– Ką jūs, gydytoja dermatologė, patartumėte moterims, norinčioms atrodyti jaunatviškai, tačiau bijančioms perlenkti lazdą ir prarasti tikruosius savo veido bruožus?

– Mano nuomone, visos moterys, pirmiausia, turi jaustis gerai, kad ir kokį kelią rinktųsi – natūraliai senti ar pasinaudoti šiuolaikinės medicinos galimybėmis. Niekada nesmerkiau tų, kurios nepageidauja grožio procedūrų, taip pat ir neskatinu pasitelkti injekcijų ar lazerinių procedūrų. Labai daug kas priklauso ir nuo finansinių galimybių, supančios aplinkos.

Visada skatinu tik natūraliai atrodančius pokyčius, padedančius išlaikyti individualumą, pabrėžiant tai, ką moteris turi gražiausio. Pirmiausia, visoms rekomenduoju rūpintis savo oda, nes sveika oda visada buvo ir bus madinga. Rekomenduoju nesusitelkti į vieną ar kitą raukšlę, nesivaikyti madų, kurios dažniausiai mažai kam tinka. Svarbiausia – investuoti į tas procedūras, kurios gerina odos kokybę.

– Dalis moterų sutrikusios, kaip iš tiesų turėtų atrodyti: ar tikrai būtina leistis injekcijas ir darytis veido odos patempimą. Ar tikrai reikia sustabdyti laiką?

– Vienos moterys geriau jaučiasi atrodydamos jaunatviškiau, o kitos gerai jaučiasi ir labai natūraliai priima kiekvieną naują raukšlelę. Laiko sustabdyti neįmanoma, bet galima labai sulėtinti senėjimo procesus, o juos, be bėgančio laiko, skatina ir įtemptas gyvenimo ritmas, nevisavertė mityba, žalingi įpročiai. Dažnai iš moterų girdžiu, kad viduje jaučiasi tokia jauna ir pozityvi, tik kažkodėl to nematyti veide… Tokiu atveju, atlikus vieną ar kelias procedūras, pagerėja ne tik odos kokybė ir tonusas, bet ir moters emocinė būsena.

– Vienos apsileidžia ir visai pamiršta rūpintis tiek savimi, tiek veido oda, o kitos, priešingai, akivaizdžiai perlenkia lazdą. Patarkite, kaip išlaikyti pusiausvyrą?

– Kalbant apie moterį, man sunku vartoti žodį „apsileidusi“, nes nevertinu žmogaus tik pagal išorę – juk nežinau, su kokiomis problemomis ji susiduria, ką išgyvena. O lakuoti nagai, dažyti plaukai ir makiažas – skonio reikalas. Štai kaip „perlenktą lazdą“ lengviau įvardyti visa, kas prieštarauja gamtai, žmogaus anatomijai, kai pamatęs moterį net ir apie estetines procedūras nieko neišmanantis žmogus supranta, kad viena ar kita veido sritis koreguota.

Ilona Sakalauskienė

– Su kokiais pavojais merginos ir moterys susiduria veido injekcijas atlikdamos kur nors butuose ar pas tinkamo išsilavinimo neturinčią kosmetikę?

– Visos veido injekcijos yra rimtos, nes net menkiausia invazija gali sukelti dideles komplikacijas. Tinkamo išsilavinimo neturintiems ir injekcijas atliekantiems asmenims stinga anatominių žinių, bendro medicinos suvokimo. Tai gresia komplikacijomis, tokiomis kaip alerginės reakcijos, infekcijos, granulomos, o pačiu baisiausiu atveju žūna audiniai.

– Ar tiesa, kad jums teko ne kartą „taisyti“ kitų klaidas? Ar visada tai įmanoma?

– Taip, tačiau ne visada įmanoma tai padaryti be liekamųjų reiškinių – randų, hiperpigmentacijos pokyčių. Kelis kartus kilus komplikacijų yra tekę pacientus siųsti pas plastikos chirurgus dėl operacinio gydymo.

– Tikriausiai sunku kalbėti apie kolegas, bet ko niekada nedarytų save gerbiantis profesionalas?

– Su kolegomis palaikau glaudų ryšį ir nė vienas mano pažįstamas specialistas nedarytų to, kas galėtų pakenkti paciento sveikatai ar prieštarautų žmogaus anatomijai. Tokių pačių principų laikausi ir aš. Man atrodo svarbu „pajausti“ žmogų ir nuoširdžiai jam patarti, o pacientai nuoširdumą jaučia, labiau atsipalaiduoja. Taip pat niekada neatlieku procedūrų, jei rizika viršija naudą.

– Kaip išsirinkti tinkamą ir patikimą gydytoją dermatologą?

– Svarbiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į asmens licenciją ir turimą kvalifikaciją. Nepatarčiau susivilioti mažomis kainomis, nes pigių gerų produktų tiesiog nebūna, be to, kainuoja ir gydytojo žinios bei patirtis. Mano nuomone, svarbu ir suvokti estetiką, turėti empatijos. Dažnu atveju pacientai, ypač apsilankę pirmą kartą, nerimauja, nes socialinėje medijoje paplitę daug nenatūraliai išpūstų veidų, todėl svarbu šiltas pokalbis su pacientu, realių rezultatų aptarimas.

– Kokių keisčiausių norų tenka išgirsti iš klienčių? Ar dažnai prašo neįmanomų dalykų?

– Pastebiu tendenciją, kad moterys vis rečiau prašo tai, ko negaliu įgyvendinti dėl savo estetikos suvokimo, bet yra tekę atsisakyti klienčių dėl pageidavimo sukurti pernelyg dideles lūpas. Pamenu atvejį, kai vienos moters siekiamybė buvo „katės“ įvaizdis. Tiesa, ji jau buvo pasidariusi nemažai injekcijų užsienyje ir gerokai priartėjusi prie savo tikslo. Atsisakiusi koreguoti jos veidą ir pasiūliusi panaikinti perteklinį užpildų kiekį jaučiausi išlikusi ištikima savo vertybėms. Tokiais atvejais svarbu rasti su pacientu santykį, išsiaiškinti priežastį, iš kur kyla tokie keisti norai.

– Pas jus lankosi ir ne viena žinoma moteris. Su kokiais sunkumais jos susiduria ir ko tikisi iš grožio specialisto?

– Žinomos moterys nori to paties, kaip visi – išlaikyti stangrią, sveiką odą ir jaunatvišką veido ovalą, todėl tikisi nuoširdaus bendravimo, kokybės, saugumo ir konfidencialumo. Tiesa, jos daugiau dėmesio skiria savo kaklui, plaštakoms, nes dažnai rodosi televizijoje, spaudoje.

– Kas yra svarbiausia siekiant išlaikyti jaunatvišką išvaizdą ir sveiką, lygią odą?

– Šaltiniai rašo, kad tai reguliarus fizinis krūvis, sveika mityba, pakankamas geriamojo vandens kiekis, žalingų įpročių atsisakymas, saulės vengimas. Ir tai – tikra tiesa. Noriu pacituoti vieną labai gražią solidaus amžiaus dermatologę, mano grupiokės mamą: paklausta, kaip jai pavyksta taip puikiai atrodyti, ji sako, kad reikia daryti tai, ką nori daryti, ir nedaryti to, ko nenori. Suvalgyti šokolado gabalėlį, pasimėgauti kava su pienu. Jei būsime apsėsti minties apie odos grožį, nebeliks laiko džiaugtis gyvenimu. Visur turi būti pusiausvyra, tada ir oda bus graži, nes ji – mūsų kūno ir minčių atspindys.

– O kokios išvaizdos moteris jums yra graži?

– Man gražiausia – besidžiaugianti gyvenimu, pasitikinti savimi moteris. Jauninimo procedūros didele dalimi orientuotos į odos sveikatos palaikymą, gerinimą, todėl moterys dažniausiai nori labai realių dalykų, nuo kurių atkalbinėti nereikia. Tik retais atvejais moterys savo bruožų unikalumą supranta kaip trūkumą, todėl tenka su jomis ilgai kalbėtis ir įrodinėti, kad tai jų žavesys ir išskirtinumas.

– Kodėl pasirinkote būtent dermatologiją?

Mano karjera nebuvo atsitiktinė. Rinkdamasi medicinos studijas, o vėliau dermatovenerologijos rezidentūrą žinojau, kad būtent šioje srityje galėsiu sujungti dvi savo aistras: meilę žmogui ir meilę estetikai. Oda yra tiek žmogaus vizitinė kortelė, tiek langas, pro kurį pažvelgus galima matyti viso organizmo būklę, todėl būdama dermatovenerologė galiu taikyti moksliniais tyrimais pagrįstą gydymą esant odos ligoms, o kartu pagal estetikos kanonus galiu užsiimti ir kūrybine veikla atlikdama grožio procedūras, nes kiekvienas pacientas yra individualus ir jam reikia individualaus „potėpio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją