Tamsiuoju arkliuku Lietuvoje pernai vykusiose Europos pirmenybėse buvę makedonai atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyro starte patys sulaukė autsaiderių spyrio. Ketvirtąją Senojo žemyno komandą parklupdė Afrikos vicečempionai, atlaikę varžovų spaudimą rungtynių pabaigoje ir išplėšę pelnytą pergalę.

„Angolos krepšininkai pataikė neįtikėtinus metimus ir pakankamai gerai gynėsi. Šiaip taip sugebėjome juos prisivyti, bet laimėti nebepajėgėme. Situacija mums dabar – žymiai sunkesnė nei tikėjomės“, – apmaudą liejo P. Samardžiskis, pelnęs 12 taškų ir atkovojęs 7 atšokusius kamuolius.

Po netikėto pralaimėjimo Makedonijos komanda pakibo ant plauko, kuris nutrūkti gali trečiadienio naktį Lietuvos laiku vyksiančiose rungtynėse su trečiąja D grupės ekipa – Naująja Zelandija. Į ketvirtfinalį pateks ir kovą dėl olimpinio kelialapio pratęs dvi pogrupio komandos.

– Didžiausia problema buvo tai, kad neįvertinote savo priešininkų? – po rungtynių su Angola paklausėme P. Samardžiskio

– Taip. Manėme, kad esame grupės favoritai, ir mūsų laukia dvejos lengvos rungtynės. Tačiau Angola turi kelis puikiai vienas prieš vieną žaidžiančius krepšininkus, kurie šiandien sublizgėjo, ir nuostabiai išnaudojo visas progas, kokias tik turėjo. Puldami jie tiesiog žudė mus. Nors esame komanda, kuri pirmiausia akcentuoja gynybą, šiandien praleidome net 88 taškus. Turėsime daug ką pakeisti, jei norime tęsti kovą dėl vietos olimpiadoje. Pastaruosius dvejus ar trejus metus mūsų kelrodė žvaigždė buvo agresyvi gynyba, o šiame mače ją pademonstravome tik po pertraukos. Tiesiog nežinau, kuo tai paaiškinti, nes pats vis dar esu apstulbintas dvikovos rezultato.

Makedonijai šis šokiruojantis pralaimėjimas reiškia vilčių pirmą kartą patekti į olimpines žaidynes pabaigą?

– Ne, tikrai ne. Jei laimėsime prieš zelandus ir sulauksime trupučio Fortūnos pagalbos, galime žengti į kitą etapą kaip antroji pogrupio komanda. Tuomet ketvirtfinalyje mums būtų žymiai sunkiau – jei Rusija laimės savo grupėje, susitiksime su veikiausiai stipriausia šio turnyro ekipa. Bet taip toli į priekį dabar negalvokime.

Turime tik vieną dieną atsigauti po šios nesėkmės. Naujosios Zelandijos komandą pažįstame šiek tiek geriau nei Angolą – žinome, kad tai yra beprotiška metikų ekipa. Jei leisime jiems taip svaidyti kamuolį į mūsų krepšį kaip šiandien, neturėsime jokių šansų. Todėl privalome daug ką permąstyti.

– Jūsų ekipos nesėkmė prieš Angolą – pamoka kitoms komandoms iš Europos, kad negalima nuvertinti autsaideriais laikomų varžovų?

– O taip. Manau, visi favoritai turėtų pasimokyti iš šių rungtynių. Nesvarbu, su kuo reikia rungtyniauti – visi dabar moka žaisti krepšinį. Net jei nesi girdėjęs varžovų žaidėjų pavardžių, tai nereiškia, kad jie nieko nesugeba.