„Džiaugėmės kiekviena sekunde keldami trofėjų į viršų, tokios emocijos tikrai ne kiekvieną dieną, neapsakomai geras jausmas“, – sugrįžęs į Lietuvą įspūdžiais dalinosi E. Butvilas.

Tiesa, šis apsilankymas gimtinėje jam yra gana netikėtas. Mat šią savaitę E. Butvilas turėjo ginti Lietuvos garbę pirmadienį Šveicarijoje prasidėjusiame Europos jaunimo čempionate. Tačiau griežti Šveicarijos taikomi kelionių ir judėjimo apribojimai Vimbldone iki pat turnyro pabaigos išbuvusiam klaipėdiečiui užkirto kelią į šias varžybas.

Staiga lyg iš dangaus nukritusią laisvą savaitę šešiolikmetis Vimbldono čempionas nusprendė skirti susitikimams su artimaisiais ir draugais bei kitiems maloniems rūpesčiams.

Prieš turnyrą su dvejetų partneriu tik juokavo apie pergalę Vimbldono jaunių dvejetų turnyre.

„Realiai manėme, jog esame pajėgūs patekti į pusfinalį. savo jėgomis patikėjome antrame rate, kai įveikėme legendinio švedo Borgo sūnaus Leo Borgo ir esto Marko Lajai porą.

Po tos pergalės įsižaidėme ir supratome, jog galime toli žygiuoti“, – kalbėjo E. Butvilas.

Ričardo kelias tenise yra įrodymas, jog ir žaidėjai iš Lietuvos gali toli žygiuoti ir pasiekti teniso aukštumų.
Edas Butvilas

Dvejetų porininkas A. Pertusa – puikiai pažįstamas Edui, jie abu treniruojasi Ispanijoje ir vienas kitą puikiai pažįsta.

Jį Vilniuje spaudos konferencijoje apsupo būrys žurnalistų, fotografų, 16-metis prisipažino, jog kol kas toks dėmesys nėra įprastas.

„Po tokių kelių pergalių teks apsiprasti“, – kukliai šypsojosi iš Klaipėdos kilęs tenisininkas.

Jo planuose dėmesys – vienetų turnyrams, jei nepavyks kažko įdomesnio nuveikti, dėmesį telks dvejetų turnyrams.

„Žaidimas vienetuose ir dvejetuose labai skiriasi. Dvejetuose turi susirasti tokį partnerį, su kuriuo gerai susižaistum. Vienetuose esi tik pats už save atsakingas, neturi palaikymo. Visiškai kitoks žaidimas“, – kalbėjo E. Butvilas.

Edas Butvilas

Anot Edo, stipriausios jo savybės – padavimai ir žaidimas prie tinklo, o labiausiai Edas norėtų sustiprėti psichologiškai, nes suaugusiųjų turnyruose reikės tvirto psichologinio pasirengimo.

Nuo šių metų vasario E. Butvilas treniruojasi Alikantės regione Ispanijoje. Į Lietuvą grįžęs tenisininkas mėgausis savaitės atostogomis, per kurias ilsėsis nuo teniso, laiką skirs šeimai bei draugams.

„Labiausiai mane motyvuoja pergalės bei šeima. Į tenisą mane atvedė tėtis Tomas, jis – teniso treneris. Man gal buvo dveji metai, kai pirmąkart įžengiau į kortus, o rimčiau treniruotis pradėjau nuo šešerių“, – apie pažintį su šia sporto šaka kalbėjo E. Butvilas.

Artimiausiuose tenisininko planuose – pirmieji karjeroje suaugusių „Futures“ teniso turnyrai bei dar vienas prestižinis „US Open“ turnyras, kuriame vėlgi varžysis jaunių turnyruose.

Šiuo metu tenisininkas pasauliniame jaunių iki 18 m. reitinge po pergalės Vimbldone pakilo į aukščiausią savo karjeroje 24-ą vietą. Tai atvers jam tiesioginį kelią į prestižinių turnyrų pagrindinius etapus išvengiant atrankos kovų, be to, laimėtas Vimbldono titulas leis atkreipti daugelio turnyrų organizatorių dėmesį, iš kurių bus galima tikėtis vardinių kvietimų pradžiai į „Futures“ turnyrus.

Rogeras Federeris – nuo pat mažens seku jo karjerą, patinka jo žaidimo stilius. Jis agresyvus, nevengia rizikuoti, mėgsta žaisti prie tinklo.

Po pergalės pasveikino Ričardas Berankis, jis mano mėgstamiausias Lietuvos žaidėjas ir mano idealas. Ričardo kelias tenise yra įrodymas, jog ir žaidėjai iš Lietuvos gali toli žygiuoti ir pasiekti teniso aukštumų“ – kalbėjo E. Butvilas, bandysiantis karjeroje kilti dar aukščiau nei R. Berankis.

Alejandro Manzanera Pertusa, Edas Butvilas (iš dešinės)

Rėmėjų dėmesys

E. Butvilo pirmasis treneris tėtis Tomas sūnaus triumfą stebėjo per TV ekraną. Anot jo, kažkokios baimės išleisti sūnų treniruotis ir savarankiškai gyventi į Ispaniją nebuvo, labiau nerimavo mama.

Anot tėčio, Edas vis tvirčiau jaučiasi kortuose vienetų turnyruose. „Jis labiau kovoja ne su varžovu, o su savimi. Dabar jau situacija šioje vietoje kur kas geresnė“, – kalbėjo T. Butvilas.

Anot jo, laimėtas Vimldono turnyras atkreipė rėmėjų dėmesį, atsirado naujų, o tai didžiulė parama išlaikant sūnų.

E. Butvilui už pasirodymą Vimbldone premiją skyrė Lietuvos teniso sąjunga, padedama privačių rėmėjų, tenisininkui įteikė 10 tūkst. eurų premiją.

„Nesuklysiu pasakęs, kad Edas iškovojo vieną didžiausių pergalių Lietuvos teniso istorijoje. Vimbldonas, be jokios abejonės, yra pats prestižiškiausias teniso turnyras pasaulyje ir jo finalų metu matyti Lietuvos trispalvę yra neapsakomai smagus jausmas. Noriu palinkėti Edui kuo daugiau pergalių, panašių į tą, kuri buvo iškovota Londone.

Visi žinome, kad profesionalus tenisas yra labai brangus sportas, o didžioji dalis patiriamų išlaidų krenta ant sportininko ir jo komandos pečių. Todėl tikiuosi, kad ši mūsų parama bent šiek tiek palengvins Edo kelią į didžiuosius pasaulio kortus ir svarbiausius turnyrus“, – sako LTS prezidentas Ramūnas Grušas.

Tokio pat dydžio premiją tenisininkui skyrė ir NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ įsteigtas Darnių iniciatyvų paramos fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)