Už patarimus esu dėkinga Dijai Ayodele, odos priežiūros specialistei. Tuojau papasakosiu, ko ji mane išmokė ir kokios duotos pamokos mane išgelbėjo, rašo su „Vogue“ bendradarbiaujanti žurnalistė Twiggy Jalloh.

Racionalizuokite odos priežiūros ritualą

„Daugelis naudoja gerokai per daug įvairių priemonių, – teigia D. Ayodele. – Visgi tiktai sumažinus jų kiekį ir perėjus prie mažiau intensyvaus odos priežiūros režimo pavyks sužinoti, kas iš tiesų jums padeda ir tinka.

Svarbu ir tai, kad, sumažinus naudojamų produktų kiekį, oda gaus šansą sugyti, jei kartai jos barjeras būtų pažeistas. Atminkite: kovoti su dermatologinėmis problemomis kur kas sunkiau tada, kai oda pažeista.“

Užsitikrinkite intensyvių ir raminamųjų priemonių balansą

Esu jautrios odos savininkė, todėl neretai odą sausinančio tretinoino efektą turiu kompensuoti raminamąjį poveikį turinčiais „cica“ produktais (produktais, kurių sudėtyje yra biologinių medžiagų, išgautų iš azijinių centelių), taip pat peptidais ir keramidais papildytomis priemonėmis.

„Oda reikia rūpinti švelniai, – nurodo D. Ayodele. – Gydantis aknę kartais neįmanoma apsieiti be intensyvaus poveikio produktų, tačiau nuolatinis jų naudojimas gali tik dar labiau paskatinti uždegiminius procesus, todėl šį poveikį būtina malšinti raminamosiomis, drėkinamosiomis priemonėmis.“

Asociatyvioji nuotr.

Kartą per mėnesį apsilankykite pas kosmetologą

„Reguliarios veido priežiūros procedūros, per kurias atliekamas cheminis veido šveitimas, naudojamas lazeris ar kt., gali padėti greičiau pagerinti odos būklę, – atkreipia dėmesį D. Ayodele. – Visgi rezultatus pavyks pamatyti tik po maždaug 6–12 mėnesių.

Kai odos būklė pastebimai pagerės, procedūrų dažnį galima sumažinti ir pas kosmetologą lankytis, tarkim, kas 8 savaites ar netgi kartą per 3 mėnesius, kitaip problema gali pasikartoti.“

Svarbu suprasti, kad kartais gydant aknę gali prireikti ir gilesnės medicininės intervencijos.

„Kartais dermatologas gali skirti akutano arba spironolaktono turinčių preparatų, padedančių užtikrinti tinkamą riebios, į aknę linkusios odos būklę“, – nurodo D. Ayodele.

Supraskite, kad staigus išgijimas – neįmanomas

„Žmonės skirtingi, o aknę gali išprovokuoti įvairūs veiksniai, kaip antai gyvenimo būdas, genetika ir (arba) aplinka, – aiškina D. Ayodele. – Net ir pradėjus tinkamai rūpintis oda ir laikantis rekomenduojamos rutinos, rezultatų pavyks sulaukti ne iš karto. Tai ypač svarbu atminti prie trisdešimtmečio artėjantiems ir vyresniems žmonėms, kadangi su matais odoje vykstantys procesai sulėtėja.“

Kad ir kaip būtų sunku, stenkitės nenukrypti nuo rutinos, nes pastovumas – viena svarbiausių sąlygų. Be to, nesiviliokite akimirksniu efektą žadančiais sprendimais, neretai galinčiais tik pakenkti, o ne padėti.

Aknė

„Dėl socialinius tinklus tvindančių „prieš ir po“ nuotraukų gali susidaryti įspūdis, kad viskas įvyksta greitai ir paprastai. Taip žmonės įgyja nepagrįstų lūkesčių, trukdančių suprasti, kiek iš tikrųjų trunka gydymas. Deja, norimą rezultatą įmanoma pasiekti tik neskubant ir kantriai laikantis rutinos“, – sako ji.

Produktai, rekomenduojamai aknei gydyti

„Salicilo rūgštis ir benzoilo peroksidas yra tos medžiagos, kuriomis paprastai tenka kliautis kovojant su tokiomis odos problemomis kaip aknė, spuogai ir pan., nes jos prasiskverbia giliai į poras ir padeda dezinfekuoti odą“, – sako D. Ayodele.

Specialistė akcentuoja ir eksfoliacijos procedūrų svarbą.

„Būtina atsikratyti odos paviršių nugulusiomis senomis ląstelėmis. Šiuo tikslu verta išmėginti produktus, kurių sudėtyje yra pieno arba migdolų rūgšties – už glikolio rūgštį švelnesnių medžiagų. Būtina paminėti ir retinolį, padedantį sukontroliuoti riebalų kiekį odoje bei spartinantį odos valymosi procesą“, – teigia ekspertė.

Jei problema – hiperpigmentacija, turėtumėte atkreipti dėmesį į tyrozinazės aktyvumą mažinančias medžiagas.

„Šiuo atveju odos priežiūros produktuose galėtų būti alfa arbutino, saldymedžio ekstrakto, traneksamo rūgšties, glutationo, kojiko rūgšties, rezorcinolio“, – vardija specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)