„Į pirmas sezono lenktynes gegužę atvyko apie 500 žiūrovų, pastarosiose prieš tris savaites suskaičiavome pusantro tūkstančio – jaučiame, kad lietuviai atranda naują sportą“, – džiaugėsi lenktynių Raseinių hipodrome organizatorė Evelina Kolbasnik.

Šį sezoną dar laukia dvejos lenktynės, o artėjančio savaitgalio turėtų būti ypatingos.

Net penkiuose iš šešių bėgimų varžysis grynakraujų jojamųjų veislės žirgai, laikomi greičiausiais pasaulyje.

„Sezono pradžioje šie lenktyniniai žirgai rungėsi trijuose bėgimuose, bet vis labiau lenktynėmis susidomi žirgų augintojai iš Lenkijos, sukvietėme daugiau lietuvių, ir šį kartą galėsime džiaugtis net penkiais tokiais bėgimais“, – teigė E. Kolbasnik.

Į pagrindinį žirgų lenktynių hipodromą Baltijos šalyse Raseinius atvyksta ne tik žirgų augintojų iš užsienio, bet ir užsieniečių žokėjų. Šį savaitgalį pirmą kartą čia viešės anglas.

17-metį Fergusą Gregory atvykti į Lietuvą pakvietė žirgų trenerė Fausta Poškutė, Anglijoje besimokanti apie žirgus ir lenktyninių žirgų vadybą.

„Jis norėjo atvykti dar pernai, bet susilaužė raktikaulį, – teigė mergina. – Po traumų nėra lengva atsigauti svorio prasme, jis buvo per sunkus varžytis lygiosiose žirgų lenktynėse. Jis atvyksta čia kaip daugelis pradedančiųjų žokėjų – įgyti patirties, išbandyti jėgas kitokiame take ir įsitikinti, kad Lietuva taip pat turi tikrą hipodromą.“

Lenktyniniai žirgai skirstomi į grupes. Pirmoje lenktyniauja geriausi pagal sezono rezultatus. Sėkmingas pasirodymas pirmos grupės bėgime didina tiek žirgo, tiek būsimų jo palikuonių kainą.

Pirmos grupės favoritė bus penkiametė kumelė Sorelina, kuri praėjusiose lenktynėse visiems nušluostė nosį. Ričardo Petriko auginama „Sorelina“ (žokėjas Chvtisas Abelašvilis) prieš tris savaites aplenkė Mist tik prieš finišą.

Šį kartą „Mist“ bus kiek kitokia. Po praėjusių lenktynių kumelę įsigijo Antanas Guoga, o sekmadienį žirgu jos pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis F. Gregory.

„Žirgo pasirodymas dėl naujo savininko vargu ar skirsis, bet žokėjo pasikeitimas svarbu, – neslėpė Mist treneris Donatas Bartkus. – Daug lemia žokėjo patirtis. Galima naudoti tą pačią taktiką, kaip ir ankstesnėse lenktynėse, bet rezultatas skirsis. O Fergusas, girdėjau, neblogai joja, nors dar yra jaunas.“

Pirmos ir antros grupės bėgimuose lenktyniaus po 5 žirgus, dviejose trečios grupės bėgimuose bėgs net po septynis ir aštuonis dalyvius. Be to, vienas bėgimas skirtas dvejų metų žirgams, dar tik pradedantiems karjeras. Žiūrovai galės išvysti ir vieną arabų veislės žirgų bėgimą, kuriame rungsis šeši žirgai, du iš jų Lietuvoje dar nematyti svečiai iš Lenkijos.

Trijų valandų renginys Raseinių hipodrome sekmadienį prasidės 13 val. Paskutinės sezono lenktynės planuojamos spalio 9 d.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)