JAV rinktinė yra tituluočiausia Daviso taurės istorijoje – čempione tapo net 32 kartus, o 1979 m. titulą iškovoti jiems padėjo lietuvių kilmės tenisininkas Vitas Gerulaitis.

„Smagu, kad čia turite daug V. Gerulaičio nuotraukų, tai legenda mūsų šalyje“, – šyptelėjo JAV teniso rinktinės kapitonas Bobas Bryanas.

Netrukus jis paprašė duoti jam dar užuominų apie Lietuvos sporto įžymybes.

„Arvydas Sabonis?“, – iš žurnalistų išgirdo amerikietis, o visa JAV rinktinė unisonu pripažino, kad pažįsta šį vyruką.

„O taip, myliu jį, aš jo fanas. Jis žaidė Portlande“, – iš karto atšovė B. Bryanas, netrukus prisiminęs ir kitą lietuvį, žaidusį NBA – Žydrūną Ilgauską.

Berankis svajoja apie Paryžių

Lietuvos ir Sakartvelo teniso rinktinės susirems Vilniuje esančioje SEB arenoje, vasario 3-4 d. Mačo nugalėtojas žengs į pirmą pasaulio grupę, o pralaimėtojas kris į antrąją.

„Visą laiką mūsų tikslas yra pergalės. Gerbiame ir vertiname priešininkus, nemanau, kad jų ambicijos mažos. Mes esame pasiruošę, išlaikėme branduolį ir sudėtį. Svarbiausia, kad esame pilnos sudėties. Manau, kad esame pajėgūs kovoti dėl pergalės.

Sakartvelo komanda yra pakankamai jauna, stebėjome, kaip jiems sekasi – kažko ypatingai išskirti negalime. Čia vienas mačas ir komanda gali labai užsikurti. Vertiname juos kaip aukšto lygio varžovus, tai jauna komanda, neturinti ko prarasti. Jie labai emocingi, karšti, tad emociškai tikrai bus ką veikti“, – prieš laukiančią kovą kalbėjo Lietuvos rinktinės kapitonas Šarūnas Kulnys.

Jis į komandą pakvietė R. Berankį (ATP-248), Vilių Gaubą (ATP-366), Edą Butvilą (ATP-638), Tadą Babelį ir Pijų Vaitiekūną (ATP-1865).

Rinktinės lyderis R. Berankis sako, kad po peties operacijos yra pilnai atsigavęs, nors baimės ir dvejonių netrūko. Operacijai jis ryžosi po praėjusio sezono, kurio metu jį nuolat persekiojo skausmai.

„Kūnas, petys laiko gerai. Viskas tvarkoje. Aišku, priežiūra reikalinga. Buvo minčių, abejonių, kaip viskas bus, baimė po operacijos. Sužaidžiau jau apie dešimt mačų, petys pilnai atlaikė, netrukdė, praktiškai galima užmiršti apie jį. Esu pasiruošęs ir labai patenkintas“, – džiaugėsi jis.

Po Daviso taurės mačo Vilniuje jis dalyvaus trijuose „Challenger“ serijos turnyruose Prancūzijoje, o horizonte žvelgia ir į Paryžiaus žaidynes, startuosiančias liepos pabaigoje.

„Darau viską, kad galėčiau patekti. Bet dabar reitingas toks, kad reikėtų daug laimėti mačų. Bet noro ir vilties turiu“, – pripažino jis.

Sakartvelo rinktinė į Vilnių atvyko ne stipriausios sudėties, tačiau yra kupina pasitikėjimo, kad gali mesti iššūkį šeimininkams.

„Esame pasiruošę mesti iššūkį. Jūsų komanda yra gana stipri, bet turime nemažai pergalių per pastaruosius metus. Mūsų pasiruošimas vyksta puikiai, Vilnius yra nuostabus“, – prieš laukiantį mačą šyptelėjo Sakartvelo komandos kapitonas Davidas Kvernadzė.

Nemano, kad gali nustebinti

Teniso šventę Vilniuje kurs ne tik geriausi Lietuvos teniso žaidėjai, bet ir JAV žvaigždynas. Jį testuos Ukrainos tenisininkai, kuriems Vilnius tapo namais, kol šalis bando atremti grobikų iš Rusijos atakas karo fronte.

Šių rinktinių mačai numatyti vasario 1-2 d.

Ukrainiečiams teko perkelti mačą ir tam buvo pasirinktas Vilnius.

„Gaila, kad negalime žaisti namie. Bet Vilnius, SEB arena yra geriausias pasirinkimas mums. Ačiū už svetingumą. Turime įdomų mačą, puikią JAV komandą – pažiūrėsime, ką galime padaryti. Nemanau, kad galime nustebinti JAV rinktinę, bet pažiūrėsime.

Arena, žmonės aplink – mes čia jaučiamės labai patogiai, tai viena priežasčių kodėl esame Vilniuje.

Tai mažiausias dalykas apie kurį galvojame, kad negalime žaisti tėvynėje. Gyvenimą Ukrainoje sunku apibūdinti“, – kalbėjo ukrainiečių kapitonas Orestas Tereščiukas.

Ši situacija į Vilnių atskraidino vieną geriausių pasaulio žaidėjų – devintąją vienetų raketę Taylorą Fritzą, taip pat dvejetų trečiąją raketę Austiną Krajičeką.

JAV komandos kapitonas B.Bryanas į rinktinę taip pat pakvietė Sebastianą Kordą (ATP-33), Christoferį Eubanksą (ATP-32), 5-ąją dvejetų raketę Rajeevą Ramą.

„Tai milžiniškas iššūkis. Kartu tai puiki patirtis man, pasižiūrėti, ką aš šiuo metu sugebu“, – pripažino Ukrainos rinktinės lyderis Vitalijus Sačko (ATP-165).

„Tokie dalykai visada motyvuoja, kai šalia tavęs žaidžia geriausi žaidėjai. Gali pamatyti, kaip jis dirba, ką daro. Tai didelis pliusas Lietuvos tenisui“, – įsitikinęs R. Berankis, 2016 m. žaidęs prieš karjerą vos pradėjusį T. Fritzą ir tada nusileidęs amerikiečiui.

Svetingumu nustebinti amerikiečiai

26-erių T. Fritzas dar praėjusią savaitę „Australian Open“ ketvirtfinalyje 6:7, 6:4, 2:6, 3:6 nusileido serbui Novakui Džokovičiui.

„Manau, kad dvi valandas žaidėme lygiai, o tada man buvo sunku išlaikyti tą patį lygį. Man reikia dirbti ties ištverme, fizine kondicija, kad galėčiau taip žaisti 4-5 val. Smagu, kad kalbant apie tenisą, parodžiau kad esu šiame lygyje“, – pripažino pats sportininkas.

T. Fritzui per penkias dienas teko įveikti maršrutą Melburnas-Los Andželas-Vilnius, tačiau sportininkas teigė, kad jaučiasi gerai, o papildomos motyvacijos įkvepia atstovavimas tėvynei.

„Jaučiuosi gerai. Lengva žaisti po gero pasirodymo, nes esu įgavęs pasitikėjimo. Turiu priprasti prie sąlygų, nes jos kiek skiriasi.

Žmonės tikisi, kad aš gerai pasirodysiu ir tai suteikia papildomos motyvacijos, kurios nebūna, kai žaidi vienas turnyruose. Esu pasiruošęs atlikti komandai reikalingą darbą“, – neslėpė jis.

JAV rinktinės kapitonui B. Bryanui, kaip ir likusiems amerikiečiams, viešnagė Vilniuje – pirmoji gyvenime.

„Niekada nebuvau Vilniuje. Esu maloniai nustebintas, kaip mus sutiko ir pasirūpino. Žinoma, pažįstu R. Berankį, jis daugelį metų garsina jūsų šalį. Vienas iš mūsų vyrukų su juo treniruosis. Smagu būti čia, nežinojome kur teks vykti. Tai sunki ir ilga kelionė, tai nėra idealu, bet esame maloniai nustebinti sąlygomis ir kaip svetingai visi mus pasitiko“, – stebėjosi jis.

Jis kartu puikiai supranta, kodėl žaidžia ne Ukrainoje.

„Tai nėra maloni situacija. Mes nepamiršome, kas ten vyksta, mūsų širdys yra su jais. Tai varžybos, kuriose mes kaunamės sunkiai, bet suprantame, kad ten vyksta kur kas didesni dalykai“, – kalbėjo B. Bryanas.

***

JAV komandos kapitonas Bobas Bryanas į rinktinę pakvietė T. Fritzą (ATP-9), Christoferį Eubanksą (ATP-32), Sebastianą Kordą (ATP-33), Austiną Krajičeką (dvejetų ATP-3) ir Rajeevą Ramą (dvejetų ATP-5).

Ukrainos rinktinės sudėtyje Vilniuje bus Vitaliy Sachko (ATP-165), Oleksii Krutykh (ATP-342), Viacheslav Bielinskyi (ATP-498), Vladyslav Orlov (ATP-598) ir Illya Beloborodko (ATP-1290). Komandos kapitonas – Orest Tereshchuk.

Lietuvos rinktinės sudėtyje mače prieš Sakartvelą bus Ričardas Berankis (ATP-248), Vilius Gaubas (ATP-366), Edas Butvilas (ATP-638), Pijus Vaitiekūnas (ATP-1865) ir Tadas Babelis. Komandai vadovaus Šarūnas Kulnys.

Sakartvelo komandos kapitonas Davidas Kvernadzė į Vilnių atvyksta su Sabu Purtseladze (ATP-450), Zura Tkemaladze (ATP-721), Aleksandru Metreveli (ATP-882) ir Aleksandru Bakshi (ATP-904).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją