2014 metų liepą Darbo partijos atstovas kaip vieną iš kandidatų rekomendavo premjerui Algirdui Butkevičiui nepartinį E. Urbanavičių.

Neoficialiomis žiniomis, šis faktas buvo paminėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje, tapusia pretekstu prezidentei Daliai Grybauskaitei vėliau atmesti V. Gedvilo kandidatūrą į švietimo ir mokslo ministrus.

Nors pažymos istorija jokio tęsinio neturėjo, ją netiesiogiai prisiminė E. Urbanavičių KKSRF tarybos pirmininko poste praėjusią savaitę pakeitęs LSFS prezidentas Rimantas Kveselaitis, antradienį surengęs spaudos konferencijoje ir išplatinęs pranešimą žiniasklaidai.

„Su apgailestavimu esame priversti pripažinti, kad prieš daugiau nei metus tam tikrų politinių partijų deleguotas departamento vadovas absoliučiai nėra suinteresuotas darbu Lietuvos sporto labui ir siekia tik vieno – perimti sportininkams skirtus pinigus.

KKSD vadovo veikla sukrečia. Vietoje to, kad lėšos pasiektų geriausias paraiškas parengusias federacijas ar daugiausiai nusipelniusius sportininkus, jos buvo skiriamos viešosioms įstaigoms, kurios šiuo metu bankrutuoja, palikdamos milijonines skolas valstybei ir ilgalaikę žalą sportui“, – teigė R. Kveselaitis.

Pasak jo, vien E. Urbanavičiaus iniciatyva 35 tūkst. eurų pernai nukeliavo VšĮ „Nemuno žiedas“, kuri dabar bankrutuoja dėl daugiau nei 3 mln. eurų siekiančių skolų. R. Kveselaitis pažymėjo, kad KKSD priklausančios įstaigos rinkodaros vadovu praeityje buvo V. Gedvilo sūnus Martynas Gedvilas.

„Tai tik vienas pavyzdys, kokia logika vadovaujasi departamento vadovas priimdamas sprendimus. Nesame gavę jokio argumentuoto pagrindimo, dėl ko būtent šią organizaciją reikėjo remti. Nė kiek neabejoju, kad apie organizacijos finansinę padėtį tikrai turėjo būti žinoma. Jeigu informacija buvo nuslėpta, tai tik dar kartą įrodo, kad KKSD vadovo požiūris į darbą bei jam patikėtas funkcijas prasilenkia su šalies sporto interesais“, – sakė R. Kvesalaitis.

Anot naujojo KKSRF pirmininko, siekiant įnešti aiškumo į Lietuvos sporto finansavimą, kitų metų pradžioje planuojamas specialus projektas „Sporto pinigai“, kuris visiems sportininkams bei visuomenei esą leis išsamiai susipažinti su sporto finansavimo tvarka ir visų organizacijų funkcijomis.

Primename, kad E. Urbanavičius nuo KKSRF tarybos pirmininko pareigų nušalintas praėjusį pirmadienį.

Buvusį pirmininką likę keturi tarybos nariai, atstovaujantys visuomeninėms organizacijoms, apkaltino fondo darbo žlugdymu: esą E. Urbanavičius specialiai delsė skirstyti kitų metų KKSRF finansavimą, kad sukompromituotą sistemą būtų galima pakeisti nauja.

Lapkričio viduryje E. Urbanavičius pateikė sporto sritį kuruojančiai Vidaus reikalų ministerijai (VRM) KKSRF įstatymo pataisas, kurias priėmus, KKSD turėtų absoliučią galią valdant fondo biudžetą.

Pataisų projekte numatyta dabartinę fondo tarybą pakeisti septynių asmenų komisija, į kurią penkis narius deleguotų KKSD, po vieną – LTOK ir „Sportas visiems“. Ji turėtų tik patariamąjį balsą, mat sprendimų priėmimo teisė priklausytų KKSD generaliniam direktoriui.

Tokius pakitimus E. Urbanavičius motyvavo KKSD atsakomybe už valstybės biudžeto lėšų paskirstymą ir jų panaudojimo kontrolę.

„Lietuvoje nėra nė vienos institucijos, už kurią sprendimus priimtų kažkas kitas. Visuomenininkai gali turėti patariamąjį balsą, siūlyti, bet ne spręsti už instituciją. Labai įdomi situacija: Vyriausybės įstaiga turės vykdyti visuomenininko pavedimus. Tai – situacija be analogų, į ją turėtų atkreipti dėmesį atitinkamos struktūros“, – po KKSRF tarybos posėdžio, pasibaigusio nušalinimu, kalbėjo KKSD vadovas.

Dėl „aukštu galimybių korupcijai lygiu“ pasižyminčios fondo veiklos jis teigė sulaukęs pastabų iš STT.

„Yra indikacijų apie negerus dalykus ir kitose sporto organizacijose. Mes kaip tik ir siekėme įnešti į sportą skaidrumo“, – VRM pateiktus pasiūlymus aiškino E. Urbanavičius, tačiau nedetalizavo, kokių žinių apie korupciją sporte yra gavęs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)