M. Saatara dirba Kalifornijoje esančio Berklio universiteto metikų komandos treneriu, o jo patarimų klauso ir trečiame kurse psichologiją studijuojantis disko metikas iš Lietuvos.

Disko, ieties, kūjo metikų, rutulio stūmikų kompanijoje yra ne vienas tituluotas atletas, įskaitant pasaulio čempionus ar prizininkus, NCAA čempionus bei rekordininkus.

Vis dėlto 38 metus gyvavusį planetos rekordą pagerinusio M. Aleknos, kuris pasikinkęs palankius Oklahomos vėjus nusviedė diską 74,35 m, pasiekimas – išskirtinis.

„Po šių varžybų buvau labai laimingas ir patenkintas. Mykolas rekordinį metimą atliko puikiai – tiksliai ir su geru ritmu. Mes žinojome, kad tokiomis sąlygomis galime sulaukti puikaus rezultato, nes Mykolas yra geros sportinės formos, neseniai buvo gerinęs asmeninį rekordą.

Žinojome, kad Ramonoje gali įvykti kažkas stebuklingo. Buvau labai laimingas, bet nenustebęs. Mykolas yra išskirtinis metikas. Jis labai jaunas, bet žinojau, kad anksčiau ar vėliau bus pasiekti tokie nuostabūs rezultatai. Tokio amžiaus gerinti pasaulio rekordą yra nuostabu, bet žinant Mykolo neįtikėtiną techniką ir talentą, šis pasiekimas manęs nestebina“, – teigė M. Saatara.


27-erių metų trenerio darbo patirtį sukaupęs specialistas M. Aleknai sportuoti padeda trečius metus. Pasak jo, rekordas rekordu, bet pagrindinis dėmesys skiriamas svarbiausiems čempionatams.

„Mykolas yra nuolankus ir atkaklus auklėtinis. Mūsų dėmesys sutelktas į darbą ir detales, kurios būtinos sportininko tobulėjimui. Mums visada svarbiausia pasirodymai olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose. O papildomas aplinkinių dėmesys ir pagyros, kurių Mykolas sulaukia vis daugiau, yra tik vyšnia ant torto“, – kalbėjo amerikietis.

Šiemet dvejose varžybose dalyvavęs M. Alekna dar sykį startuos JAV, o vėliau keliaus į gegužės 19 d. Maroke vyksiantį Deimantinės lygos etapą.

„Dabar Mykolas yra pasiruošimo etape, norime susikurti labai stabilų pagrindą, nuo kurio galėsime atsispirti. Šios dvejos varžybos buvo skirtos progreso pasitikrinimui. Turime tokį treniruočių planą, kuris leidžia išlikti elitiniame lygyje daugelį mėnesių ir pasiekti geriausią formą būtent pagrindinėse varžybose. Mūsų pagrindiniai tikslai yra reguliariai ir stabiliai varžytis aukščiausiame lygyje bei nenustoti tobulėti.

Mykolas yra nuostabus vyras, kuris subrendo ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Jis išsiugdė tikslo siekimo ir dėmesio sutelkimo savybes, kurios jam leidžia mėgautis aplinka ne tik sporte, bet ir moksluose“, – dėstė M. Saatara.

Mantas Jusis ir Mo Saatara

M. Alekna vasarą Paryžiuje (Prancūzija) debiutuos olimpinėse žaidynėse, o prieš tai dar gins 2022 metais Miunchene (Vokietija) iškovotą Europos čempiono titulą. Žemyno pirmenybės Romoje (Italija) vyks birželio 7–12 d., o Paryžiaus olimpinė lengvosios atletikos programa suplanuota rugpjūčio 1–11 d.

Be Europos čempionato aukso, M. Alekna savo kraityje turi pasaulio U20, Europos U20 ir U23, Lietuvos čempionatų aukso medalius. Be to, pasaulio čempionatų sidabrą ir bronzą, o prieš kelias dienas tapo šalies rekordininku, kai pagerino tėčiui Virgilijui Aleknai nuo 2000 metų priklausiusį rekordą (73,88 m).

„Nėra jokios paslapties, Mykolas sėkmingas dėl daugelio faktorių. Tiek dėl natūralaus talento ir genų, tiek dėl atkaklaus darbo, puikios technikos ir treniruočių supratimo bei kitų smulkių detalių kombinacijos. Namuose jis yra puikiai prižiūrimas ir treniruojamas Manto Jusio, kuris yra vienas geriausių pasaulio trenerių. Berklio universitete Mykolas dirba grupėje su kitais puikiais metikais“, – atsiliepė M. Saatara.

Lengvoji.lt primena, jog M. Alekna yra ne vienintelis pasaulio rekordininkas iš Lietuvos. Nuo 2005 m. Austrai Skujytei priklauso moterų dešimtkovės planetos rekordas (8358 taškai), o Aleksandras Sorokinas gali pasigirti 100 km (6 val. 5 min. 35 sek.), paros bėgimo (319.614 km) bei kitų ultra distancijų rekordais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją