Serbas laimėjo jau penktą „Grand Slam“ titulą ir trečią Australijoje.

N. Djokovičiui už pergalę atiteko ne tik nugalėtojo taurė, bet ir 2000 reitingo taškų bei 2,3 mln. JAV dolerių. R. Nadalis tenkinosi 1200 reitingo taškų ir 1,15 mln. JAV dolerių.

Dvikovą, kuri truko rekordiškai ilgai - net 5 val. 53 min., stebėjo ir legendinis krepšininkas bei dabar Serbijos olimpinio komiteto prezidentas Vlade Divacas.

>

Mačo eiga:

Pirmas setas

Pirmame geime padavimus atlikęs N. Djokovičius ir pradžių atsiliko 15:30, bet tada pasinaudojo pora varžovo klaidų ir išsigelbėjo - 1:0. Trečio geimo pradžioje serbas irgi atsiliko (0:30), bet vėl sugebėjo išlipti sausas iš balos - 2:1.

Ispanas ir toliau atrodė užtikrinčiau, tad nenuostabu, kad penktame geime jam pagaliau pavyko persverti rezultatą savo naudai - 3:2. Po šio epizodo ant savęs supykęs N. Djokovičius metė savo raketę į žemę, pakeitė ją kita ir dar persirengė juodais marškinėliais.

Visgi jam tai nepadėjo - po net 12 min. trukusio šešto geimo R. Nadalis įtvirtino savo pranašumą (4:2). Tiesa, serbas greitai atkuto ir, laimėjęs kitus du geimus, vėl atstatė pusiausvyrą - 4:4.

Kaip paaiškėjo vėliau, lemiamu pirmame sete tapo 11-as geimas, kurio metu ispanas vėl įrodė savo pranašumą varžovo padavimų metu ir išsiveržė į priekį 6:5, o galiausiai 7:5 laimėjo ir setą, kuris truko net 1 val. ir 20 min.

Antras setas

Antrą setą laimėtu geimu pradėjo N. Djokovičius - 1:0. Antrame geime jis buvo arti to, kad padidintų savo persvarą, bet R. Nadalis atsilaikė - 1:1.

Vis dėlto serbas ėmė ne tik padavinėti, bet ir atakuoti tiksliau bei ketvirtame geime perlaužė seto eigą sau naudinga linkme - 3:1. Vėliau - 4:1.

R. Nadalis, atsilikdamas 3:5, visas viltis dėjo į devintą geimą ir jam pavyko atsitiesti - rezultatui esant 40:40 N. Djokovičius iš itin dėkingos padėties nesugebėjo laimėti tašką, nes mušė tiesiai į varžovą, o paskui dar padarė ir dvigubą klaidą - 5:4.

Visgi ispanas tokiomis netikėtomis oponento dovanomis iki galo taip ir nepasinaudojo, nes pralaimėjo kitą geimą savo padavimų metu, o tuo pačiu ir setą - 4:6.

Trečias setas

Trečio seto pradžioje abu tenisininkai išnaudojo savo padavimus, tad po trijų geimų 2:1 pirmavo N. Djokovičius.

Tada savo žaidimą atradęs serbas laimėjo geimą ir paduodant varžovui, paskui dar vieną ir atitrūko 4:1.

R. Nadalis atrodė palūžęs ir šiame sete belaimėjo tik dar vieną geimą - 2:6.

Ketvirtas setas

Jį ir vėl sėkmingiau pradėjo iniciatyvą visiškai perėmęs N. Djokovičius - 1:0. Tačiau R. Nadalis tapo agresyvesnis ir nepasidavė, todėl rezultatas buvo lygus - 1:1, 2:2.

N. Djokovičiui pirmaujant 4:3, aštuntame geime jis irgi iš pradžių diktavo sąlygas (40:0), bet neįtikėtiną kovingumą pademonstravęs R. Nadalis išsigelbėjo - 4:4.

Setas toliau vyko lygiai (6:6), tad jo likimas sprendėsi papildomame geime „tie-break'e“.

Jame iš pradžių minimaliai pirmavo R. Nadalis (3:2), vėliau N. Djokovičius (5:3), tada vėl R. Nadalis - 6:5. Galiausiai ispanas ir laimėjo geimą 7:5 bei setą 7:6, o mačo rezultatas tapo lygus - 2:2.

Penktas setas

Sėkmės įkvėptas R. Nadalis laimėtu geimu pradėjo ir penktą setą - 1:0. Tiesa, N. Djokovičius atsakė tuo pačiu - 1:1.

Toliau dvikova tęsėsi taškas į tašką ir, nors ispanas buvo pabėgęs į priekį 4:2, serbas rado savyje jėgų atsitiesti - 4:4. Maža to, lemiamu metu jis išsiveržė į priekį 6:5 ir atsidūrė vos per vieną geimą nuo čempiono vardo.

N. Djokovičius nebeišleido pergalės iš savo rankų - 7:5 ir trečią kartą istorijoje tapo Australijos atvirųjų pirmenybių čempionu.

Mačo statistika:

N. Djokovičius – R. Nadalis

Pirmo padavimo procentas: 59 – 67

„Ace‘ai“ (neatremiami padavimai): 9 – 10

Dvigubos klaidos: 2 – 4

Neišprovokuotos klaidos: 69 - 71

Sėkmingais aktyviais veiksmais laimėti taškai („Winners‘ai“): 57 - 44

„Break pointų“ realizacija: 7/20 (35 proc.) – 4/6 (67 proc.)

Iš viso laimėti taškai: 193/369 (52 proc.) - 176/369 (48 proc.).

Novakas Djokovičius

* * *

N. Djokovičius prieš R. Nadalį laimėjo paskutinius septynis mačus, tačiau pagal bendrą pergalių skaičių tarpusavio akistatose priekyje vis dar yra ispanas - 16 prieš 14.

Pusfinalyje abu žaidėjai turėjo kaip reikiant paprakaituoti: N. Djokovičius tik po 4 val. 50 min. trukusio mūšio 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5 palaužė škotą Andy'į Murray'ų, o R. Nadalis po keturių setų kovos 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:5), 6:4 įveikė šveicarą Rogerį Federerį.

Primename, kad moterų varžybų finale baltarusė Viktorija Azarenka (WTA-3) įtikinamai 6:3, 6:0 pranoko rusę Mariją Šarapovą (WTA-4).

Praėjusiais metais Australijoje triumfavo Novakas Djokovičius ir belgė Kim Clijsters, finaluose įveikę atitinkamai škotą Andy Murray'ų (6:4, 6:2, 6:3) ir kinę Lį Ną (3:6, 6:3, 6:3).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją