Anot vizažo ir plaukų meistrės Erikos Dzigaitės-Urbutės, ne vienas šių paslaugų kreipiasi į profesionalus, pas juos užsuka iš anksto aptarti būsimo įvaizdžio ar dėl užtikrinto galutinio rezultato net ryžtasi kostiumo „repeticijai“. Tad kokie įvaizdžiai šiemet bus populiarūs ir kokių klaidų nedaryti?

Kostiumams įtakos turi ir politika, ir populiariausi kino filmai

Nors neatsiejami Helovino atributai yra vaiduokliai, moliūgai, zombiai ir raganos, vis tik kasmet ši šventė pasižymi išskirtine tematika, kuri, kartais linksmai, o kartais ironiškai būna susijusi su svarbiausiais praėjusių metų įvykiais, reiškiniais bei asmenybėmis, apie kurias kalbėjo visas pasaulis.

„Jeigu šių metų kostiumo tendencijas reikėtų apibūdinti vienu sakiniu, pasakyčiau, kad praėję metai buvo juodi, o šiemet jie nusidažė rožine spalva. Pernai Helovino linksmybių aprangoje vyravo daug juodos spalvos, o nemažai kostiumų ir įvaizdžio detalių vienaip ar kitaip atspindėjo Rusijos pradėtą karą Ukrainoje – ne vienas pernai į Helovino naktį išsiruošė su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kauke.

Savotišką atgimimą pernai išgyveno ir šios šventės klasika laikomi garsiosios Adamsų šeimynėlės personažai, o šiemet jie vėl „ant bangos“, nes kompanija „Netflix“ sukūrė serialą „Wednesday“, kurio pagrindine heroje tapo garsioji Trečiadienė.

Tačiau neabejotinai Helovino siautulyje išvysime ir daug ryškių spalvų, Barbės bei Keno kostiumų, nes kino pramonė vis dar turi milžinišką įtaką žmonių pasirinkimams“, – apie tai, kad daugelio šalių kino teatruose karaliaujantis filmas „Barbė“ neabejotinai diktuos ir Helovino madas, sako E. Dzigaitė-Urbutė.

Pasak jos, šiemet Helovino naktį į teminius vakarėlius patrauks ne tik būriai šviesiaplaukių barbių ar tamsiai apsitaisiusių trečiadienių, bet ir nemažai undinėlių, mat kino teatruose populiarumo sulaukė filmas „Undinėlė“.

Visgi neliks pamirštos ir realios populiariosios kultūros ikonos: į Helovino vakarėlius visame pasaulyje turėtų atvykti nemažai rihanų, nes atlikėjos Rihannos įspūdingojo „Super Bowl LVII halftime show“ gyvo garso koncerto transliaciją stebėjo net 120 mln. žiūrovų visame pasaulyje, ir populiarume besimaudančių Beyonce bei Taylor Swft antrininkių – savo kostiumams pasirinkę šių popkaralienių „glamūrą“, tikrai neprašaus pro šalį.

Įspūdžiui sukelti tik ryškaus kostiumo nebeužtenka

Nors prieš Heloviną lietuviai apgula kostiumų nuomos paslaugas teikiančius salonus ar išsiruošia į rimtą žygį po parduotuves tikėdamiesi „sumedžioti“ kažką, kas padės ypatingu įvaizdžiu nustebinti draugus ir surinkti begalę patiktukų socialiniuose tinkluose, grožio industrijoje dirbantys profesionalai pastebi, kad estetinių reikalavimų kartelė šiai nakčiai kyla vis aukščiau.

„Žinoma, kol kas tikrai negalime lygintis su JAV, kur ši šventė turi gilesnes tradicijas bei švenčiama masiškiau, bet akivaizdu, kad kasmet ir lietuviai skiria vis daugiau dėmesio savo šventiniam įvaizdžiui. Daugeliui jau pabodo tokie nuvalkioti personažai, kaip medicinos seselė ar ragana, tad dairomasi naujovių, stebima, kokias madas diktuoja pasaulinės tendencijos.

Susiruošusiems švęsti šią šventę jau nebeužtenka tik išsinuomoti kostiumą, kuris visiems šimtą kartų matytas, todėl skiriama laiko ir energijos, kad būtų sukurtas išbaigtas tam tikro personažo įvaizdis su atitinkamu makiažu ir šukuosena“, – apie besikeičiančius lietuvių įpročius pasakoja E. Dzigaitė-Urbutė.

Dažnas, anot jos, į vizažo specialistus kreipiasi jau turėdamas tam tikrą viziją, koks bus jo šiurpiojo vakaro įvaizdis, tad su makiažo specialistu aptariamas pasirinktas personažas ir kartu bandoma šią idėją išpildyti.

Žinoma, neatsiejami Helovino vakaro stiliaus elementai yra kraujas, žaizdos ar kitos siaubo detalės, kurie po profesionalo teptuko prisilietimo atrodo labai tikroviškai.

Helovino įvaizdis

E. Dzigaitės-Urbutės teigimu, pasistengti dėl bendros vakarėlio nuotaikos verta, nes šukuosenai ir makiažui skirtas laikas tikrai atsipirks komplimentų gausa:

„Geriausias rezultatas, kai bendras vaizdas dera – apranga, makiažas ir šukuosena sukuria lengvai atpažįstamą įvaizdį. Juk gali būti apsirengęs tobulu kostiumu, pasidaręs teminį makiažą, tačiau, jeigu plaukai neatitiks personažo charakterio, estetinis vaizdas neatrodys išbaigtas.“

Vizažo ir šukuosenų meistrė ragina nebijoti šiemet išbandyti ką nors naujo, bet perspėja, kad kartais net ir su itin išskirtiniu Helovino įvaizdžiu galima smarkiai perlenkti lazdą.

„Viskam yra vieta ir laikas, todėl, jei įmonės vakarėlis supainiojamas su naktiniu klubu, šventinė nuotaika aplinkiniams gali ir išgaruoti.

Pastaruoju metu privengiama perdėtai seksualių ar itin baisių įvaizdžių, o personažo išskirtinumas sukuriamas makiažu ar šukuosena. Tačiau tai nereiškia, jog teminių vakarėlių darbe reikėtų vengti, nes į juos galima ateiti pasipuošus labai kūrybiškai – kiekviena veiklos sritis tikrai turi savų išskirtinumų“, – sako ji.

Nors daugelis gali teigti, kad, pavyzdžiui, informacinių technologijų sritis labai nuobodi ir nieko čia neprigalvosi, tokios temos vakarėliui puikiai tiks fluorescensiniai dažai, įvairios mikroschemos, „cyber“ detalės ar roboto grimas.

Po šventės – be žalos pėdsakų veide ir plaukuose

Visas Helovino kostiumo grožis, pasak specialistės, slypi detalėse – būtent jos gali paprastą nuomojamą kostiumą paversti lyg iš filmų kostiumų skyriaus arba atvirkščiai – jį sugadinti. Štai, ką galite padaryti, kad jūsų kostiumas per vakarėlį priverstų išsižioti visus.

Grimas

„Grimas yra lengviausias būdas atrodyti nuostabiai – taip, tai tinka ir vyrams. Išbandykite gotišką makiažą, jog išbaigtumėte vampyro įvaizdį, arba negailėkite blizgučių bei akių šešėlių dūminiam makiažui, kad užbaigtumėte Beyonce išvaizdą.

Jeigu vaizduojate niūrų herojų, pavyzdžiui, mūšyje išsekintą karį ar po zombių apokalipsės išgyvenusį žmogų, negailėkite nešvarumus imituojančių dėmių ant veido, krūtinės bei rankų – iš esmės visur, kur matosi oda.

Sumaitotų negyvėlių įvaizdžiui sukurti „kraujo“ niekada nebus per daug, o „randus“ ir „įpjovimus“ galima lengvai sukurti naudojant raudoną lūpų dažų pieštuką, šviesiai raudonos ar rožinės spalvos akių šešėlius, „žaizdą“ užbaigiant plona netikro kraujo linija. Jeigu turite tai imituojančio inventoriaus iš specializuotų parduotuvių – dar geriau.

Atminkite, kad makiažas skirtas ne tik jūsų veidui – taip pat galite piešti įvairias žymes ant savo kūno, jog vizualiai papildytumėte vikingo ar genties kario kostiumą, arba bronzantu bei veido skaistalais pabrėžkite pilvo raumenis ar dekoltė sritį, jeigu kostiumas yra gana atviras.

Tačiau svarbu nepamiršti atlikti šių dviejų veiksmų: veido grimui naudoti tik veidui skirtą kosmetiką, o šiurpųjį makiažą po šventės ilgai nelaukiant itin kruopščiai nuvalyti tam skirtomis priemonėmis ir veido odą palepinti maitinančiu veido kremu“, – pataria E. Dzigaitė-Urbutė.

Aksesuarai

Specialistės teigimu, Helovino kostiumų priedai paprastai būna gana menki, nebent kostiumą perkate itin prabangų, tačiau tai nėra būtina, nes norimą įvaizdį galima papildyti jau turimais aksesuarais.

Jeigu kuriate fantastinį ar viduramžių personažą, kostiumui autentiškumo galite suteikti panaudoję turimus ilgaaulius batus, odines pirštines, įdomesnius rankogalius ar apykakles. Taip pat šiuo atveju pravers ir visa turima bižuterija su „brangakmeniais“.

Jeigu vilkint kostiumą rankos ar kojos atrodo per „nuogos“, pabandykite jas apvynioti – įvairios dekoratyvios juostelės tinka puošniems teigiamiems personažams, o kovotojai ar nedorėliai gali apsivynioti spaudžiamuosius tvarsčius arba šiurkščiu audiniu.

Plaukai

Pasak plaukų meistrės, kad šiai progai sukurta šukuosena džiugintų be pasekmių, verta vadovautis keliomis taisyklėmis.

„Labai svarbu laikytis tinkamos plaukų priežiūros tvarkos, todėl suteikite savo plaukams šiek tiek papildomos meilės, jei jau nusprendėte su jais paeksperimentuoti.

Kelios dienos prieš ypatingą vakarėlį plaukus palepinkite maitinančia plaukų kauke, o Helovino vakarą naudokite nenuplaunamą kondicionierių, kuris padės išlaikyti žvilgesį, plaukų paklusnumą, jų švelnumą bei glotnumą ir apsaugos nuo kenksmingo poveikio juos tiesinant ar garbanojant karštomis plaukų žnyplėmis“, – pataria vizažo ekspertė E. Dzigaitė-Urbutė.

Kitas svarbus patarimas – būkite atsargūs naudodami ryškius (kad ir nuplaunamus) plaukų dažus. Juk visai nenorėtumėte kitą rytą nubusti su neaiškios spalvos dėmėmis plaukuose. Kad taip nenutiktų, plaukų dažus rinkitės kokybiškus, o ne pigias jų alternatyvas ir, žinoma, prieš tepdami ant plaukų, atidžiai perskaitykite pridėtą instrukciją.

Pasak E. Dizgaitės-Urbutės, ruošiantis vakarėliui, gali kilti pagunda naudoti daug plaukų lako norimai plaukų tekstūrai išgauti, tačiau norimą išvaizdą galima sukurti tiesiog tinkamai juos veliant šukomis. Ir tik išgavus norimą apimtį šukuoseną rekomenduojama lengvai fiksuoti plaukų laku.

Kaip teigia ekspertė, kartais mažiau yra daugiau. Jeigu jūsų šukuosenai reikalingas plaukų lakas, spalvoti dažai ar bet koks kitas grožio produktas, nepersistenkite – naudokite jų kuo mažiau ir tik tas, kurios yra kokybiškos bei nežaloja plaukų.

„Plaukus, prieš juos garbanojant, tiesinant ar dažant trumpalaikiais dažais, būtina tinkamai paruošti – naudoti nuo žalingo karščio poveikio apsaugančias priemones. Kad ir trumpalaikė šukuosena, skirta tik vienam vakarui, bet koks plaukų formavimas ar dažymas palieka savo pėdsaką, tad šį neigiamą poveikį reikia kompensuoti.

Pasidžiaugus šventiniu šurmuliu, plaukus būtina nedelsiant išplauti, kad pasišalintų dažų, plaukų lako ir kitų formavimo priemonių likučiai bei palepinti juos plaukų kauke ar tepamais vitaminais plaukams, kurie yra praturtinti vitaminų A, C, E, provitamino B5 ir kitų veikliųjų medžiagų kompleksu.

Juk vakarėliai ateina ir praeina, o gražius plaukus turėti norisi kasdien“, – nepamiršti įprastos grožio rutinos skatina vizažo ir plaukų meistrė E. Dzigaitė-Urbutė.