Jo žiniomis, šiuo metu Lamanšo sąsiauryje vandens temperatūra siekia vos 15 laipsnių. Tačiau didžiausią susirūpinimą geležiniu žmogumi tituluojamam panevėžiečiui kelia ne šaltis, o srovės. Anot jo, nors taisyklės leidžia plaukiant sustoti kiek tik nori, tačiau skaičiuojama, kad sustojus minutei srovė plaukiką nubloškia 200-300 metrų nuo kurso.

Iš viso V. Urbonui vandenyje teks įveikti 32 kilometrus, skiriančius Angliją ir Prancūziją.

Sieks medalio

Plaukimas per Lamanšą, anot V. Urbono, laikomas neoficialiu pasaulio čempionatu. Šturmuoti sąsiaurį per metus leidžiama tik tris mėnesius – liepą, rugpjūtį ir rugsėjį, tačiau per mėnesį šansas pasigalynėti su Atlanto vandenyno bangomis suteikiamas ne daugiau nei penkiems plaukikams.

Per trumpiausią laiką sąsiaurį įveikęs aistruolis lapkritį apdovanojamas aukso medaliu. V. Urbonas iššūkį Lamanšui nesėkmingai buvo metęs prieš ketvertą metų. Tąkart dėl kilusios audros teisėjas pusiaukelėje nutraukė panevėžiečio plaukimą.

„Jei pradedi kažką daryti, privalai užbaigti“, – pasiryžęs panevėžietis.
Šį kartą plaukimu per Lamanšą sportininkas tikisi atkreipti emigrantų dėmesį ir taip paskatinti juos sugrįžti į tėvynę.

Gąsdina oro sąlygos

Iš Anglijos liepos 9-ą V .Urbonas su jį lydinčia palaikymo komanda planuoja išskristi į JAV. Liepos viduryje sportininkas ketina pradėti plaukimą per didžiausią Šiaurės Amerikos gėlavandenį ežerą, tyvuliuojantį Jeloustouno nacionaliniame parke.

Su vandens stichija pasiruošusiam susigrumti plaukikui gamta rengia rimtas kliūtis – Jeloustouną nuklojusios pusės metro pusnys, vandens temperatūra tesiekia 4 laipsnius, o vėjo gūsiai – 20 m/s.

Tačiau, anot V. Urbono, didžiausios problemos iškilo ne dėl nenumatytų oro sąlygų, o žmonių – susirastas laivo kapitonas staiga atsisakė plukdyti lietuvių komandą.

„Kartojasi Titikakos istorija. Ten kapitonas irgi netikėjo, kad galiu perplaukti ežerą. Netiki ir amerikietis. Bet žygis nutrūkti negali, esu gavęs nacionalinio parko leidimą plaukti. Prisieis nuomotis katerį“, – planuoja V. Urbonas.

Saugos tepalai

Nors liepos viduryje Jeloustounui būdinga itin didelis temperatūros svyravimas – dieną oras gali įkaisti iki 30 laipsnių, naktį atšalti iki – 10-ies, o vandens temperatūra ežere siekia 12-13 laipsnių šilumos, tačiau panevėžietis pasiruošęs nerti ir į gerokai šaltesnes bangas.

„Man rekomendavo plaukti liepą, nes tuomet vanduo šilčiausias. Bet jei dabar temperatūra ežere tesiekia 4 šilumos, turbūt Jeoloustounas man taps rimta repeticija prieš plaukimą per Baikalą“, – svarsto V. Urbonas.

Šaltame vandenyje plaukiką nuo šalčio turėtų apsaugoti specialūs vienoje Panevėžio vaistinėje pagaminti tepalai. Plaukimas per Jeloustouną – sportininko sumanytos akcijos „Vanduo – tai gyvybė“ dalis. Praėjusių metų rudenį panevėžietis įveikė pirmąjį akcijos etapą – Titikakos ežerą Pietų Amerikoje.

Plaukikas planuoja įveikti ir kitus pasaulio gėlo vandens ežerus: Keturių Kantonų Šveicarijoje ir Baikalą Sibire.