Sporto pasaulį sustingdžius koronaviruso sukeltai krizei, iniciatyvos savo srityje ėmėsi Norvegijos šachmatų superžvaigždė Magnusas Carlsenas.

29-erių metų norvegas suorganizavo interneto turnyrą „Magnus Carlsen Incitational“, į kurį subūrė 8 elitinio lygio šachmatininkus, o galimybes stebėti turnyrą gyvai sudarė ir viso pasaulio publikai.

Be paties pasaulio čempiono M. Carlseno, turnyre dalyvauja JAV atstovai Fabiano Caruana ir Hikaru Nakamura, Irano šachmatų supertalentas Alireza Firouzja, rusas Janas Nepomniaščis, olandas Anishas Giri, prancūzas Maxime'as Vachier-Lagrave ir kinas Dingas Lirenas.

Solidus ir pats prizų fondas – 250 tūkst. JAV dolerių. Turnyro nugalėtojas taps 70 tūkst. dolerių čekio savininku.

Turnyras prasidėjo balandžio 18-ąją ir tęsis iki gegužės 3 dienos. Kiekvienas šachmatininkų tarpusavio mačas sudarytas iš keturių greitų „Rapid“ šachmatų partijų (15 minučių + 10 sekundžių po ėjimo), laimėtojas gauna tris taškus, o pralaimėjęs – nulį. Esant lygiam rezultatui 2:2 prasideda vadinamasis armagedonas (2 taškai atitenka laimėtojui, 1 – pralaimėjusiam). Į turnyro finalą pateks keturi daugiausiai taškų surinkę žaidėjai.

Kaip užsiminė pats krepšiniu itin besidomintis M. Carlsenas, inicijuoti turnyrą jį paskatino ne tik aukšto lygio sporto renginių stoka, bet ir noras pasiekti kuo greitesnį revanšą prieš jau minėtąjį 16-metį iranietį A. Firouzją, neseniai netikėtai įveikusį norvegą „Banter Blitz Cup“ turnyro finale.

Norvego inicijuotame turnyre M. Carlsenas jau sugebėjo revanšuotis iraniečiui 2,5 – 1,5 ir po mačo neslėpė: „Aš tiesiog norėjau jį sudoroti. Tai puikus ir labai gudrus varžovas, aukščiausia klasė.“

Tiesa, 16-mečiui iraniečiui FIDE pasaulio reitinge stiebtis dar yra kur. Šiuo metu jis turi 2728 ELO taškus ir reitinge užima 21-ąją vietą. Pirmoje yra M. Carlsenas (2827), antroje – F. Caruana (2822).

Savo inicijuotame turnyre M. Carlsenas šiuo metu turi 5 taškus ir pirmąją vietą dalijasi su F. Caruana.

Abu mačus pralaimėjęs jaunasis iranietis A. Fizrouja ir A. Gari įskaitinių taškų neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)