„Sėdėjau štai čia priekyje ir viską puikiai mačiau“, – apie Europos standartinių šokių čempionatą prieš 23-jus metus prisiminė Evaldas. Tuomet Lietuvos sostinėje surengtose Senojo žemyno pirmenybėse bronzos medalius iškovojo Edita Daniūtė ir Arūnas Bižokas.

„Nepamiršiu, kai stebėdama čempionatą atsisukau į tėtį ir sakau jam: „Kaip tu galvoji, ar vieną dieną ir aš šoksiu tokiame finale.“ Tėtis sakė, kad tuo net neabejoja. Ir štai šiandien mes čia“, – su ašaromis akyse prisiminimu dalijosi Ieva.

Triskart pasaulio ir triskart Europos standartinių šokių čempionai išskyrė, kad labiausiai įsiminė pirmasis iškovotas pasaulio čempionų titulas ir triumfas pasaulio žaidynėse.

„Labai džiaugiuosi ir šia pergale Vilniuje. Laimime antrą kartą namuose. Čia jaudulys yra visai kitoks. Dėkoju, kad šią dieną galime būti čia su savais. Tai žodžiais nenusakoma. Ačiū iš visos širdies“, – kalbėjo I. Sodeikienė. Jai pritarė ir jos vyras bei šokių partneris: „Ir šypsena, ir graudulys. Malonu, kad turėjome galimybę šokti savo publikai ir savo tėvams. Tiesiog džiaugiamės.“

Paklausti, ką reiškia naujo puslapio vertimas gyvenime, šokėjai suskubo tikslinti, kad šokių karjeros jie dar nebaigia.

„Karjeros nebaigiame, verčiame puslapį, keliamės į profesionalų sportą. Sprendimas buvo paprastas. Esame viena geriausių porų čia, pasiekėme viską, ką galime. Laimėjome absoliučiai visus turnyrus mėgėjų varžybose, taip pat ir pasaulio žaidynes praėjusiais metais. Verčiame naują puslapį ir užleidžiame vietą jaunesniems“, – pabrėžė E. Sodeika.

Ar nesinori padaryti pertraukos? „Tikrai ne. Esame geros sportinės formos ir nuotaikos. Na, galbūt Kalėdas sutiksime, bet tuo pertrauka ir baigsis“, – juokėsi I. Sodeikienė.

Pasaulio ir Europos čempionai neabejojo, kad jų vieton stos kitos talentingos Lietuvos poros: „Auga tikrai graži, stipri, jauna karta. Kai titulai saugiai guli kišenėje, nesinori būti stabdžiu naujai kartai patirti tą džiaugsmą, kurį šiandien patiriame. Turime dvi nuostabias jaunas poras. Viena šiandien šoko (Georgijus Kalašnikovas ir Dovilė Šemeškevičiūtė liko per plauką nuo finalo – galutinėje įskaitoje užėmė 7-ąją vietą). Tikiuosi, jos greitai pateks į finalą ir lips ant apdovanojimų pakylos.“

Nė vieno iš penkių šokių išskirti kaip mėgstamiausio nenorėjusi auksinė Lietuvos pora patarė jaunimui turėti tikslą, užsispyrimą, gerą trenerių komandą, besąlygiškai pasitikėti treneriais ir vienas kitu poroje.

Galutinė finalo rikiuotė

1. Evaldas Sodeika ir Ieva Sodeikienė (Lietuva)
2. Tomas Fainsil ir Violetta Fainsil (Vokietija)
3. Raresas Cojocas ir Matei Andreea (Rumunija)
4. Dariuszas Mycka ir Madara Freiberga (Lenkija)
5. Vadimas Šurinas ir Anastasija Meškova (Latvija)
6. Dmitrijus Kolobovas ir Signe Busk (Danija)

Sulaukęs klausimo apie savo didžiulį indėlį į Lietuvos sportinių šokių istoriją, duetas atkreipė dėmesį, kad tiesiog pratęsė gražią tradiciją, kuria garsėja mūsų šalis.

„Nenorėčiau tuos laurus sužerti mūsų porai. Istorijoje turėjome ne vieną porą, kuri garsino ir išgarsino Lietuvą. Mes esame ta pora, kuri perėmė estafetę. Palaikėme stiprų Lietuvos vardą sporto pasaulyje ir džiaugiamės, kad mums tikrai tai pavyko ir net su kaupu“, – kalbėjo I. Sodeikienė.

I. Sodeikienės ir E. Sodeikos auksinį pasirodymą šalia aikštės kartu su savo vyru ir šokių partneriu Mirko Gozzoli stebėjusi E. Gozzolli (Daniūtė) sunkiai tramdė emocijas: „Jausmas, kai šoka mūsų mokiniai, visada nepakartojamas. Jaudinamės dvigubai, dešimtkart daugiau nei šoktume patys. Meilė mokiniams begalinė. O kai lietuviai, tai dar džiugiau. Ieva su Evaldu neturėjo šiandien lygių ir dėl pirmos vietos aš nė kiek nesijaudinau. Jie neturėjo šansų pralaimėti.“

Poroje su M. Gozzoli profesionalų Europos ir pasaulio čempione anksčiau tapusi Edita pabrėžė, kad greitai Lietuva kitą tokią porą užauginti nepajėgs.

„Tai asmenybės, kurios turi subręsti. Tikiuosi, kad Lietuvoje tokių asmenybių netruks ateityje ir jos garsins mūsų šalies vardą visame pasaulyje. Lietuva tikrai turi gražių ir jaunų talentų“, – neabejojo ji.

E. Gozzoli pritarė Lietuvos sportinių šokių federacijos viceprezidentas Virginijus Visockas: „Neperdedu sakydamas, kad tai – lietuviška mokykla. Aišku, yra pagalba iš užsienio, bet mūsų trenerių mokykla nuo pirmųjų žingsnių yra tiek teisinga, kad nuosekliai turime gerų porų finaluose. Vasarą atsisveikinome su Vaidotu Lacičiu ir Veronika Golodneva, dabar – su Evaldu ir Ieva. Turime kitas dvi pajėgias Lietuvos poras, kurias bus tikrai įdomu stebėti besivaržant dėl aukštų vietų.“

Europos čempionato finale E. Sodeika ir I. Sodeikienė surinko 195,651 balo iš 200 galimų, atlikdami penkis standartinių šokių programos šokius – lėtą valsą, tango, Vienos valsą, fokstrotą ir kvikstepą. Kiekvienas šių šokių buvo įvertintas daugiau nei 39 balais, kai maksimalus vieno šokio rezultatas gali būti 40.

Tiesa, už Vienos valsą porai teisėjai šį kartą paskyrė 38,834. Daugelyje varžybų anksčiau šokėjai geriausiai labai dažnai sušokdavo lėtą fokstrotą, šį kartą jie pranoko savo pačių rezultatą, atlikdami greitąjį fokstrotą – kvikstepą, kuris buvo geriausias poros vakaro šokis, surinkęs 39,333 balo.

Antrosios vietos laimėtojai, Vokietijos atstovai Tomas Fainšil ir Violetta Fainšil nugalėtojams nusileido daugiau nei 7 balais, kas sportiniuose šokiuose laikoma dideliu atotrūkiu. Tiesa, po beveik pusmetį gydytos traumos ant parketo sugrįžusių Tomo ir Violettos čia laukė stipriai pasiruošę varžovai. Pasaulio, o dabar ir Europos vicečempionai atkakliai varžėsi su Rumunijos šokėjais Raresas Cojocas ir Andreea Matei, apdovanojimų metu pasipuošusiais bronza.

Prieš Europos čempionatą neslėpę didelio noro patekti ir didžiųjų varžybų finalą, šių metų Lietuvos standartinių šokių čempionai Georgijus Kalašnikovas ir Domilė Šemeškevičiūtė, kol kas liko per mažiausią įmanomą atstumą nuo jo – galutinėje čempionato įskaitoje užėmė 7-ąją vietą, surinkdami lygiai 179 balus pusfinalyje. Tokio lygmens varžybose ši vieta yra aukščiausias jaunos poros pasiekimas: iki šiol Lietuvai jie atstovavo dvejuose pasaulio čempionatuose, kur 2021 m. buvo 14-ti, o 2022 m. – 8-ti.

2023 m. standartinių šokių Europos čempionate dalyvavo 44 poros iš 25 senojo žemyno valstybių. Lyginant su ankstesnių metų čempionatais, dalyvių sudėtis yra labai atsinaujinusi – daugeliui šalių atstovavo itin jaunos poros, kurios dar visai neseniai varžėsi jaunimo amžiaus grupėje. Tad pirmojo turo metu jautėsi nemažas porų jaudulys – buvo ir šokio metu pamestų batelių, ir susidūrimų ant parketo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją