Skirtingas distancijas įveikė beveik 100 plaukimo mylėtojų iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, Estijos, Airijos, Šveicarijos ir net tolimosios Australijos. Tai buvo pirmos šalyje surengtos plaukimo atvirame vandenyje varžybos šiame sezone ir pirmas iš dviejų Kuršių marių plaukimo maratonų serijos etapų.

Sportininkai varžėsi 400 m, 2300 ir 4600 m nuotoliuose. 400 m distancijos dalyviams buvo duoti atskiri startai grupėmis.

Aklojo plaukiko drąsa

Šiose varžybose antrus metus iš eilės buvo galima išvysti aklą 16-metį paraplaukiką Simoną Žvirblį. Skirtumas tik tas, kad pernai jis plaukė 400 m, o šiemet nusprendė įveikti 2300 m trasą. Nors beveik pusę distancijos jam teko įveikinėti kone ekstremaliomis sąlygomis, S. Žvirblis sugebėjo įveikti visą atstumą ir finišuoti aplodismentų apsuptyje.

„Praėjusiais metais aš pats lydėjau Simoną 400 m nuotolyje, o šiemet jis ryžosi plaukti 2300 m. Nesu girdėjęs Lietuvoje atvejo, kad aklas žmogus plauktų daugiau du kilometrus. Distancijos metu jį lydėjo giminaičiai su irklente. Po vieno iš posūkio lydintysis žmogus nukrito nuo irklentės, įranga sugedo ir buvo nutrūkęs ryšis su plaukiančiuoju. Nepaisant to, S. Žvirblis sėkmingai pasiekė finišą ir visą laiką buvo puikios nuotaikos – tiek per apdovanojimus, tiek po varžybų vykusioje šventėje“, - pasakojo varžybų organizatorius Arlandas Juodeška.

2300 m distancijos moterų varžybose vėl spindėjo S. Žvirblio trenerė, 1972 metų Miuncheno olimpinių žaidynių dalyvė Birutė Statkevičienė (43 min. 2,50 sek.). Įspūdinga tai, kad 70-metė plaukikė užėmė antrąją vietą 25 m. ir vyresnių moterų amžiaus grupėje. Greitesnė buvo tik 16 metų jaunesnė Aušra Grabauskienė (38.38,94).

Panašiais pasiekimais gali pasigirdi ir dar viena Lietuvos pažiba – Sigitas Katkevičius. Europos veteranų plaukimo čempionas ir rekordininkas 2300 m nuplaukė per 35 min. 3,31 sek. ir neturėjo konkurencijos 65-74 m. amžiaus grupėje, o 25+ grupėje buvo penktas tarp 33 dalyvių.

Platėjanti geografija ir išskirtinių asmenybių pergalės

A. Juodeška pasidžiaugė, kad Joninių plaukimo maratone dalyvauja vis daugiau ne tik užsienyje gyvenančių sportininkų, bet ir plaukikų iš įvairių mūsų šalies miestų. Šiemet lietuvišką dalyvių geografiją praplėtė Ignalinos ir Biržų atstovai.

Šveicarijos tvenkinyje buvo galima išvysti ir olimpietį plaukiką Deividą Margevičių. Daugelį metų Lietuvos rinktinei svarbiausiose Europos ir pasaulio varžybose atstovavęs plaukikas šįkart plaukė neoficialiai, lydėdamas savo draugą, bet būtent jo plaukimo tempas buvo greičiausias.

Užsieniečiai sublizgėjo 400 m distancijoje. Čia nugalėjo nuo karo Ukrainoje praėjusiais metais su šeima pabėgęs Ukrainos plaukimo veteranas Dmitrijus Porovajus (9.42,01).

Trečią laiką tarp visų dalyvių užfiksavo ir moterų įskaitoje triumfavo australė Susan Leach (11.49,58).
Į šį plaukimo maratoną savo komandą atsivežė BTT triatlono klubo treneris Jurgis Šeika. Du jo auklėtiniai – Nikita Žukas (1:03.59,04) ir Joneta Krylovaitė (1:13.34,13) užėmė antrąsias vietas 4600 m distancijoje.

Šioje ilgiausioje distancijoje greičiausi buvo Emilis Atkočiūnas (1:03.10,73) ir Kamilė Ilijonskytė (1:05.13,98).

Žurnalistės Jūratės Pilibaitienės dukra J. Krylovaitė verta ir atskiro paminėjimo, nes ji ruošiasi ypatingam įvykiui – estafetėje su lietuviu ir prancūzu perplaukti Lamanšo sąsiaurį.

2300 m distancijoje tarp 55-64 m. vyrų greičiausias buvo Rolandas Šukys (38.31,17), o antras finišavo 1982 metų Europos jaunių vicečempionas, buvęs daugkartinis Lietuvos rekordininkas Eduardas Klimentjevas (41.46,87). Trečias, beje, tarp šios amžiaus grupės sportininkų liko šių varžybų siela A. Juodeška (45.40,96). 55-64 m. moterų tarpe nugalėjo Ramunė Ivanauskaitė (50.53,21).

Tradiciškai varžybose startavo Lietuvos kariuomenės atstovai. Jie išsiskyrė ne tik savo karine apranga, bet ir puikiais rezultatais. 2300 m distancijos 25-34 m. moterų amžiaus grupėje nugalėjo Lietuvos kariuomenės atstovė Lina Bogdanova (43.21,72).

„Bendra atmosfera buvo labai šilta ir draugiška. Vanduo – puikus, jo temperatūra siekė 23 laipsnius. Beje, vandens temperatūrą atspėjusiai Godai Overlingaitei Šveicarijoje gyvenantis bitininkas skyrė dovaną – stiklainį medaus. Oro temperatūra taip pat buvo maloni ir karštis nealino“, - pridūrė A. Juodeška.

Buvo apdovanoti ir jauniausi bei vyriausi varžybų dalyviai. Jauniausiam dalyviui buvo 12 metų, o štai vyriausias dalyvis – Stasys Grigas – yra gimęs 1941 metais.

Sportininkus plaukimo metu tradiciškai lydėjo gelbėtojai, budėjo greitosios pagalbos automobilis. A. Juodeška pasidžiaugė, kad didesnių incidentų ir traumų šiame renginys pavyko išvengti. Verta pažymėti ir atsakingą teisėjų darbą. Vyriausioje varžybų teisėja – Inga Pravdinskienė.

Renginio rėmėjas – Survilų sodyba – renginio metu kvietė dalyvius, šeimos narius ar palaikytojus sudalyvauti įvairiose veiklose bei atrakcijose.

Antrasis plaukimo maratonų etapas, kuriame paaiškės „Grand Prix“ ir „Super Grand Prix“ laimėtojai, bus surengtas liepos 15 d. Kuršių mariose.

Dar viena proga išbandyti plaukimą atviruose vandenyse – XXII Lampėdžių plaukimo maratonas, kuris bus surengtas liepos 6 dieną Lampėdžiuose. Varžybas šįkart organizuos Šilainių plaukimo klubas su treneriu Giedriumi Martinioniu.

Nors šiais metais Kuršių marių plaukimo maratonų serija nebėra finansuojama Sporto rėmimo fondo, praėjusiais metais sulaukta pagalba suteikė motyvacijos bei entuziazmo tęsti šio renginio puoselėjimą.