Nors tai gali atrodyti nereikšminga, sveikos akys vestuvių dieną yra ne mažiau svarbus veiksnys nei įspūdinga suknelė. Pasak akių klinikos „Žiūra“ gydytojos oftalmologės-mikrochirurgės Guodos Laurinavičiūtės, yra keli paprasti būdai, kaip galima rūpintis savo akimis, kad jos ypatingą dieną žibėtų ne tik iš laimės ir nuotraukose nereikėtų būti su akiniais.

Sveika mityba

„Tikrai nieko naujo nepasakysiu, nes vaistas nuo visų ligų – sveikas gyvenimo būdas ir pilnavertė mityba. Kalbant apie akių sveikatą, vienas iš paprasčiausių būdų tai užtikrinti – vartoti pakankamai vitaminų, Omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų. Ar kada nors teko girdėti, kad morkos padeda geriau matyti naktį?

Žinoma, daržovių vartojimas akių nepavers naktinio matymo įranga, tačiau mūsų organizmas naudoja vitaminą A rodopsinui sintetinti – tai akių pigmentas, padedantis matyti prasto apšvietimo sąlygomis. Karotinoidai, kurių yra morkose ir kitose geltonos bei oranžinės spalvos daržovėse ir vaisiuose, yra riebaluose tirpūs organiniai pigmentai, kurie taip pat naudingi mūsų akims.

Kodėl vienas iš jų – liuteinas – itin svarbus? Nes tai yra viena svarbiausių medžiagų regėjimui, kuri apsaugo mūsų akis nuo ultravioletinių spindulių ir dirbtinio apšvietimo daromos žalos. Akies geltonojoje dėmėje esantis liuteinas – tarsi gynybinė siena, į kurią atsimuša kenksmingi spinduliai, tad, kuo akyje šio antioksidanto mažiau, tuo prastesnė akies tinklainės apsauga. Todėl derėtų savo mitybą praturtinti daržovėmis, vaisiais ir žuvimi, kad ne tik tą svarbią dieną akys būtų sveikos“, – apie sveikos mitybos naudą pranešime spaudai pasakoja gydytoja oftalmologė.

Pakankama miego trukmė

Dauguma žino, kad nepakankamas miegas gali pakenkti kūnui ir psichologinei būklei, tačiau retas susimąsto, kad poilsio trūkumas gali neigiamai paveikti ir akių sveikatą. Ir ne tik dėl patamsėjusių paakių estetikos. Tyrimais įrodyta, kad akims reikia bent penkių valandų miego per naktį, kad jos tinkamai atsistatytų – jeigu miegame trumpiau, atitinkamai ir akys „dirba“ prasčiau.

„Vienas iš dažnų nuovargio šalutinių poveikių yra vokų tikas arba miokimija – tai nevalingas akies trūkčiojimas, atsirandantis dėl spazmo akies voke. Nors ši būklė pavojaus regėjimui nekelia, ji yra nemaloni ir trikdanti. Kad to pavyktų išvengti, tereikia išsiugdyti darbo ir poilsio rutiną“, – pastebi oftalmologė.

Poilsis akims

Akys, kaip ir mes, turi pailsėti, ypač, kai jos sunkiai dirba – kai skaitote, dirbate kompiuteriu arba ilgai naršote, planuodamos vestuves.

„Už kiekvienas 50 minučių, kurias praleidžiate užsiimdamos bet kokia akis varginančia veikla, leiskite joms pailsėti 10 minučių. Nedirbkite ilgiau nei 2–3 valandas be pertraukos, o jei galite, skirkite valandą, kad dienos metu akys tikrai visiškai pailsėtų, tačiau atminkite – pertrauka nuo kompiuterio ekrano, kad pažvelgtumėte į savo mobilųjį telefoną, nėra poilsis. Pažiūrėkite pro langą į tolį ar užsiimkite kita veikla, kuri nereikalauja įtempto akių darbo.

Likus kelioms dienoms iki vestuvių, stenkitės maksimaliai apriboti buvimą prie ekranų, kad akys nebūtų paraudusios ir neašarotų. Jeigu akys, visgi, nusilpo ir prireikia akinių, siūlau nenusiminti – šiais laikais optikos salonuose galima išsirinkti stilingus ir šiuolaikiškus akinių rėmelius pagal kiekvienos norą. Be to, nepamirškite, kad kokybiški akiniai gali tapti ne tik jūsų stiliaus detale, bet ir sumažinti raukšlelių tikimybę, kurios atsiranda, kai prisimerkiate bandydamos kažką įžiūrėti“, – kaip ilsinti akis pasakoja gydytoja oftalmologė G. Laurinavičiūtė.

Tik kokybiška kosmetika

Dauguma moterų dažosi kasdien, tačiau tik nedaugelis pagalvoja apie nekokybiškos kosmetikos daromą žalą – ne tik veido odai, bet ir akims ar akių vokų odai.

„Reguliarus pasenusio ar nekokybiško blakstienų tušo ar akių pieštuko naudojimas gali sukelti nemalonių pasekmių. Kadangi šios grožio priemonės yra labai arti akies, jos gali dirginti akies obuolį ir užkimšti vokų liaukas, kurios gamina riebalinį sekretą, neleidžiantį išgaruoti ašaroms, todėl akys gali pradėti sausėti, parausti ir nemaloniai perštėti, gali kilti vokų uždegimas, susiformuoti miežis.

Nekalbant apie šių retai keičiamų grožio priemonių bakterinę taršą, kuri gali pasibaigti akių infekcija. Jeigu akių sausumą per kelias savaites sumažinti padės specialūs akių lašai su hialuronu bei lipidais, akių infekcija gali užsitęsti mėnesį ar daugiau, todėl, kad vestuvinėse nuotraukose atrodytumėte nepriekaištingai, nerekomenduoju prieš pat vestuves eksperimentuoti su nebandyta ar pasenusia kosmetika,“ – pataria akių gydytoja G. Laurinavičiūtė.

Be streso

Kai organizmas nuolat patiria stresą (o prieš vestuves jo tikrai netrūksta), imunitetas nusilpsta, todėl kūnas gali pradėti siųsti įvairius nemalonius signalus. Vienas iš jų – akyje išauga miežis.

„Kai atsiranda nestiprus akies voko skausmas, vokas patinsta ir ant jo užauga nedidelis, dažniausiai pūlingas, mazgelis, reiškia, kad akies vokuose vyksta uždegimas, todėl susiformavo miežis. Pagal savo pobūdį jis gali būti skirstomas į išorinį, kai ūminis uždegimas išsivysto voko krašto riebalinėje liaukoje, vidinį – kremzlinių liaukų uždegimą ir šaltąjį, kai akies voke susiformuoja neskausmingas mazgelis.

Dažniausiai miežį sukelia blefaritas – lėtinis voko krašto uždegimas, dėl kurio vokas pradeda pleiskanoti, sustorėja, išryškėja riebalinės liaukutės. Svarbi jo atsiradimo aplinkybė – ilgą laiką patiriamas stresas, dėl kurio nusilpsta organizmo imuninė sistema, todėl kūnas nebesugeba apsiginti nuo puolančių bakterijų ir virusų. Be to, blefarito atveju ypač svarbi vokų higiena“, – patirtimi dalijasi gydytoja G. Laurinavičiūtė.

Pasak jos, norint išvengti galimo uždegimo, būtina vakare kruopščiai nuvalyti makiažą, nenaudoti pasenusios kosmetikos, taip pat nereikėtų savo kosmetikos priemonėmis ar veidui skirtu rankšluostėliu dalintis su kitais – taip sumažės tikimybė perimti svetimas infekcijas.

„Jeigu jūsų vokų kraštai dažnai būna paraudę, o ryte atsibundate traiškanotomis akimis, didelė tikimybė, kad jūs sergate lėtiniu blefaritu. Ką daryti, jeigu jums miežis pasikartoja dažnai?

Gydyti blefaritą: blakstienas ir akių vokus valyti specialiomis vokų kraštui skirtomis servetėlėmis, dėti ant akių šiltus sausus kompresus, o jeigu blefarito priežastis – infekcinė, gydytis antibiotikais. Dar vienas efektyvus gydymo būdas, kurį atlieku savo pacientams su sutrikusia voko riebalinių liaukų sekrecija – vokų masažas. Kitaip, nei nestiprus kūno masažas, šis nėra labai malonus, bet akių sveikatai – gera pagalba.

Turint Meibomo liaukų disfunkciją, iš šių liaukų latakų uždegiminį sekretą tokiu būdu oftalmologo kabinete galima reguliariai pašalinti“, – apie uždegiminių vokų ligų gydymo praktiką pasakoja specialistė.

Išsamūs akių tyrimai

Žinoma, geriausias būdas užtikrinti, kad akys šventės metu būtų sveikos – jomis rūpintis nuolatos ir bent kartą per metus apsilankyti pas gydytoją oftalmologą.

„Kiekvienais metais profilaktiškai apsilankyti pas gydytoją akių patikrinimui yra taip pat svarbu, kaip reguliariai daryti išsamius kraujo ir šlapimo tyrimus – daugelis sunkių akių ligų (pvz., glaukoma) neturi ankstyvų simptomų, todėl ją galima pastebėti tik per apžiūrą.

Rekomenduoju atlikti išsamią regėjimo patikrinimo programą, kurioje yra ne tik gydytojo oftalmologo konsultacija, bet ir akispūdžio pamatavimas, akių dugno tyrimas ir akių optinė koherentinė tomografija, padedanti gydytojams oftalmologams matyti akies vidines struktūras. Kuo anksčiau pastebimi galimi pakitimai, tuo lengviau galėsite mėgautis sveikomis akimis ir geru regėjimu“, – pataria gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją