– Kokius kaukių dėvėjimo pliusus galėtumėte įžvelgti?

Kaukių dėvėjimas turi pliusų ne tik kaip apsauga nuo koronaviruso. Visi, kas turi raustančią, kuperozinę odą, kurių oda labai reaguoja į vėją, žvarbą, drėgmę ir įvairius temperatūros pokyčius, tikriausiai spėjo pastebėti, kad kaukės dėvėjimas yra savotiška apsauga nuo aplinkos dirgiklių.

Kaukė taip pat yra puiki priemonė vargstantiems nuo žiedadulkių. Dabar – pats žydėjimo metas, o į lauką išeiti juk taip norisi. Tiems, kas susiduria su žydėjimo pasekmėmis, kaukė, respiratorius yra puiki pagalbinė priemonė.

Ir, svarbiausia, kaukė yra puiki apsauga nuo UV spindulių. Moterys, susidūrusios su pigmentinėmis dėmėmis, žino, kad kakta dar maža bėda, nes šią zoną galime pridengti galvos juosta ar kepurėle. Tačiau apsaugoti apatinę veido dalį nuo saulės praktiškai neįmanoma. Jei kenčiate nuo pigmentacijos, joks kremas, net ir SPF 50, nebus pakankamai veiksmingas. Todėl dabar turime puikią progą apsisaugoti nuo UV spindulių su veido kaukės barjeru.

– Reiškiasi, kenčiančioms nuo pigmentinių dėmių, net ir stipriausia apsauga nuo saulės nebus pakankamai efektyvi?

– Oda turi puikią atmintį, net jei žiemą šviesinate, pilinguojate odą, atliekate įvairias lazerines procedūras nuo pigmentacijos, su pirmaisiais pavasariniais spinduliais pigmentinės dėmės vėl pradės lįsti. SPF 50 turi būti pradedamas naudoti jau nuo žiemos pabaigos, kai išlenda pirmieji saulės spinduliai. Deja, praktika rodo, kad žmonės tą daro itin retai.

Jei išvykstate į šiltus kraštus, kur saulė itin aktyvi, tai jau tepkite kokias norite apsaugines priemones, pigmentacija vis vien išlįs. Jei norite maksimalios apsaugos, turite būti su mineraliniu filtru, tiesiogine to žodžio prasme – balta mase ant veido. Bet kuri iš mūsų tą daro?



Asta Dumbliauskienė, asmeninio archyvo nuotr.

– Dažnai kalbame apie tai, kaip apsaugoti rankas nuo dezinfekcinio skysčio keliamų sudirgimų, bet pamirštame, jog veido oda taip pat kenčia dėl kaukės dėvėjimo. Su kokiomis problemomis galime susidurti?

– Aišku, kaukės turi savų minusų, tarkime, po ilgesnio kaukės dėvėjimo oda gali pradėti šusti. Dėl to gali atsirasti pūlinukų, formuotis folikulitas. Vyrams tai būtų barzdos, ūsų sritis, moterims folikulitas gali pasireikšti ties gyvaplaukiais. Folikulitas tikrai gali atsirasti, jei daugkartinė kaukė dėvima neteisingai ir neatsižvelgiant į higienos reikalavimus. Nepamirškite, kaip vakare grįžę nusiprausiame veidą, lygiai taip pat turime išskalbti savo kaukę.

Ilgas šutimas gali paūminti jau esamus susirgimus. Ar tai atopinis dermatitas, ar aknė, ar tiesiog sausos odos dermatitas – būklė gali pablogėti, jei kaukė dėvima per ilgai, yra pagaminta iš nedraugiškos odai medžiagos.

Jeigu yra aknė, siūlyčiau dėvėti medicinines kaukes – nesisiūkite iš nepalankių audinių. Taip, daugkartinės kaukės yra gražios, stilingos, bet šiuo atveju geriau rinktis vienkartinę medicininę kaukę.

Vis dėlto, einant tik nuo taško A iki B tikrai nėra reikalo pergyventi dėl veido odos problemų paūmėjimo – per tiek laiko problemų su kauke neprisidarysite. Jei, visgi, per trumpą laiką veido oda po kauke šunta, turėtų kilti įtarimas, kad kažkas su kauke apskritai nėra gerai.

– Daugkartinės kaukės šiomis dienomis gali būti gaminamos iš įvairių audinių, pavyzdžiui, sintetinio pluošto, medvilnės, lino ir t.t. Kaip manote, ar audinys turės įtaką odos reakcijai? Kokios savadarbių kaukių medžiagos gali pakenkti mūsų odai?

– Ko gero, galioja ta pati taisyklė, kaip ir renkantis pagalvę – ant kokios medžiagos mums patogu miegoti? Faktas, jei tai grubus audinys, net jei tai yra ir linas, veidui draugiškas jis tikrai nebus. Kuo audinys švelnesnis, malonesnės tekstūros, kuo jame mažiau dažo, reljefo, tuo audinys draugiškesnis mūsų odai. Aišku, daugiau kalbame apie jautriaodžius. Jei žmogus turi neprobleminę odą, iki parduotuvės nuėjus su bet kokia kauke blogiau nebus.

Jei yra žmonių, alergiškų nikeliui arba kitai kaukės sudėtyje esančiai daliai, pavyzdžiui, klijams, dažams, gali išsivystyti alerginis kontaktinis dermatitas arba iritacinis (dirginimo) dermatitas. Dėvint pastoviai problema gali išsivystyti iki egzemos.

– Kaip galėtume apsaugoti savo odą nuo įvairių sudirgimų ir bėrimų, dėvint kaukę? Ar, pavyzdžiui, kremai sudaro reikiamą apsaugos barjerą?

– Yra vadinamų specifinių barjerinių kremų, kurie ant odos sudaro apsauginę plėvelę. Jais galima tepti ne tik rankas, bet ir veidą, klausimas, kaip ilgai galime jį naudoti. Barjerinis kremas dažniausiai savo sudėtyje turi sunkių medžiagų, pavyzdžiui, vašką. Faktas, kad ilgas tokios priemonės naudojimas gali pradėti kimšti odą, gali atsirasti riebalų liaukų uždegimas.

Jei poreikis yra tik trumpam – galime po kauke tepti barjerinį kremą. Bet jei išeiname visai dienai ir visą laiką turime dėvėti kaukę, nuo barjerinio kremo gali būti daugiau žalos nei naudos. Barjeras veiks, bet užsikurs kiti probleminiai mechanizmai. Barjerinę priemonę vos grįžus namo reikėtų nuplauti arba nuvalyti miceliniu vandeniu.

Veido prausimas

– Dar vienas niuansas dėl kaukių dėvėjimo – nori ar nenori, jos nuspaudžia veido odą. Ar medžiagos įsispaudimas į odą jai kaip nors kenkia?

– Jei paprastas žmogus, ne medikas, dėvi kaukę, kuri spaudžia, reiktų ją pasikeisti. Nereikia įsivaizduoti, kad kuo labiau kaukė spaudžia – tuo geriau apsaugo. Spaudimas negarantuoja saugumo, kaukė neturi sukelti spaudimo pojūčio. Užtat medikams, kurie priversti užspausti kaukes, ant veido atsiranda įspaudų ir kraujosruvų. Deja, tai yra saugumo kaina. Tokie veido odos pažeidimai nėra iš tų, kurie gali palikti randų. Nuo ilgalaikio kaukių dėvėjimo randų nelieka.

– Kokių grožio patarimų turite šiam, karantino, laikotarpiui?

– Dabar odą reikėtų kuo dažniau palepinti. Yra žmonių, kurie galvoja, kad jei jau užsidedame kaukę, tad odai tarsi daugiau nieko ir nereikia. Oda karantino metu turi gauti savo įprastinę rutiną, o gal net ir daugiau. Vakarais būtinas kokybiškas prausiklis, taip pat neužmirškime micelinio vandens – jį galima naudoti rytais. Ar reikia nuplauti micelinį vandenį? Atsižvelkite į gamintojo nurodymus. Yra micelinių vandenų, kuriuos rekomenduojama nuplauti, kitų nuplauti nereikia.

Neužmirškime, dabar tas sezonas, kai odai reikia drėgmės – šiuo atveju labai patogu naudoti (net kolegoms medikams) intensyvias drėkinančias lakštinės kaukės. Tokiu atveju neprireiks teptis visų tų klampių kaukių masių, kurias vėliau reikia nukrapštyti ir nuplauti. Po lakštinės kaukės net kremas nėra būtinas – jei priemonės parinkta teisingai, po jos nieko nebereikia dėti daugiau, tik įmasažuoti kaukės likučius į veido odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)