„Žinoma, norėtume žaisti Ukrainoje, savo namuose, bet tai neįmanoma. Mes gal ir galėtume žaisti, tačiau kitoms rinktinėms tai būtų per baisu.

Niekas negali pasakyti, kada turėsime tokią galimybę – varžytis namuose. Tikiuosi, galbūt kitais metais, dabar džiaugiamės atvykusios į Vilnių“, – teigė 106-ą vietą Moterų teniso asociacijos (WTA) reitinge užimanti D. Yastremska, kuri su komandos drauge Katarina Zavatska ir rinktinės kapitonu Mihailu Filimu dalyvavo spaudos konferencijoje prieš artėjantį Ukrainos ir Nyderlandų teniso rinktinių akistatą Billie Jean King taurėje.

Vilniuje šį savaitgalį „SEB arenoje“ bus galima išvysti net 5 WTA vienetų ir dvejetų pirmųjų šimtukų žaidėjas. Ukrainiečių ir Nyderlandų teniso rinktinių dvikovoje nugalėjusi ekipa kitais metais kovos dėl patekimo į Billie Jean King taurės finalus.

„Atvykau iš Odesos, dvi paros prieš tai... O dieve, beprotiška naktis. Pabudau nuo sprogimo garso, kažkur, kaip atrodė, netoliese kažkas sprogo. Įbėgo mama į miegamąjį, sako, greičiau slėpkimės.

Skriejo raketos, košmariška naktis, aš labai bijojau, tiesą sakant, kitą dieną išvažiavau. Man šis laikas labai sudėtingas. Mano artimieji tebegyvena Odesoje, kartais mama, sesuo atvyksta į Nicą (Prancūzija), čia ji treniruojasi, Nica – tarsi antrieji namai“, – kalbėjo D. Yastremska.


„Įprastai sirenos gaudžia vėlai naktį arba paryčiais, nėra kalbos apie gerą miegą, kažkokį poilsį.

Profesionaliai sportuoti neįmanoma, jei tu esi be poilsio ir nuolat pavargęs.

Tiesiog kelioms dienoms grįžti namo, susitikti su artimaisiais, šeima, tik tiek. Tokioje situacijoje sunku dėmesį telkti į sportą.

Kai esi toli nuo namų, yra lengviau susikoncentruoti tenisui, nors vis vien seki karo naujienas iš fronto.

Kai grįžti namo, užplūsta sunkios emocijos, vėl sugrįžti į tą slegiančią atmosferą. Po tokių dienų sunku atsigauti, reikia kelių parų, kad aprimtum ir galėtum sugrįžti į savo vėžes“, – kalbėjo Ukrainos teniso rinktinės narė.

„Jaučiame palaikymą iš kitų, bet dabar žmonės pradeda pamiršti karą, mažiau kalba apie įvykius mūsų šalyje. Tačiau mes stengiamės priminti, jog karas tebevyksta, situacija nepasikeitė“, – teigė tenisininkė.

„Negalima sakyti, kad tenisas – ginklas mūsų rankose. Sporto misija – vienyti žmones, bendruomenes, tad eidama galvoju apie tenisą. Tačiau jei susitikčiau korte su ruse, norėčiau šalia turėti ginklą“, – kalbėjo D. Yastremska.

Ją piktina svarbiausių teniso organizacijų pozicija dėl Rusijos atstovų, kurie ramiai gali keliauti po pasaulį ir varžytis teniso profesionalų turnyruose.

„Tenisas yra likęs vienu iš nedaugelio sporto kur situacija būtent tokia. Ir tai varo mane į neviltį. Juolab, kai kurios iš rusių net neslepia palaikančios agresiją prieš Ukrainą.

WTA vis žada tirti panašius incidentus, imtis kažkokių priemonių. Tačiau po to – tyla. Neįtikėtina“, – sakė D. Yastremska.

Ukrainos rinktinės kapitonas M. Filima į komandos sudėtį įtraukė Anheliną Kalininą (WTA-27), Dayaną Yastremską (WTA-106), Katariną Zavatską (WTA-154) bei seseris Lyudmilą Kichenok (dvejetų WTA-35) ir Nadiią Kichenok (dvejetų WTA-53).

Nyderlandų komandos sudėtyje yra Arantxa Rus (WTA-51), Arianne Hartono (WTA-153), Suzan Lamens (WTA-218), Demi Schuurs (dvejetų WTA-19). Komandos kapitonė – Elise Tamaela.

Katarina Zavatska

„Tokio pajėgumo žaidėjų Lietuvoje ir Vilniuje vykstančiose varžybose dar nesame turėję. Labai tikiu, kad mūsų teniso gerbėjai, taip pat šalies teniso akademijų ir mokyklų auklėtiniai pasinaudos reta proga iš arti pamatyti aukščiausio lygio moterų tenisą“, – sako Lietuvos teniso sąjungai vadovaujantis Ramūnas Grušas.

Ukrainos teniso rinktinė bus nominali mačo Vilniuje šeimininkė. Namie turėjusios žaisti ukrainietės padaryti to negali dėl jau antrus metus besitęsiančios Rusijos agresijos. 2022 m. Ukrainos vyrų teniso rinktinė Vilniuje žaidė Daviso taurės susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją