Deviso taurės savaitės apžvalga

Šią savaitę Bulgarijoje prasideda Deviso taurės III-ios grupės varžybos. Dėl dviejų kelialapių į II-ą grupę Lietuvos rinktinė, kurioje po pertraukos žais Ričardas Berankis ir Laurynas Grigelis, Dovydas Šakinis bei Lukas Mugevičius, kovos su dar 12 komandų. Antradienį bus ištraukti turnyro burtai, kurie 13 rinktinių suskirstys į keturias grupes. Grupių nugalėtojai dėl tų dviejų auksinių kelialapių šeštadienį kovos tarpusavyje.

Iš visų turnyre dalyvaujančių komandų Lietuva turi aukščiausią reitingą ir bus pagrindinė A grupės favoritė.

Stipriausia B grupės komanda - Bulgarija, kuri pagal komandinį reitingą yra antra (po Lietuvos) ir ne tik žaidžia namuose, bet ir turi pajėgiausią pagal vienetų reitingą žaidėją Grigorą Dimitrovą (ATP-94). Mūsų šalies teniso gerbėjų prisiminimai apie šį jauną bulgarą nėra labai teigiami: 2010 metų lapkritį po pralaimėjimo Ričardui Berankiui Helsinkio „Challenger“ turnyro pusfinalyje supykęs Grigoras apstumdė bokštelio teisėją. Nors šį sezoną 20-metis bulgaras ir neblizga, bet kovo pabaigoje žaisdamas Majamyje jis pasiekė didžiausią pergalę savo karjeroje - po atkaklios trijų setų kovos sugebėjo palaužti septintą pasaulio raketę čeką Tomašą Berdychą.

Antra Bulgarijos rinktinės raketė, deja, bus priversta praleisti šį turnyrą. Paaiškėjo, kad 351-oje ATP reitingo vietoje esantis Dimitaras Kutrovskis vartojo dopingą. San Chosė, JAV, vykusio ATP turnyro metu jam buvo atliktas dopingo testas ir organizme buvo rasti draudžiami maisto papildai. Dimitaras prisipažino, kad vartojo metilheksanaminą. Nepaistant šitos netekties, Bulgarija būtų didžiausia Lietuvos konkurentė šiose varžybose. Sakau „būtų“ todėl, kad pagal Deviso taurės taisykles, dvi didžiausią komandinį reitingą turinčios komandos tarpusavyje susitikti negali.

Dėl tų pačių taisyklių, kuriose teigiama, kad dvi aukščiausią reitingą turinčios rinktinės savo pogrupyje negali turėti keturių komandų, lietuviai tikrai nesusitiks ir su žemiausia pagal reitingą turinčia Albanija, kurios gretose apskritai nėra reitinguotų žaidėjų.

Iš aštuonių teniso rinktinių, su kuriomis Lietuva galėtų susitikti pirmame rate, net penkios - Armėnija, Andora, Islandija, San Marinas ir Malta - neturi reitinguotų žaidėjų, o nė vienas Gruzijos, Norvegijos ir Makedonijos komandų tenisininkas ATP klasifikacijoje nėra aukščiau nei ant 996 reitingo laiptelio.

Be šių aštuonių varžovų, lietuviai šeštadienį dar gali susitikti su Juodkalnijos ir Graikijos atstovais.

Juodkalnijos lyderis Goranas Tosičius (ATP-419) šiame turnyre nedalyvauja, o kitas - 1724 reitingą turintis žaidėjas - manau, kad per stiprus nepasirodys.

Graikija yra stipriausia komanda, su kuria Lietuva galėtų susitikti lemiamame mūšyje dėl vietos II-oje Deviso grupėje. Komandos lyderis 30-metis Aleksandras Jakupovičius (ATP-593) šiemet ant grunto dar nežaidė. Jis nedalyvavo ir nė viename „Challenger“ ar dar aukštesnio lygio turnyre, o „Future“ serijos turnyruose šiemet jis laimėjo 13 kartų, iškovojo vieną titulą ir patyrė šešis pralaimėjimus. Aukščiausias reitingas, kurį A. Jakupovičius turėjo, buvo 363.

Antra graikų raketė - 24-erių metų Parisas Geomuchidis (ATP-641) - šiemet žaidžia dar prasčiau: „Future“ lygyje jis laimėjo vos tris kartus bei patyrė penkis pralaimėjimus.

Tad apžvelgus potencialius varžovus manau, kad nė viena galima rinktinė prieš rytdienos burtų traukimą baimės ir bemiegių naktų lietuviams nesukels.

Akmenukai į Lietuvos teniso sąjungos daržą

Bet vis dėlto: kodėl turėdami tokius žaidėjus mes esame Deviso taurės varžybų dugne ir kas dėl to yra kaltas? Taip, Ričardas buvo traumuotas ir negalėjo rinktinei padėti. Laurynas be Ričardo nusprendė nežaisti, jaunimas pasirodė pagal galimybes - pralaimėjom ir štai: mes trečioje grupėje. Paprasčiausiai nepasisekė, susidėjo aplinkybės, niekas dėl to nekaltas. Taip ar panašiai žurnalistams dėstė Lietuvos teniso sąjungos funkcionieriai. Na, o žurnalistai, kaip susitarę, linksėjo galvomis, gūžčiojo pečiais ir viskam pritarė. Nerimavo tik tikri Lietuvos teniso fanai. Portale „doublefault.lt“, kuriame tikrai yra susirinkę geriausiai Lietuvoje tenisą išmanantys žmonės, būtent jie kaltino Lietuvos teniso sąjungą.

O kuo gi tie, atrodo, nieko dėti teniso funkcionieriai taip supykdė teniso fanus? Prieš atsakydamas į šį klausymą norėčiau truputi giliau panagrinėti, ko vis dėlto mes iš Lietuvos teniso sąjungos (LTS) privalome tikėtis?

Lietuvos teniso sąjunga gauna mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigus iš valstybės biudžeto. Sąjungos nariai, išsimoka sau atlyginimus, važinėja po užsienius žiūrėdami tenisą, dalyvauja įvairiuose renginiuose ir apskritai linksminasi už mokesčių mokėtojų pinigus. Asmeniškai aš, visai neturiu nieko prieš tų pinigų švaistymą. Teisybę sakant, dauguma federacijų tą patį daro - ir kuris iš mūsų atsisakytų išleisti „valdiškus“ pinigus? Skirtumas gal tik tas, kad tos kitos federacijos daro ką nors ir dėl savo sportininkų: organizuoja treniravimo bazes, moka už inventorių, varžybas, galiausiai - atlyginimus. Ar nors menkiausia pagalba LTS prisidėjo prie Ričardo ar Lauryno karjeros? O gal sąjunga remia jaunus perspektyvius tenisininkus? Ir atsakymas į šiuos klausimus, yra didelis, riebus „ne“. Aišku, tenisas ne toks sportas ir už viską tenka mokėti patiems tenisininkams bei jų tėvams.

Apie teniso sąjungos požiūrį į Lietuvos tenisininkus turbūt geriausiai parodo laiškas, kurį po savo dukros spaudoje sulyginimo su Donata Rimšaite į teniso sirgalių aukščiau minėtą puslapį atsiuntė Gabrielės Bertašiūtės tėtis. Manau, kad jis nesupyks, jeigu juo aš pasidalinsiu ir su jumis.

„Užvirus karštoms diskusijoms virtualioje erdvėje nusprendžiau parašyti į tinklalapį kurį gerbiu labiausiai. Perskaitęs straipsnį portale „deuce.lt“ tikrai labai linksmai pasijuokiau. mano dukters ir D. Rimšaitės lyginimas skamba labai juokingai. D. Rimšaitės pėdomis? Tai gal išteka? Reikės paklausti :)

Visų pirma, D. Rimšaitė - pasaulio vicečempionė (Gabrielei, deja, dar toli iki to). D. Rimšaitė augo, treniravosi, gavo finansavimą Lietuvoje. Mes viską nuo A iki Z darėme savo lėšomis (apie Gabrielę LTS prisiminė tik tada, kai atsirado šiokie tokie rezultatai ITF „Junior“ lygyje). Norėčiau paminėti vieną atvejį: Gabrielės treneris vedė seminarą, kuris vyko Pietų Amerikoje. Gabrielei tuo metu buvo apie 10-12 metų ir ten taip pat buvo Lietuvos atstovas (kuris tiksliai - nežinau). Treneris prie jo priėjo ir bandė sakyti, kad jų klube yra tokia žaidėja ir kad LTS turėtų rūpintis savais žaidėjais. Bet jis jos net nežinojo ir jam visiškai nerūpėjo, apie ką kalbama, - tik bandė kuo greičiau baigti tą pokalbį, nors tuo metu mes buvome visai dar neseniai išvykę ir iki išvykimo Gabrielė jau buvo tapusi Lietuvos čempione.

2010 metais po ilgos pertraukos Gabrielė atvyko žaisti į Šiaulius ir buvo sutikta ypač „svetingai“. Trenerių tarybos pirmininkas Rimvydas Mugevičius bandė labai grubiu tonu išvaryti Gabrielę iš treniruočių aikštelės (nors ji buvo oficialiai užsakyta), kad galėtų vietoje jos įkišti savo žaidėją. Gabrielės mama dar mėgino apie tai kalbėtis su Ramūnu Grušu, bet nepavyko. Tačiau net ir po tų visų įvykių Gabrielė labai nori atstovauti Lietuvai, kadangi yra patriotė - deja, vien norų ir patriotizmo neužtenka. Norėdama turėti rėmėjų Švedijoje ji privalo priimti šios šalies pilietybę, o be rėmėjų, tobulėti galimybės nėra. Užtempėme šį procesą kiek galėjome - deja, tolesniam tobulėjimui reikia labai daug lėšų. Švedijoje galima turėti dvigubą pilietybę, bet Lietuvoje - ne.

Tad nustokite diskutuoti. Gal jau geriau matyti Gabrielę žaidžiančią su Švedijos vėliava (nors visada ji bus lietuvė ir kalbės lietuviškai) negu domėtis, kur dingo Gabrielė, kodėl nebežaidžia ir t. t.? Tikiuosi, kad ateis ta diena ir Gabrielė pasieks aukštą lygį tenise bei galės ateityje vėl atstovauti Lietuvai - tai Gabrielės noras). Pagarbiai, Vygantas Bertašius“.

Taigi - ar ką nors gero daro LTS Lietuvos tenisui? Lietuvos teniso sąjunga organizuoja viena 10 tūkst. JAV dolerių vertės „Future“ turnyrą Vilniuje. Ar jis nors per plauką padeda Lietuvos teniso vystymui? Manau, kad gal per nago juodymą padeda keletui jaunų Lietuvos tenisininkų. Ar šis turnyras gali padėti tapti teniso profesionalu? Atsakymas - ne.

Norėčiau dabar atsakyti į savo užduotą klausimą: kuo gi, tie, atrodo, niekuo dėti teniso funkcionieriai taip supykdė teniso fanus?

Be aukščiau minėto turnyro, Lietuvos teniso sąjunga yra atsakinga ir už Deviso taurės bei Federcijų taurės varžybas. „Fed Cup“ varžybos daug problemų funkcionieriams nesudaro: nuperki lėktuvo bilietus į varžybas, išrašai maistpinigių ir viskas. Jeigu žaidžiame ne Lietuvoje, tas pats ir su Deviso taure. Bet jeigu varžybos vyksta Lietuvoje, teniso sąjunga dar ir yra atsakinga už varžybų organizavimą, aikštelės ir dangos parinkimą. Lietuvos teniso sąjunga mače su Maroku pasirinko ... gruntą. Gruntą, ant kurio nuo mažens augę marokiečiai jautėsi kaip namie, nekalbu net apie karštį, prie kurio lietuviai tikrai nėra taip gerai pripratę.

Laurynui, aš manau, tai buvo lašas, kuris perpildė taurę. Kaip mūsų teniso funkcionieriai gali prašyti paaukoti asmenines žaidėjo ambicijas ir tuo pačiu metu nesuteikti jam geriausio šanso laimėti? Laurynas klausė: nejaugi teniso funkcionieriai nežinojo, kad gruntas nėra jo mėgstamiausia danga? Nors ir be Lauryno, Dovydas ir Lukas ant kietos SEB arenos dangos būtų turėję tikrai gerą šansą laimėti. Deja, pasirinkusi Sereikiškių parko grunto kortus, Lietuvos teniso sąjunga pasmerkė Lietuvos teniso rinktinę dar varžyboms net neprasidėjus.

Ir kodėl teniso sąjunga taip padarė? Atsakymas paprastas: pagalvojo, kad nesurinks pakankamai žiūrovų SEB arenoje ir praras kažkiek „savo“ pinigų, kuriuos galėtų išleisti svarbesniems Lietuvos teniso projektams. Kas, pavyzdžiui, nenori už mokesčių mokėtojų pinigus pasižiūrėti teniso Vimbldono centriniame korte? Taigi teniso sąjunga sutaupė mūsų, mokesčių mokėtojų pinigus ir pasidavė varžyboms dar neprasidėjus. Štai kodėl tikri teniso fanai kaltina LTS, kad esame Deviso taurės dugne.

DELFI už šio komentaro turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi nuomonė!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)