Nuo spalio pradžios tris savaitgalius paeiliui Lietuvos plaukimo rinktinės lyderiai jėgas išbandė planetos taurės etapuose Berlyne, Atėnuose ir Budapešte.

Juose D. Rapšys iškovojo net devynis medalius. 200 m ir 400 m plaukimo rungtyse pergales pirmuose etapuose skynęs panevėžietis Budapešte pretendavo į taip vadinamą trigubą karūną, kuri įteikiama už pergales konkrečioje rungtyje visuose trijuose etapuose.

Tačiau Budapešte pratęsti pergalių serijos plaukikui nepavyko. Kartu – papildyti savo sąskaitos papildomais 10 tūkst. dolerių čekiais.

Visgi, tuščiomis iš turo po Europą D. Rapšys negrįžo: bendroje taurės įskaitoje lietuvis užėmė 5-ą vietą (153,8 taško) ir užsitikrino 18,8 tūkst. dolerių premiją už iškovotus medalius.


„Nesu nusiminęs, jog nepavyko iškovoti trečiųjų pergalių. Būtų apmaudu, jei plaukčiau prastais rezultatais, o jie tikrai geri, turint omeny, kiek turėjau atostogų po pasaulio čempionato ir kiek ruošiausi pasaulio taurės etapams.

Trenerė (Ina Paipelienė) labai gerai parašė – ar galėjau pagalvoti, jog pasaulio taurėje plauksiu tokiais greičiais. Tikrai esu laimingas ir nė trupučio nesikremtu“, – prisipažino į Vilnių pirmadienį grįžęs D. Rapšys.

Jis Berlyne 400 m distanciją laisvu stiliumi įveikė per 3 min. 44:86 sek. Tai geriausias plaukiko rezultatas nuo 2019-ųjų.

200 m distancijoje D. Rapšys demonstravo stabilumą ir visuose finaluose plaukė greičiau nei per 1:46 min. (Berlyne – 1:45.75 min., Atėnuose ir Budapešte – 1:45.72 min.).

„Tai trenerių Inos (Paipelienės) ir Pauliaus (Povilionio) pastangos. Puikus komandinis darbas, o aš tik vykdžiau jų planą. Viskas labai gerai gavosi.

Tai labai optimistiškai nuteikia ateičiai. Prisimenant pasaulio čempionatą, jame plaukiau sekunde lėčiau ryte. O planetos taurės etapuose plaukiau sekunde greičiau ir dar nesijaučiau išeikvojęs daug jėgų.

Žinote, prieš ketverius plaukdavau (200 m) finaluose 1:45 min. Dabar tais pačiais rezultatais plaukiau ryte. Tiesiog organizmas nesuprato, ką galima padaryti vakariniuose plaukimuose. Atrodė, gali kalnus nuversti, tapo net kiek sudėtinga, ėmiau dėliotis mintis, projektuoti rezultatus.

Jaučiau, kad vakare jau negalėjau pademonstruoti panašaus tempo, pats plaukimas tapo kažkiek sudėtingesnis, jėgų kur kas daugiau išeikvodavau, o rezultatas vos vos geresnis.

Reikėjo pasikliauti trenerės patarimu: tiesiog labiau atsipalaiduoti ir mėgautis plaukimu“, – kalbėjo D. Rapšys.

Anot plaukiko, solidžią konkurenciją išduoda pavardės: pavyzdžiui, Budapešte į baseiną šoko 400 m l. st. pasaulio čempionas, australas Samuelis Shortsas.

„Ta konkurencija pasaulio taurės etapuose nuolat auga. Visi nori kovoti dėl tų taškų ir piniginių čekių. Atvyksta lyderiai, rezultatai ypač aukšti, moterų rungtyse krito net pasaulio rekordai.

Jei jau atvyksta planetos čempionas iš Australijos ir nusiskuta kūną, vadinasi, pasiruošta rimtai“, – apie konkurenciją kalbėjo D. Rapšys.


Dabar vienas rinktinės lyderių ilsėsis dvi savaites, tada ruošis artėjančiam Europos čempionatui 25 m baseine, kuris vyks gruodį.

„Tai bus metų pabaiga, o po to – vasarį vyksiantis pasaulio čempionatas Dohoje. Tvarkaraštis bjaurus. Nemanau, kad pasirengimas Senojo žemyno pirmenybėms bus didelis, bet tikiu, bus gerai“, – teigė D. Rapšys.

Jį labiausiai nustebino pats pirmas startas Berlyne, kai 400 m l. st. atrankoje liko 9-as, tačiau pasitraukus vienam finalininkui sulaukė progos startuoti vakare.

„Na, galvojau, dabar jau reikia išnaudoti tą šansą. Geriausias rezultatas per 4-erius metus, tai labai nuteikė optimistiškai. Išties reikėjo tų startų ir jie padės vėlesniam pasirengimui“, – teigė D. Rapšys.

Jis prisipažino, jog prieš pasaulio taurę per paskutinius penkerius metus treniruotėse dirbta kukliausiais krūviais.

„Trenerė labai laiminga ir žino, kad gali būti labai gerų ir įdomių dalykų. Viskas klostosi kur kas geriau, kai startuoji be didesnės įtampos ir nekeldamas didelių lūkesčių rezultatui“, – kalbėjo 28-erių panevėžietis.

Jis Vengrijoje matė nusivylusią Rūtą Meilutytę, kuri Budapešte dėl sveikatos problemų buvo priversta praleisti savo startus.

„Toks jau sportas. Atrodo, kas tie 50 m ir tos 29 sekundės, bet mačiau, jog ji nesijautė gerai. Rūta norėjo plaukti, dėl to tapo jai skaudu praleisti savo startus“, – teigė D. Rapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją