V. Alekną pradžiugintų ir vienas apdovanojimas.

Absoliučių pesimistų – kas dešimtas

53 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad Lietuvos sportininkai iš Londono žaidynių parveš nuo 1 iki 3 apdovanojimų. 11,6 proc. gyventojų atrodo, kad šalies olimpinis kraitis Didžiojoje Britanijoje turėtų papilnėti 4-6 medaliais, 5 proc. nusiteikę dar optimistiškiau.

Tiesa, beveik 13 proc. respondentų – skeptikai, abejojantys, kad ant olimpinės pakylos koją užkels bent vienas lietuvis.

Tyrimo duomenimis, didžiausi optimistai, laukiantys 4-ių ar daugiau medalių, yra 18-35 metų, aukštesnio išsimokslinimo, didžiausias pajamas gaunantys didmiesčių gyventojai.

Kiek medalių iškovos Lietuvos sportininkai Londono olimpinėse žaidynėse?

1-352,9 proc.
4-611,6
Daugiau nei 65,3
Neiškovos nei vieno12,7
Nežino/neatsakė17,5
Iš viso:100

V.Aleknai įkandin – krepšininkai ir dviratininkė

Kurie sportininkai Lietuvos gyventojams atrodo realiausi pretendentai sublizgėti olimpiniame Londone? 62 proc. respondentų didžiausius lūkesčius sieja su V. Alekna, po 37 proc. – su šalies vyrų krepšinio rinktine ir dviratininke Simona Krupeckaite, toliau rikiuojasi buriuotoja Gintarė Scheidt, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė, irkluotojas Mindaugas Griškonis.

Iš krepšininkų daugiau tikisi moterys, vyrai palankiau vertina V. Aleknos galimybes. Su tituluotoju lengvaatlečiu viltis sieja vyresnio amžiaus gyventojai, tuo tarpu jaunimas (iki 25 metų) dažniau įvardijo S. Krupeckaitę ir M. Griškonį.

Vertindami krepšinio rinktinės perspektyvas, 28 proc. apklaustųjų trenerio Kęstučio Kemzūros komandai piešia kelionę iki pusfinalio, 19 proc. respondentų regi Lietuvos krepšininkus olimpiniame finale. Tuo tarpu ketvirtadalis šalies gyventojų įsitikinę, kad dėl krepšinio turnyro medalių lietuviai nekovos.

Su kuriais sportininkais siejate didžiausias viltis Londono olimpinėse žaidynėse? (proc.)

Su disko metiku Virgilijumi Alekna62,1 proc.
Su krepšinio rinktine37,8
Su dviratininke Simona Krupeckaite37,5
Su buriuotoja Gintare Scheidt21,4
Su penkiakovininke Laura Asadauskaite19,7
Su irkluotoju Mindaugu Griškoniu15,9
Olimpinės žaidynės manęs nedomina12,0
Nežino/ neatsakė5,6
Iš viso:100

V.Alekna: kol kas kūnas nesako „ne“

Tautiečių tikėjimas V. Aleknai glosto širdį. Kalbėdamas su DELFI, disko metikas neslėpė ir pats puoselėjantis viltis galingai finišuoti paskutinėje olimpiadoje per savo ilgą ir turiningą karjerą.

„Į olimpines žaidynes važiuosiu jau penktą kartą. Taip, noriu pasirodyti gerai, o rezultatus matysime netrukus“, – sakė veteranas, paskutinį kartą prieš olimpinį startą jėgas pasitikrinęs šį savaitgalį Lenkijoje vykusiose varžybose (jose diską numetė 68,5 m ir tapo nugalėtoju - DELFI).

Jo nuomone, sporto mėgėjų lūkesčius sužadino birželį pademonstruoti galingi metimai, kurių toliausias skriejo 70,28 m ir įrašė V. Aleknos pavardę antroje geriausių sezono rezultatų autorių sąrašo vietoje iš karto po vokiečio Roberto Hartingo. 70 m ribą lietuvis peržengė po ketverių metų pertraukos.

„Jeigu ši apklausa būtų atlikta ne dabar, o prieš du ar tris mėnesius, rezultatai būtų kitokie. Pastaruoju metu mano sportinė forma išties buvo gera, tik dabar šiek tiek smuktelėjo – praėjo pirmasis formos pikas. Dabar laukiu antrosios bangos, kuri turėtų pakilti per pačią olimpiadą“, – aiškino disko metikas.

– Pastarąjį mėnesį diską metėte taip toli, lyg grįžęs į jaunystę. Kaip kūnas reaguoja į tokią sportinę formą ir krūvius? – DELFI pasiteiravo V. Aleknos

– Jaučiuosi gana keistai, neturiu su kuo palyginti. Žinoma, anksčiau būdavo geriau. Bet pasiekti rezultatai – tikrai aukšti. Kol kas kūnas laiko, nesako „ne“. Manau, per artimiausią laiką, likusį iki žaidynių, mes rasime bendrą kalbą.

– Neseniai Londone vykusiame Deimantinės lygos etape tiek jūs, tiek kiti disko metikai tenkinosi gana kukliais rezultatais. Tokie jie turėtų būti ir per olimpines žaidynes?

– Taip, toks jau angliškas oras. Deimantinės lygos varžybose mus išprausė lietutis, buvo gana vėsu. Jeigu lis ir per olimpiadą, mėtyti diską bus sudėtinga: šlapia, kūnas atšalęs, įrankis slysta iš rankų. Bus šioks toks loterijos elementas. Ar kas nors peržengs 70 m ribą? Sportininkų, pajėgių tai padaryti, yra. Tačiau, jeigu lis, bet kam sudėtinga tikėtis pasiekti tokį rezultatą.

– Dabartinį pasaulio ir Europos čempioną R. Hartingą galima vadinti ryškiu favoritu ir olimpinėse žaidynėse?

– Manau, kad taip. Ir šiemet jo rezultatai yra įspūdingi, jis pasiekė savo formos piką. Londone jis tikrai bus pagrindinis pretendentas į aukso medalį. Tačiau yra ir lenkas Piotras Malachowskis, ir iranietis Ehsanas Hadadi, ir estas Gerdas Kanteris, ir vengras Zoltanas Kovago, ir dar keletas kitų, galinčių kovoti dėl apdovanojimų.

– Į Londoną keliausite du kartus – prieš savo startą dar dalyvausite olimpiados atidarymo ceremonijoje. Lietuvos olimpinės rinktinės vėliavnešio pareigos jaukia pasirengimą varžyboms?

– Nemanyčiau. Be to, kitos progos pažiūrėti olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją kaip sportininkas jau nebeturėsiu. Turbūt kiekvienas atletas slapta apie tai svajoja – žygiuoti su savo šalies vėliava rankose turėtų būti nepakartojamas jausmas.

– Su kuriais Lietuvos sportininkais pats siejate didžiausius lūkesčius artėjančioje olimpiadoje?

– Yra S. Krupeckaitė, yra L. Asadauskaitė, nustebinti gali irklavimo atstovai. Gal kiek sunkiau laimėti medalį gali būti krepšinio rinktinei. Kiek medalių realu tikėtis? Nespėliosiu, nesu geras orakulas. Tik manau, kad geras rezultatas būtų ir vienas apdovanojimas, o du – tikrai puiku. Metai nėra lengvi visiems mūsų sportininkams, todėl reikėtų džiaugtis ir 1-2 medaliais.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų birželio 15-22 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1008 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Apklausos rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)