2021 m. balandį Niujorke dirbanti sertifikuota dermatologė daktarė Whitney Bowe įspėjo pasaulį apie keturių dienų odos priežiūros režimą, kuris šturmavo „TikTok“. Ta keliadienė procedūra buvo pavadinta „odos ciklais“ ir yra būtent tokia, kaip skamba, – per keturias dienas vartotojai cikliškai naudoja skirtingus veikliuosius ingredientus.

Tiek odos priežiūros aistruoliai, tiek naujokai iš naujo peržiūrėjo kiekvieną savo rutinos žingsnį ir džiūgavo, kad gali į savo procedūras įtraukti ne itin griežtus eksfoliatorius (pvz., retinolį), mažiau rizikuodami sudirginti odą. Dr. Bowe ir dermatologai tiksliai paaiškina, kaip pradėti odos ciklo rutiną, įskaitant jos etapus ir riziką jautrią odą turintiems žmonėms.

Odos priežiūros ciklas – kas tai?

Tai yra režimas, kai pakaitomis naudojami aktyvūs ingredientai ir leidžiama odai pailsėti. Tai keturių naktų ciklo grafikas – šveitimo naktis, retinoidų naktis, atstatomoji naktis, poilsio naktis. Dr. Bowe sako, kad įtraukdami šias reikalingas atstatomąsias naktis, maksimaliai išnaudosite veikliąsias odos priežiūros produktų sudedamąsias dalis ir kartu sumažinsite sudirgimą.

Dr. Bowe nusprendė sukurti strateginę rutiną, kuri leistų įgyvendinti visą naudą, gaunamą naudojant šveičiamąsias priemones ir retinolį, ir kartu išvengti odos uždegimo ir sudirginimo, kartu su dviem nemokamomis naktimis, skirtomis „atsigavimui“.

Veido priežiūra

Be to, ji norėjo savo pacientams supaprastinti persotintą odos priežiūros priemonių rinką. Odos priežiūros pasaulis tapo pernelyg sudėtingas, todėl išklausiusi savo pacientų ir ištyrusi, kaip jų oda reaguoja į įvairias odos priežiūros priemones, pamačiau, kad reikia racionalizuoti savo pacientų odos priežiūros procedūras, siekiant optimizuoti jų odos sveikatą.

Kaip veikia odos priežiūros ciklas?

Odos cikliškumo koncepcija leidžia pasiekti pusiausvyrą tarp dviejų veiksmingų, tačiau potencialiai dirginančių ingredientų. Pakaitomis naudojant eksfoliantą ir retinolį, o po to dvi naktis juos pamirštant, oda turi laiko įgyti toleranciją ir sumažėja galimybė persistengti.

Kiti dermatologai iš esmės sutinka. Vienu metu sutelkus dėmesį į vieną veikliąją medžiagą ar procesą galima pasiekti maksimalių rezultatų ir sumažinti dirginimą. Nors laikui bėgant daugelis gali ir kitaip derinti kai kuriuos iš šių veiksmų. Tai dažnai priklauso nuo komforto lygio ir odos jautrumo lygio.

Veido priežiūra

Tačiau, kaip ir visais odos priežiūros atvejais, turite atsižvelgti į konkretų savo odos tipą. Puiku pradėti nuo mažų žingsnių ir neskubėti. Viskas priklauso nuo to, kas esate, koks jūsų odos tipas ir kokio tikslo norite pasiekti. Tai technika, kuri leidžia jums kurti.

Kiekviena odos priežiūros rutina yra (ir turėtų būti) skirtinga. Svarbu pasikalbėti su dermatologu prieš įtraukiant tam tikrus produktus į savo režimą.

Kaip atrodo odos ciklo rutina?

Pirmas vakaras. Šveitimas

Norėdama pradėti odos ciklo rutiną, daktarė Bowe rekomenduoja nušveisti odą cheminiu eksfoliantu. Vaizdo įraše, kuriuo anksčiau dalijosi savo „Instagram“ tinkle, daktarė Bowe mini, kad namuose naudojamas šveitiklis yra švelnus odai ir užtikrina tolygų odos šveitimą.

Šveitikliai visada turėtų būti naudojami po odos valymo, kuris ir toliau turėtų būti pirmasis žingsnis, o po jo turėtų būti naudojamas drėkinamasis kremas, kaip rekomenduoja daktarė Bowe.

Šveitimas ne tik išlaisvina odą nuo negyvų ląstelių, bet ir gali pagerinti odos tekstūrą bei padėti kitiems odos priežiūros ingredientams efektyviai įsigerti į odos barjerą.

Jei turite jautrią odą, vis tiek galite naudoti odos šveitimo ciklą, tačiau į šveitimą turėtumėte žiūrėti atsargiai. Šveičiant fiziniu eksfoliantu, jautriai odai kyla didesnė dirginimo ar alerginės reakcijos rizika, ypač jei tik pradedate naudoti eksfoliantus ar retinoidus.

Antras vakaras. Retinolis

Dr. Bowe antroji naktinė odos ciklo procedūra prasideda veido valymu, tada – žirnio dydžio retinolio kiekiu, padengtu drėkinamojo kremo sluoksniu, kaip paskutiniu naktinės procedūros žingsniu.

Retinoidai yra vienas iš galingiausių ingredientų, kuriuos reikia įtraukti į odos ciklo rutiną. Tačiau jei bandysite juos naudoti per dažnai arba sluoksniuosite su kitais potencialiai dirginančiais ingredientais, galiausiai sulauksite ne rezultatų, o uždegimų, priduria specialistė.

Retinolis yra viena iš pagrindinių vitamino A formų. Jis gali padėti stimuliuoti ląstelių apykaitą ir skatinti kolageno gamybą. Tai reiškia, kad sumažėja smulkių raukšlelių, tamsių dėmių, tamsių ratilų ir spuogų.

Jei retinolį naudojate pirmą kartą, reikės šiek tiek pakoreguoti savo odos ciklo rutiną. Retinolis reikalauja jūsų odos tolerancijos. Tiems, kurie dar tik pradeda įtraukti šią veikliąją medžiagą, daktarė turi keletą patarimų – pradėkite jį naudoti kartą per savaitę ir ne po, o ant drėkinamojo kremo.

Taip darykite nuo kelių savaičių iki mėnesio, o po to, jei toleruojate, pradėkite naudoti retinoidą vieną papildomą naktį per mėnesį.

Trečias ir ketvirtas vakarai. Drėkinimas ir atkūrimas

Paskutines dvi naktis daktarė Bowe skiria vien tik odos drėkinimui ir atstatymui, tai yra, nenaudoja jokių veikliųjų medžiagų. Tai prasideda nuo prausimosi švelniu valikliu arba net dvigubo valymo. Jei jaučiate, kad jūsų odai reikia papildomo drėkinimo, ji sako, kad tam tiks hialurono rūgšties serumas.

Galiausiai pasirinkite drėkinamąjį kremą. Neprivalomas ketvirtas žingsnis: patepkite odą veido aliejumi, kad oda būtų drėgna.