Mitas: Krūtų implantai sukelia vėžį

STATUSAS: Netiesa

Paaiškinimas:

Krūtų implantai iki šių dienų išlieka viena populiariausia priemonė estetinėje krūtų chirurgijoje, kuri yra patikrinta ir saugi remiantis dešimtmečiais atliekamais tyrimais. Kadangi implantai yra glaudžiai susiję ne tik su moters grožiu, bet ir sveikata, gamintojai investuoja išties milžiniškas pinigų sumas į saugumo, patikros tyrimus. Visi puikiai suprantame, jog gamintojai negali sau leisti gaminti nesaugių medicininių implantų ir rizikuoti nei savo pacientų sveikata, nei savo pačių reputacija.

Krūtų implantų gamybos technologija nuolat tobulinama, saugumas reguliariai ir preciziškai tikrinamas, atliekami įvairūs medicininiai tyrimai. Be to, krūtų implantai naudojami ne tik estetinėje chirurgijoje, jie itin svarbūs ir rekonstrukcinėje chirurgijoje, kuomet reikia atkurti krūtį, kuri buvo pašalinta dėl krūties vėžio.

Šiandien plastinėje chirurgijoje dažniausiai naudojami silikoniniai implantai, kurių viduje yra silikoninis gelis. Rečiau naudojami vandeniniai implantai, kurių viduje yra fiziologinis tirpalas. Krūtų implantų paviršius (apvalkalas) taip pat pagamintas iš silikono ir klasifikuojamas į lygius bei tekstūrinius paviršius. Tekstūriniai paviršiai klasifikuojami į mikrotekstūrinius bei makrotekstūrinius apvalkalo paviršius.

Makrotekstūrinių implantų paviršius yra šiurkštesnis, prie jo labiau prisitvirtina audiniai ir implantas tampa stabilesnis, mažesnė tikimybė, kad implantas pakeis savo vietą, tačiau toks paviršius yra susijęs su didesnių komplikacijų skaičiumi vėlyvajame pooperaciniame laikotarpyje. Turbūt daugelis jūsų girdėjo prieš dešimtmetį Prancūzijoje nuskambėjusį skandalą, susijusį su vieno gamintojo krūtų implantais, kai po krūtų didinimo operacijų, atliktų jų gaminamais implantais, atsirado krūtų vėžio atvejų.

Labai greitai šio gamintojo produkcijos rinkoje nebeliko ir dabar operacijoms naudojami tik saugūs ir kokybiški bei rizikos sveikatai nesukeliantys implantai.

Agnė Černičenko, Natalijos Koinovos nuotr.

Žinoma, yra įvairių implantų, visi jie turi savų privalumų bei trūkumų. Štai, tarkim lygaus paviršiaus implantai, tikėtina, ateityje kels mažiau komplikacijų, tokių kaip kapsulės kontraktūra (kapsulės kontraktūra - randinio audinio, kuris susiformuoja aplink implantą, sukietėjimas. Įprastai kapsulė yra minkštas randinis audinys, esantis aplink implantą, kuris stabilizuoja implantą ir neleidžia jam pasisukti ar pasislinkti į šoną, ar apačią) arba skysčių susikaupimas apie krūties implantą.

Kuo implanto paviršius yra grubesnis (šiuo atveju makrotekstūrinis paviršius), tuo labiau jis dirgina aplinkinius audinius ir žmogaus organizmas gali į tai reaguoti formuodamas kietą randinį audinį apie implantus – minėtą kapsulės kontraktūrą. Pastaruoju metu daug diskutuojama apie makrotekstūrinių implantų žalą ir rizikas, todėl daugelyje šalių taip pat ir Lietuvoje šie makrotekstūrinių implantai plastinėje chirurgijoje nebenaudojami.

Lietuvos rinkoje šiuo metu naudojami keli pagrindiniai krūtų implantų gamintojai ir naudojama jų produkcija. Su šiais krūtų implantų gamintojais nėra užregistruota nė vieno krūties vėžio atvejo.
Taigi, chirurginėje praktikoje krūties vėžio atvejų naudojant šiuolaikinius inovatyvius krūtų implantus nėra.

FDA (Amerikos Valstijų maisto ir vaistų administracija) yra suformavusi rekomendacijas pacientėms po krūtų didinimo implantais, kurias noriu pakartoti ir aš:

  • Krūtų implantai nėra visam gyvenimui. Tai reiškia, kad rekomenduojama juos keisti kas 10-15 metų. Kuo ilgiau moteris turi tuos pačius krūtų implantus, tuo didesnė rizika, jog ateityje bus komplikacijų;
  • Turint krūtų implantus būtina kiekvienais metais atlikti krūtų echoskopijos tyrimus;
  • Krūties vėžio rizikos turint krūtų implantus nestebima, tačiau gali išsivystyti onkologinė liga – ALCL - anaplastic large cells lymphoma, su krūtų implantais susijusi limfinės sistemos onkologinė liga (rizika 1 : 50 000), tačiau, tai nėra krūtų vėžys.
  • Naudojant lygaus ir mikrotekstūrinio paviršiaus implantus ALCL (anaplastic large cells lymphoma) rizika mažesnė. Kiekvienais metais yra registruojama apie 50 naujų ALCL atvejų. Tačiau, žinant, kad krūtų didinimo operacija yra pati populiariausia pasaulyje ir kiekvienais metais atliekama daugiau nei 300 000 šių operacijų, tai ALCL rizika yra mažesnė nei minimali.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)