Plačiai nuvilnijęs skandalas Rio de Žaneire kilo po moterų imtynių iki 63 kg kategorijos bronzinio finalo, kuriame 25-erių rusė Ina Tražukova pralaimėjo lenkei Monicai Mihalik ir iš karto po kovos buvo užpulta M. Mamiašvilio.
Visi mes žinome, kad jis „sprogstančio“ charakterio, tačiau juk tai buvo tik emocionalus įvykis. Labai griežtai aš jo tikrai neteisčiau. Jis puikus vyrukas, geras, čia klausimų nėra. Žinoma, nėra gerai, ką jis daro, muša...
Šamilis Tarpiščevas, Rusijos teniso federacijos vadovas
Anot I. Tražukovos, girtas galiūnas ją iškoneveikė, apkaltino tėvynės išdavimu ir puolė mušti per veidą kitų žmonių akivaizdoje.

„Vos kovai pasibaigus prie manęs priėjo girtas imtynių federacijos prezidentas M. Mamašvilis, ėmė koneveikti ir du kartus smogė į veidą. Visa tai vyko liudininkų akivaizdoje. Vos tik grįžusi į Rusiją aš planuoju kreiptis į prokuratūrą, taip pat pranešti apie incidentą Rusijos sporto ministrui. Aš ne vergė, kad po pralaimėjimo taip su manimi šitaip elgtųsi! Mane pažemino visų žmonių akivaizdoje“, – incidento aplinkybes atskleidė priblokšta ir iš pusiausvyros išvesta sportininkė. – Aš noriu, kad šitas teroras pasibaigtų, kad ateityje tai niekada nepasikartotų“.

Nors pats M. Mamiašvilis kalbėdamas su Rusijos žurnalistais pradžioje neneigė pakėlęs ranką prieš sportininkę, ilgainiui jo pozicija pasikeitė. Tuo pačiu federacijos prezidento adresu jau ėmė skrieti užuojautos ir paguodos žodžiai.

Pirmasis pasisakė Rusijos teniso federacijos prezidentas Šamilis Tarpiščevas, pareiškęs, kad M. Mamiašvilis yra „puikus vyrukas“.

„Aš nemanau, kad M. Mamiašvilio veiksmai buvo labai jau žiaurūs. Visi mes žinome, kad jis „sprogstančio“ charakterio, tačiau juk tai buvo tik emocionalus įvykis. Labai griežtai aš jo tikrai neteisčiau. Jis puikus vyrukas, geras, čia klausimų nėra. Žinoma, nėra gerai, ką jis daro, muša... Bet manau, kad M. Mamiašvilis ir I. Tražukova turi išsiaiškinti tarpusavyje, be visų kitų, viską išspręsti. Nereikia pūsti burbulo“, – postringavo Š. Tarpiščevas.

Kad skandalą „išpūtė žiniasklaida“, pareiškė ir Rio de Žaneire olimpiniu čempionu tapęs fechtuotojas Aleksejus Čeremisinovas.

„Žiniasklaidai reikia tokių situacijų, bet ji ne visada įsigilina, kas įvyko iš tikrųjų. Manau, daug kas ištraukta iš konteksto“, – pasisakė 31-erių metų rusas. – Tai emocijos, tai aplinkybė. Jis dabar tikrai sukrėstas ir reikėtų palaukti, kol viskas šiek tiek nuslūgs.“

Paminėtina, kad M. Mamiašvilis siautėja jau ne pirma diena. Dar prieš incidentą su I. Tražukova federacijos prezidentas suspėjo iškoneveikti keletą kitų Rusijos imtynių rinktinės narių moterų.

Jo pykčio aukomis tapo sidabrą iškovojusios imtynininkės Valerija Koblova ir Natalija Vorobjova. Po V. Koblovos pralaimėjimo Japonijos sportininkei, federacijos prezidentas ją pavadino „begėde, kuri atidavė aukso medalį likus 10 sekundžių iki dvikovos pabaigos“, o N. Vorobjova sulaukė ir dar aštresnių komentarų.
Ina Tražukova

Pažymėtina ir tai, kad M. Mamiašvilis jau praėjo neigti faktą, kad kėlė ranką prieš I. Tražukovą.

„Aš iš jos norėjau išgirsti pasiaiškinimą, o ne viešą puolimą. Norėjau išgirsti analizę, tačiau ji užėmė kitą poziciją. Ir apskritai jūs nežinote visų aplinkybių“, – ėmė aiškinti jis.

Kiek anksčiau M. Mamiašvilis imtynininkę tiesiog sumaišė su žemėmis.

„Tražukovai, su visa mano pagarba, reikėjo mirti ant kovos kilimo. Ji kovojo su sportininke, kuri žemesnė už ją dviem galvomis. Taip, aš kalbu apie tą lenkę. Ji tiesiog padovanojo medalį. Reikėjo kovoti ir mirti, o ne dalinti gėdingus interviu. Čia visi atvyko kovoti už savo vėliavą, už šalį, už komandą, už šeimą ir už tėvynę. O aš to nemačiau, to tiesiog nebuvo. O vėliau ji ėmė klykti socialiniuose tinkluose. Ką aš turėjau su ja daryti? Glostyti jos savimeilę? Rasti raminančių žodžių? Kam? Namie reikėjo sėdėti. Arba pasakyti: aš jus išdaviau! Išdaviau pačiu sunkiausiu momentu. Dabar visi kalba, kad Mamašvilis su ja elgėsi šiurkščiai? Tačiau kaip aš turėjau elgtis? Paglostyti ją?“, – piktinosi tulžį liejo buvęs sportininkas.

Ukrainoje gimęs, tačiau gruziniško kraujo turintis 53-ejų M. Mamiašvilis – tikra Sovietų Sąjungos imtynių legenda, kadaisę pats dominavęs ant graikų-romėnų imtynių kilimo. 1988-aisiais jis tapo olimpiniu čempionu Seulo olimpinėse žaidynėse, iškovojo ne vieną Europos ir pasaulio čempiono titulą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)