Kartu su gydytoja aiškinomės, kaip su amžiumi keičiasi ši delikati sritis, kaip kuo ilgiau išvengti estetinių problemų ir ką daryti, jei ant kaklo – jau matyti gilios raukšlės.

– Sakoma, kad moters amžių išduoda kaklas – ar sutinkate su šia mintimi?

– Kaklas tikrai yra viena iš odos sričių, kuri išduoda amžių. Oda čia plonesnė, greičiau praranda elastingumą, mažesnis riebalinis sluoksnis. Kaklas yra tarsi tiltas tarp veido ir kūno odos, todėl tai yra labai svarbi jungiamoji grandis. Čia turėtume pasimokyti iš prancūzių, kurioms veidas baigiasi ties krūtine – visa jų grožio rutina skirta ir kaklo, dekoltė priežiūrai: valymas, kremas, serumas...

Lietuvės, kaip tenka pastebėti, dažnai veido oda rūpinasi gerokai daugiau, nei kaklu, pamiršdamos, kad dekoltė ir netgi plaštakų odai taip pat reikia senėjimą stabdančios priežiūros. Apskritai, visa oda, kuri gauna saulės, sensta greičiau. Kaklas ir dekoltė – ne išimtis, todėl nereiktų pamiršti pasirūpinti tokia svarbia vieta.

– Jei reikėtų įvardinti amžių, kada moterys dažniausiai ima pastebėti kaklo odos problemas – koks gyvenimo periodas būtų?

– Jau apie 30-uosius gyvenimo metus daugeliui atsiranda kaklo raukšlių, nes bendrai organizme sulėtėja kolageno ir elastino gamyba, o kaklas, kur oda plonesnė ir šių medžiagų mažiau, pirmiausia išduoda pokyčius. Iš pradžių raukšlės gali būti negilios, tad matysis mažiau. Visgi kaklas, kaip minėjau, praranda elastingumą, todėl nieko su pasimačiusioms raukšlėmis nedarant, jau apie 40-60 metus turėsime jas itin ryškias – teks slėptis po skarelėmis ir megztiniu aukštu kaklu. Visgi tai lemia ne tik gyvenimo būdas ar senėjimo procesai – įtakos turi ir paveldėjimas.

Pasižiūrėkite į savo mamų, močiučių nuotraukas jauname amžiuje: jei jos jau turėjo raukšlių ant kaklo, tuomet, tikėtina, kad raukšlės paveldėtos, ir, tokiu atveju, gali pasimatyti pakankamai jauname amžiuje, net dvidešimtmetėms. Nepriklausomai nuo priežasties ir amžiaus kaklo odai būtina intensyvi drėkinamoji priežiūra, stipri apsauga nuo saulės ir, kiek įmanoma, išmokti vengti tokių sėdėjimo ar gulėjimo pozų, kai kaklo oda susiraukšlėja.

– Kokios yra pagrindinės kaklo raukšlių susidarymo priežastys? Ar pavyzdžiui, tokie niuansai kaip aukšta, neergonomiška pagalvė ar miego įpročiai, gali prie to prisidėti? Sakoma, jog viena pagrindinių XXI a. grožio rykščių yra išmanieji įrenginiai.

– Kaklas yra pakankamai daug judanti kūno dalis. Kaip minėjau, oda čia plona, anksti prarandanti elastingumą. Taigi raukšlių susidarymui gali įtakos turėti tiek pagalvė, tiek netaisyklinga laikysena. Tiesa, akivaizdžiai išsiskiria karta, kuri užaugo su išmaniaisiais įrenginiais rankose – estetinės medicinos specialistai visame pasaulyje jau kurį laiką šneka apie vadinamąsias „tech-neck“ raukšles, kurios atsiranda dėl kaklo raukšlėjimosi ilgai naudojantis mobiliuoju telefonu.

Neseniai atliktas „Pew Research Center“ tyrimas parodė, kad net 88 proc, moterų nuo 30 iki 49 metų turi išmanųjį telefoną, o draudimo bendrovės „Asurion“ tyrimas parodė, kad amerikiečiai tikrina savo telefonus maždaug 80 kartų per dieną. Tai – kas 12 minučių! „Tech-neck“ raukšlės netgi nėra blogiausia, kas dėl to atsitinka: dažnai susiduriama ir su kaklo skausmais, įsitempimu. Tai gali sąlygoti ir pulsuojantį galvos skausmą, nugaros skausmus ar miego sutrikimus. Ilgainiui šie simptomai gali sukelti dar rimtesnių sveikatos sutrikimų.

Aišku, gyvename taip, kad telefonų neišvengsime, taigi rekomenduoju bent jau atsistoti prieš veidrodį su telefonu rankose ir pasinagrinėti, kokie jūsų įpročiai ir kaip juos galima būtų pakeisti, kad oda raukšlėtųsi mažiau, o kaklas būtų mažiau įtemptas.

Ir vėlgi, „Tech-Neck“ – ne vienintelė priežastis. Net jeigu mobiliuoju telefonu naudojatės gerokai mažiau, reikia atminti, kad kaklo raukšlės yra natūralus senėjimo požymis dėl neišvengiamų pokyčių odoje. Taigi itin retas atvejis, kad šių raukšlių, lygiai taip pat kaip ir veido srityje, pavyks išvengti iki 50-60 metų.

– Kaip manote, ar kremai yra efektyvi kaklo raukšlių prevencijos priemonė?

– Taip, kosmetika yra puiki prevencinė priemonė nuo raukšlių tiek veidui, tiek kaklui. Profesionalios kosmetikos naudojimas namuose netgi yra įtraukiamas į naujausius estetinės medicinos protokolus kaklo korekcijoms. Taigi, atlikus jauninančią procedūrą kaklui dermatologo kabinete, namuose patariu nepatingėti kasdien tepti ne tik veidą, bet ir kaklą. Daugeliu atveju tiks ir tos pačios priemonės: kremas, serumas. Kai kurie kosmetikos gamintojai jau siūlo ir specialias kaklo, dekoltė srities stangrinimui skirtas priemones. Pasirinkimo tikrai yra, svarbiausia – nepamiršti tepti!

Iš principo, kaklo srities priežiūrai privalomi keli žingsniai. Pirma, švelnus šveitimas, pavyzdžiui, specialiu tirpalu su gliukonolaktono rūgštimi, kuris pašalina senąsias nereikalingas epidermio ląsteles. Antra, maitinimas ir drėkinimas serumu bei kremu. Trečia, tepti didžiausia apsauga nuo saulės, kai tik joje būname atviru kaklu, ir ne tik vasarą, bet visu periodu nuo kovo iki spalio.

– Botulino toksinas dažnai įvardijamas kaip panacėja nuo raukšlių. Esu girdėjusi, kad preparatą leidžia esant ir aktyviai platizmai. Kiek tai veiksminga?

– Botulino toksino tikslas atpalaiduoti platizmos įsitempimą, tačiau jo kaip vienos priemonės kaklo korekcijai nepakanka. Procedūra tikrai veiksminga, tačiau efektas trumpalaikis iki 4-6 mėnesių. Moterys tikisi sugrąžinti odai spindesio ir stangrumo, todėl korekcijai ar gydymui taikomos priemonės dažniausiai derinamos su hialurono rugšties užpildais, biorevitalizantais, mezoterapiniu kompleksu (kaip NCTF), siūlais ar aparatinėmis procedūromis. Ypač gerus rezultatus galima pasiekti derinant PRP procedūras ir injekcijas su gintaro rūgštimi, kurie kartu stimuliuoja odos atsinaujinimo procesus bei nesukelia alerginių reakcijų.

– O jei žmogus paniškai bijo adatų, skausmo arba kaip velnias kryžiaus kratosi invazinių procedūrų – ar yra švelnesnių prevencinių priemonių?

– Lazeriai ir frakcinės radijo dažnio sistemos taip pat gali tapti pasirinkimu. Visgi tikėtis, kad tai išsprendžiama tik kremu ir serumu, nelabai galima. Gera priežiūra yra gera prevencija, bet, norint kaklą koreguoti, deja, be injekcinių ar lazerinių procedūrų nelabai yra variantų. Netikėčiau ir įvairiomis reklamuojamomis mankštomis, joga, masažiniais rutuliukais... Visa tai, be abejo, kažkiek padeda, jei tikrai skiri tam laiko, bet kai norisi efektyviai ir kuo greičiau pasiekti rezultato, tuomet injekcijos yra optimaliausias sprendimas.

Beje, visas procedūras galima atlikti komfortiškai: yra vietiniai nuskausminamieji kremai, šalčio kompresai, dėmesį nukreipiančios vibracinės sistemos. Taip pat naudojamos mažai skausmingos mikroadatos, kurios duria į nustatytą standartinį gylį ir leidžia atlikti procedūrą be kraujosruvų. Atliekant poodines injekcijas dar gali būti naudojama kaniulė, kur per vieną dūrį po oda sušvirkščiamas preparatas per visą raukšlės ilgį. Kasmet daugėja protokolų, kaip saugiai ir efektyviai atlikti tokias korekcijas.

Aišku, bet kuriuo atveju, pakentėti šiek tiek teks, tačiau moterys atvyksta nusiteikusios siekti rezultato ir susikaupia. Beje, procedūra ilgai netrunka, tad neretai išeidamos sako, kad įsivaizdavo blogiau, nei iš tiesų buvo.

– Ar papildoma priemonė, norint išlaikyti kaklą stangrų, galėtų būti reguliarus kaklo masažas?

– Masažas yra gerai, kai jis yra kompleksinio gydymo plano dalis, tačiau pavieniu jo efektu abejoju. Masažais pagerinama kraujotaka, suleisti injekciniai preparatai geriau įsisavinami odos, galiausiai, moteris pailsi, atpalaiduojami kaklo raumenys.

– Įsivaizduokime dvi keturiasdešimtmetes. Viena jų 20 metų kremu tepa tik veidą, kita – ir veidą, ir kaklą. Kokie esminiai skirtumai bus tarp šių dviejų moterų?

– Labiausiai, ko gero, bus skirtumas tarp tos, kuri visada tepa apsauginį kremą nuo saulės ir tos, kuri kaklo nesaugojo. Svarbus, kaip anksčiau minėjau, ir reguliarus bei kuo intensyvesnis kaklo odos drėkinimas. Ta, kuri bus tepusi, išvengs smulkių raukšlių, pigmentinių dėmių, bus mažiau tokių odos darinių kaip keratomos. Ta, kuri bus netepusi nieko, turės didesnį audinių stangrumo praradimą, pigmentacijos problemų, raukšlės bus gilesnės ir labiau kabės audiniai.

– Sakykime, į jūsų kabinetą įžengia penkiasdešimtmetė su akivaizdžiai matomomis kaklo raukšlėmis. Kokie galimi jau susiformavusių gilių raukšlių korekcijos būdai?

– Pirmiausia apžiūriu, ar kaklo odoje nėra odos darinių, kuriuos reikėtų pašalinti: karpų, papilomų, keratomų, atipinių apgamų, gerybinių odos darinių, kurie auga kliūna. Pašalinus šiuos darinius kaklas atsigauna, atsiranda švaros pojūtis. Mano įsitikinimu, sveikatą reikia derinti su grožiu.

Raukšlių korekcija atliekama injekcijomis jas užpildant išilgai. Dažniausiai pasirenkami hialurono užpildai, kurie, siekiant geresnio rezultato, derinami su mezoterapiniu kompleksu, biorevitalizantais arba gintaro rūgštimi.

Pavyzdžiui, naujausias kaklo korekcijoms sukurtas protokolas susideda iš kelių etapų: pirmiausia atliekamas cheminis kaklo pilingas, tuomet injekcijos, galiausiai – skiriama profesionali kosmetika priežiūrai namuose. Tokių procedūrų kurso tikslas – kuo natūralesnis rezultatas užpildant raukšles, bet kartu ir visos kaklo odos stangrinimas, elastingumo atstatymas ir, žinoma, drėkinimas. Pigmentacijos mažinimas irgi yra viena iš dažnai pasitaikančių užduočių, taigi ir tai sprendžiama paraleliai.

Iš esmės svarbu jauninti kaklo odą, mažinti visus jai būdingus senėjimo požymius, ne tik raukšles. Beje, ypatingai jau vyresniame amžiuje gali reikėti į gražinimosi planą įtraukti ir lazeriniais ar ultragarso aparatais atliekamas odos jauninimo procedūras: frakcinį atjauninimą ir nechirurginį veido pakėlimą ultragarsu. Galiausiai, tarp procedūrų rekomenduoju lankytis pas kosmetologą, kuris padeda palaikyti rezultatą.

Dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė

Straipsnyje panaudotos „Shutterstock“ ir „Nordclinic“ nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)