėkina ir nuraminą švariai nuskustą odą. Muilo putos yra lengvesnės struktūros, kreminės konsistencijos ir turi daugiau drėkinamųjų savybių negu putos.“

4. Išmėginkite kitą plaukų šalinimo būdą, pavyzdžiui, epiliaciją, kurią atliekant plaukai išraunami su šaknimis ir ilgiau neatauga. Prie kai kurių epiliatorių pridedami specialūs (eksfoliaciniai) šepečiai, padedantys užkirsti kelią plaukų įaugimui.

5. Tarp plaukų šalinimo procedūrų odą švelniai pašveiskite. Po šveitimo oda tampa švari, todėl plaukai neblokuojami ir gali laisvai augti tinkama kryptimi.

„Švelnus šveitimas padeda pašalinti viršutinį odos sluoksnį, todėl plaukai lengviau prasikala“, – sako A. Sturnham.

Jeigu šveitiklio naudoti nesinori (nes jis gali pernelyg agresyviai veikti odą ypač tose srityse, kuriose ji jautri, tarkim, bikinio zonoje), Sh. Marchbein rekomenduoja rinktis prausiklį arba toniką su BHA (beta hidroksinė rūgštis).

„BHA tirpsta riebaluose, todėl gali prasiskverbti į poras ir jas atkimšti pašalindama negyvą odą“, – sako specialistė.

Sritį, nuo kurios šalinami plaukai, galima pavalyti ir AHA (alfa hidroksinė rūgštis, pavyzdžiui, glikolio rūgštis) sudrėkinta daugkartine kempinėle. Produktas suardo nešvarumus ir išlaisvina nuo jų poras.

6. Po plaukų šalinimo procedūros palepinkite odą raminamojo ir drėkinamojo poveikio priemone, pavyzdžiui, alavijų losjonu arba želė.

„Drėkinamoji priemonė, į kurios sudėtį įeina raminamąjį poveikį turintys ingredientai, kaip antai alavijas, odą maitina ir didina jos elastingumą“, – atkreipia dėmesį A. Sturnham.

Kaip šalinti įaugusius plaukus?

Plaukų įaugimo prevencija šveitimą tenka vadinti ir todėl, kad šios procedūros metu atkemšami folikulai ir palukai gali laisvai prasiskverbti į išorę. Bet jeigu, nepaisant visos prevencijos, aptinkate įaugusių plaukų, jokių būdu nemėginkite jų išspausti. Labai arti odos paviršiaus esančius plaukus galima pabandyti iškrapštyti sterilia adata arba pincetu.

Tačiau jei plaukas yra giliau, susiformavusio spuogelio krapštymas gali išprovokuoti folikulitą – plauko maišelio uždegimą. Giliai įaugusio plauko vietą reikėtų patepti antibakteriniu produktu, ne tik dezinfekuojančiu, bet ir raminančiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)