Estetinės chirurgijos klinikos „GP klinika“ įkūrėjas Gintaras Papečkys pranešime spaudai pasakojo apie tai, kaip atrodo grožio standartus atitinkanti nosis, dėl ko į jį kreipiasi moterys bei kam turi pasiruošti pasiryžusios rinoplastikai.

Plastikos chirurgas tikina, kad nosies operacija reikalauja didelio meistriškumo, ir pataria ypač atsakingai pasirinkti gydytoją.

„Graži nosis yra vienos formos, ir ji daili visiems“, – sako G. Papečkys.

– Kaip galėtumėte apibūdinti lietuvių nosies formą? Kokių nosių savininkės dažniausiai kreipiasi į jus?

– Kiekvienam regionui būdingi tam tikri veido bruožai, pavyzdžiui, arabiškos kilmės moterys išsiskiria kumpa nosies forma, tačiau trumpu galu. Mūsų regionui būdinga ilga nosis, o labiausiai – ilgas nosies galas, ilga kremzlinė dalis. Nosis su amžiumi ilgėja ir linksta žemyn, veido bruožai išbalansuoja.

Rinoplastikos rezultatas

– Ar egzistuoja tobulos nosies standartas? Kas jums yra daili nosis?

– Dažnai teigiama, kad nosys turi būti skirtingos. Iš patirties galiu pasakyti – graži moters nosis yra vienos formos, ir ji daili visiems. Palyginę pripažintų gražuolių nosis, pamatysime, kad jos vienodos.

Ypač gražus veidas iš gamtos yra retenybė ir kelia visiems žavesį. Gražiausi pasaulio veidai yra kopijuojami. Graži nosis yra tada, kai nematoma, kad jai kas nors daryta, o bendras vaizdas subalansuotas.

Daili nosis turi tam tikrus bruožus. Ideali nosies forma pasižymi balansu tarp nugarėlės, nosies galo bei nosies ir lūpos kampo. Nugarėlė nežymiai įlinkusi vidurinėje dalyje, ties viršūne – aukščiausias taškas, taip pat labai svarbus nosies ir lūpos kampas. Jis turi būti šiek tiek daugiau nei 90 laipsnių.

Paskutinis ketvirtadalis nosies galo yra pariestas į viršų. Tokia nosis turi labai gražų profilį su aukščiausiu tašku viršūnėje ir iš priekio atrodo trumpesnė. Per ilgametę patirtį įsitikinau, kad tokia nosis tinka visoms.

– Kokia moteris yra tinkama kandidatė rinoplastikai? Ar teko atkalbėti pacientę nuo tokios operacijos?

– Jei moteriai iki subalansuoto grožio trūksta dailesnės nosies, niekada neatkalbinėsiu. Pacientė turi norėti tokios nosies, kaip aš apibrėžiau. Jei nori kitokios, bandau pakeisti nuomonę. Ypač jei noras – maža ar labai trumpa, riesta nosis neatrodys natūraliai, o kas nenatūralu, yra negražu.

– Ne vienas plastikos chirurgas yra minėjęs, kad daugiausia nepatenkintų pacienčių būna būtent po nosies operacijos. Kodėl taip yra? Kada pacientės gali tikėtis galutinio rezultato?

– Rinoplastika reikalauja didelio meistriškumo, o ypač – nosies galo korekcija. Nosies gijimo procesas labai sudėtingas, o ypač – galiuko srityje. Randėjimo procesai, patinimai – pacientė turi žinoti, kad ši operacija yra itin sudėtinga.

Po operacijos pacientės mato kiekvieną milimetrą, ir jei kas nors būna ne taip, kaip tikėjosi, vaizdas nedžiugina. Nosies operacija gali būti kartojama, tačiau visada patariu turėti kantrybės ir išlaukti galutinio vaizdo. Procesai susibalansuoja, randėjimas praeina, nosis suminkštėja, o vaizdas pradeda džiuginti.

Pamatyti pirmuosius rezultatus galima ir po mėnesio, tačiau galutinis rezultatas bus po pusantrų ar dvejų metų. Tai labai priklauso nuo chirurgo profesionalumo. Deja, pacientė nieko negali padaryti, tiesiog laukti. Jei praėjus mėnesiui jūsų nosis nepatinusi, o vaizdas džiugina, vadinasi, jus operavo tikras profesionalas. Pasiekti tokių rezultatų yra didelis menas.

Chirurgas Gintaras Papečkys

– Nemaža dalis rinoplastikai pasiryžusių lietuvių vyksta operuotis į Turkiją. Kokia jūsų nuomonė apie turkų chirurgų darbą? Ar pacientės grįžta patenkintos rezultatu?

– Turkijoje chirurgai nosies operacijas atlieka tikrai neblogai, nebūna didelio tinimo. Vienintelis dalykas – kai kurie daktarai palieka per ilgą galą ir nosis atrodo per daug riesta. Ne kartą svečiavausi Turkijoje ir pastebėjau, kad turkų atliktos rinoplastikos matyti plika akimi. Mano nuomone, nosies operacija aukšto lygio tada, kai nesupranti, kad buvo kas nors daryta. Nosis atrodo natūraliai graži, o moteris gamtos apdovanota. Pokyčiai matyti tik palyginus senas nuotraukas.

Lietuvių nosis operuoti kur kas sudėtingiau. Turkių nosies galiukas dažniausiai būna gražus, reikia nuimti tik kuprelę. Tą padaryti paprasčiau, nei trumpinti ilgą nosies galą. Dėl šios priežasties yra nepatenkintų pacienčių. Kai kurios pakartotinai kreipiasi į Turkijos medikus ir tikisi sulaukti trokštamo rezultato.

– Kaip pacientė turėtų pasiruošti rinoplastikai? Kokius namų darbus atlikti?

– Paanalizuokite pasaulinių gražuolių veidus, pasigilinkite, kodėl jos atrodo simpatiškai. Į konsultaciją atsineškite nuotraukas, kas jums gražu. Taip chirurgui lengviau paaiškinsite, kokio rezultato tikitės. Visada peržiūrėkite chirurgo darbus ir pagal tai rinkitės specialistą. Plastinė operacija yra partnerystė, o galutinį sprendimą visada priima pacientas.

– Su kokiais sunkumais susiduria pacientės po nosies plastinės operacijos?

– Pirma naktis – pati nemaloniausia, kadangi pacientė negali kvėpuoti per nosį. Nosies operacija nėra skausminga, tamponų ištraukimas švelnus. Po 5–6 parų žmogus pradeda beveik visavertiškai kvėpuoti per nosį, po 10–14 dienų nuimamas įtvaras. Rezultatas būna ne galutinis, tačiau patenkinamas. Kelias savaites pacientė turi mėlynių ant veido.

Didžiausias išbandymas – didesnis arba mažesnis randėjimo procesas, patinimai, paburkimai. Jei matome, kad iškart po operacijos viskas gerai, dažniausiai nebūna komplikacijų. Reikia turėti kantrybės laukti galutinio rezultato. Po operacijos nosis negali būti funkciškai blogesnė, turite kvėpuoti. Jei viskas atlikta pagal taisykles, nepažeistos vidinės struktūros, nosis nėra per daug sumažinta – funkcijos turėtų nenukentėti.

„Delfi“ primena, kad prieš kiekvieną chirurginę intervenciją verta gerai pasvarstyti ir pasitarti su keliais skirtingais specialistais. Operacijas rekomenduojama atlikti tik medicininiais tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją