Į naujai pasisukusio įvykio, kurį viešai pasmerkė gausybė teniso pasaulio žvaigždžių – nuo Samanthos Stosur ir Viktorijos Azarenkos iki šių metų Vimbldono finalininkės Ons Jabeur, aplinkybių aiškinamąsi įsitraukė ir Moterų teniso asociacija (WTA), kuri pradėjo savo tyrimą.

Jos dėmesį patraukė ne galima šiurkšti bokštelio teisėjos iš Prancūzijos Morgane Laros klaida ar nesportiškas A. Toth veiksmas, o šokiruojantis turnyro organizatorių išstojimas.

Gindami viešai sugėdintą ir pagarbą iš kolegų praradusią A. Toth jie peržengė ribas ir buvo apkaltinti rasizmu.

„Ne Amarissa nusprendė, kamuolys pataikė į aikštelę ar ne. Tai buvo linijos ir bokštelio teisėjų verdiktas. Vengrijos tenisininkei tai buvo pirmosios gyvenime pagrindinės WTA turnyro varžybos ir ji galbūt ne kiekvienoje situacijoje elgėsi tinkamai, bet tikra nepadarė nieko tokio, ką būtų galima laikyti nešvariu ar negarbingu žaidimu.

Ir čia nėra jokių interpretacijų ar nesusipratimų. Kinai manipuliuoja pasauliu manipuliatyviu vaizdo įrašu“, – kontroversišku komentaru pasidalino „Budapest Grand Prix“ rengėjai, kurį netrukus, žinoma, pasiskubino ištrinti.


Toks kontroversiškas jų pasisakymas šokiravo situaciją sekusius.

„Tai prasčiausias mano kada nors matytas turnyro atsakymas“, – pareiškė Lenkijos tenisininkė Magda Linette.

WTA taip pat iškart pasmerkė tokią komunikaciją.

„WTA turi nulinę toleranciją rasizmui bet kokiame kontekste. Incidentas, kuris užfiksuotas Vengrijoje, ir po jo sekę komentarai bus peržiūrėti ir įvertinti“, – teigė tarptautinė organizacija.

Beje, aršios kritikos sulaukė ne tik pagrindinė incidento iniciatorė A. Toth, kuriai vieni reikalauja net diskvalifikacijos, bet ir arbitrė M. Lara, spėjusi pasižymėti ir anksčiau.

Pernai Sinsinatyje, JAV, vykusio turnyro metu ji primygtinai paprašė žiūrovės tribūnose sulankstyti ir paslėpti Ukrainos vėliavą, kuri neva trukdė aikštėje kovojusioms dviem žaidėjoms iš Rusijos.

Primename, kad susitikimo tarp A. Toth ir Zh. Shuai pirmajame sete virė lygi kova, o rezultatas buvo 5:5. Tuo metu padavinėjusi Zh. Shuai atakavo ir smūgiavo į liniją, tačiau buvo užfiksuotas užribis.

Kinijos atstovė su tuo kategoriškai nesutiko, bet žymę patikrinusi bokštelio teisėja sprendimo taip pat nekeitė. Visgi, kadangi turnyras vyksta ant grunto ir kamuoliuko nusileidimo įspaudas puikiai matyti, Zh. Shuai nenurimo ir reikalavo pakviesti turnyro vadovą.

Kol kinė garsiai reiškė savo priekaištus ir reikalavimus, jos oponentė nesnaudė ir, priėjusi prie minėtos žymės, ją nuvalė koja.

„Palauk, palauk, palauk, neliesk žymės. Ką tu darai? Kodėl taip elgiesi?“, – šaukė Zh. Shuai.

„Todėl, kad tu keli problemas, štai kodėl“, – nemandagiai jai atsakė itim negarbingai pasielgusi A. Toth.


Nors po kurio laiko geimas buvo pratęstas emocijų paveikta Kinijos tenisininkė jį pralaimėjo ir rezultatui esant 5:6 apsipylė ašaromis bei atsisakė tęsti mačą. TV komentatoriai net įtarė, kad jai prasidėjo panikos ataka.

Tiesa, kinė paspaudė ranką tiek varžovei, tiek ir teisėjai. O A. Toth, nepasaint visų aplinkybių, kėlė rankas į viršų ir atvirai džiūgavo.

Po tokios įvykio atomazgos netruko sureaguoti ir teniso pasaulis. Buvę ir esami tenisininkai vadino A. Toth poelgį gėdingu, o pačią žaidėją per akimirką praradusią bet kokią jų pagarbą.

Kliuvo ir bokštelio teisėjai – viešai buvo suabejota jos objektyvumu, siūloma kuo greičiau keisti profesiją.

Kad ir kaip ten būtų, į turnyro aštuntfinalį didžiuliam publikos džiaugsmui žengė būtent korto šeimininkė. Ji ketvirtadienio vakarą aštuntfinalyje susigrums su ukrainiete Katerina Baindl (WTA-100).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)