Sha’Carri Richardson piktinosi, kad aukšto meistriškumo sporte taikomi dvigubi standartai. Praėjusią vasarą JAV olimpinių kvalifikacinių varžybų 100 m bėgime triumfavusios ir realia pretendente tapti prizininke Tokijuje laikytos amerikietės svajonės dužo po teigiamo dopingo testo kone žaidynių atidarymo išvakarėse.

Vienintelis skirtumas, kokį matau, yra šis – esu jauna juodaodė mergina.
Sha’Carri Richardson

Jos organizme rasta marihuanos, o skirta bausmė – 30 dienų kvalifikacija – nubraukė bet kokias olimpines viltis. Sprinterei sunku suvokti, kaip patvirtinus teigiamą dopingo testo rezultatą Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse vis dar dalyvauja rusė K. Valijeva.

„Ar galiu gauti solidų atsakymą, koks yra skirtumas tarp mano ir jos situacijos? Mirė mano mama ir aš negalėjau bėgti žaidynėse, nors galėjau laimėti medalį. Vienintelis skirtumas, kokį matau, yra šis – esu jauna juodaodė mergina“, – savo socialinio tinko „Twitter“ paskyroje rašo Sha’Carri Richardson.


Bėgimo žvaigždė pasakojo, kad tuomet išgyveno sunkų laiką – mirus motinai rūkė marihuaną, kad apmalšintų gautą didelę psichologinę traumą.

Kalbant apie abu elitinių sportininkių atvejus, abiejų testų rezultatai yra teigiami, tačiau viena tęsia varžybas žaidynėse, o kita to daryti negalėjo. Vis dėlto yra ir skirtumų šiose bylose.

Sha’Carri Richardson bausmę skyrė ne IOC (Tarptautinis olimpinis komitetas), o JAV Antidopingo agentūra. Amerikietė prisipažino rūkiusi marihuaną ir sutiko su diskvalifikacine bausme.

K. Valijevos atveju, 2021 metų gruodžio 25-ą dieną paimtas dopingo testas „A“ parodė teigiamą rezultatą, tačiau „B“ testas dar nebuvo atidarytas.

IOC tvirtina, kad procesas dar vyksta ir nors rusei leista varžytis moterų dailiojo čiuožimo varžybose, ji veikiausiai negaus nei komandinėse varžybose iškovoto aukso medalio, nei galės pasidžiaugti apdovanojimu, jei laimės individualioje įskaitoje.

Jei JAV Antidopingo agentūra tuoj pat paskelbė apie Sha’Carri Richardson teigiamą dopingo testą ir skyrė bausmę, tai Rusijos Antidopingo agentūra apie teigiamą K. Valijevos rezultatą informavo tik dieną po to, kai ROC iškovojo auksą komandinėse dailiojo čiuožimo varžybose (vasario 8-ąją).

Anot JAV leidinių, jei Rusijos institucijos būtų sureagavusios laiku, veikiausiai K. Valijeva nebūtų gavusi lėktuvo bilieto į Pekiną.

Situaciją vertinęs Sporto arbitražo teismas atkreipė dėmesį į K. Valijevos amžių ir kvietė „nepadaryti žalos“ jaunai 15-metei sportininkei leidžiant jai toliau dalyvauti žaidynėse. Sha’Carri Richardson nusikaltimo vietoje buvo sučiupta būdama 21-erių metų.

Tiek marihuana, tiek trimetazidinas yra įtraukti į Pasaulio Antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąrašą.

Priminsime, kad marihuana daugelyje JAV valstijų yra legali. WADA pastaruoju metu teigia, kad marihuanos įtraukimas į draudžiamų medžiagų sąrašą gali būti peržiūrėtas.

IOC atstovas Markas Adamsas trečiadienį atmetė JAV sprinterės kaltinimus ir teigė, kad abi dopingo tikrai nėra panašios.

„Akivaizdu, kad kiekvienas atvejis yra labai skirtingas, o K. Valijevos byla dar net nesulaukė savo pabaigos“, – teigė jis spaudos konferencijoje.

K. Valijeva antradienį startavo moterų dailiojo čiuožimo varžybose, kur po trumposios programos yra lyderė. Jai arbitrai skyrė net 82,16 balo.

Rezultatai (Top-5) po trumposios programos (vieta, čiuožėja, šalis, balai):

1.Kamila ValijevaROK82.16
2.Anna ŠčerbakovaROK80.20
3.Kaori SakamotoJaponija79.84
4.Aleksandra TrusovaROK74.60
5.Wakaba HiguchiJaponija73.51


Į vasario 17 dieną vyksiančią laisvąją programą kartu su K. Valijeva pateko 25-ios čiuožėjos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)