Čempionate Lietuvai atstovavo itin gausi, šešiolikos narių (7 debiutantai), rinktinė. Mykolas Alekna iškovojo bronzos medalį, o Andrius Gudžius (6 vieta) ir Edis Matusevičius (8 vieta) pateko į finalus. Be to, į geriausiųjų šešioliktuką savo rungtyse pateko Liveta Jasiūnaitė (14 vieta) ir Ieva Zarankaitė (14 vieta), kuri užsitikrino valstybinę stipendiją.

Į pasaulio geriausiųjų aštuntuką patekę M. Alekna (22 tūkst. dolerių), A. Gudžius (7 tūkst. dolerių) ir E. Matusevičius (5 tūkst. dolerių) iš „World Athletics“ iki šių metų galo gaus piniginius prizus. Medalių įskaitoje Lietuva užėmė 39 vietą (1 bronza), o absoliučiai dominavo JAV, kadangi šios šalies sportininkai iškovojo net 29 medalius (12 aukso).

Vengrijos sostinėje viso čempionato metu temperatūra viršijo 30 ar net 35 laipsnių žymą, dėl to, sykį buvo koreguojami startų laikai. Beje, pirmą čempionato dieną, kurią vyko 20 km sportinio ėjimo rungtis, dėl staigiai užklupusios audros startas buvo pavėlintas dvejomis valandomis.

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (toliau – LLAF) generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva negailėjo pagyrų čempionato organizatoriams: „Visa organizacija, stadionas, atmosfera buvo labai šauni. Esu dalyvavusi ne viename pasaulio čempionate, tai šį galėčiau priskirti prie geriausių.

2017 metais Londono ir šis Budapešto čempionatas, be abejonės, pagal kokybę buvo aukštumoje. Tribūnos tiek rytinėse, tiek ir vakarinėse sesijose buvo užpildytos, todėl sportininkams turėjo būti smagu. Palaikymas visiems dalyviams buvo labai nuoširdus.“

„Buvo 2 treniruočių stadionai, 6 sportininkų viešbučiai. Lietuviai gyveno viename iš tolimesnių, nuo varžybų stadiono, bet sąlygos visų viešbučių buvo vienodos. Kambariai buvo pakankamai erdvūs, tik dėl kondicionavimo galėjo kilti problemų, nes kai kurių šalių komandos prašė kondicionierius viešose vietose išjungti, tai galėjo būti karšta. Važiuoti iš viešbučio į stadioną distancija buvo normali, kaip ir visuose čempionatuose“, – apie lengvaatlečių sąlygas pasakojo N. Medvedeva.

Primename, kad pernai Oregone (JAV) vykusiame pasaulio čempionate startavo 9 lietuviai, M. Alekna (sidabras) ir A. Gudžius (bronza) iškovojo medalius, o L. Jasiūnaitė varžėsi finale (10 vieta).

„Labai džiugu, kad šiemet turėjome tokią gausią rinktinę. Smagu, kad ji pasipildė net septyniais sportininkais. Kokybė čempionate buvo tikrai neprasta, nors ir turėjome tokių, kurie nepriartėjo prie sau įprastų rezultatų.

Visgi, didžioji dalis pasiekė arba buvo arti savo geriausių sezono rezultatų, o iki pusfinalio ar finalo pritrūko tik sėkmės. Džiaugiuosi rezultatais, o bendras įvertinimas, po puikaus Edžio pasirodymo, būtų aštuonetas“, – teigė generalinė sekretorė.

Paklausta apie netikėtumus bei nustebinusius lietuvius, N. Medvedeva išskyrė JAV besimokančius studentus (M. Alekna, Greta Karinauskaitė ir Gabija Galvydytė), kadangi visą, be galo ilgą, sezoną jie sugebėjo išlaikyti aukštą sportinę formą. „Labai sudėtinga tą padaryti, bet jie įrodė, kad įmanoma. Jauni sportininkai tvirtai žengė į elitinį sportą. Ačiū, kad sugebėjo pasirengti čempionatui ir nesiskundė dėl nuovargio“.

Jau kitais metais (liepos 26 – rugpjūčio 11 d.) Paryžiuje vyks olimpinės žaidynės. 2021 metais Tokijuje Lietuvai atstovavo 11 lengvaatlečių, 2016 metais Rio – 16. „Labai norėčiau ir tikiuosi, kad kitąmet nebus rinktinė mažesnė. Svajonė olimpiadoje turėti tokio dydžio komandą, kaip dabar Budapešte.

Manau, kad rinktinė gali pasipildyti sportininkais, kurie į pasaulio čempionatą nepapuolė dėl traumų ar nepavykusio sezono. Šių metų rezultatai rodo potencialą, todėl nemažai lengvaatlečių yra verti olimpiečio vardo“, – vylėsi N. Medvedeva. Šiuo metu į olimpines žaidynes normatyvus yra įvykdę diskininkai Mykolas ir Andrius.

Pasak LLAF generalinės sekretorės, kitų metų sezonas bus nelengvas: „Europos čempionatas Romoje vyks neįprastai anksti – birželio 7–12 d, todėl į jį nebus daug laiko kvalifikuotis. Neaišku, ar jame galės dalyvauti JAV studentai, kadangi jų laukia NCAA čempionatas. Be to, gali būti atvejų, kai sportininkai prioritetą dės olimpinėms žaidynėms.“

Visų Lietuvos lengvaatlečių užimtos vietos pasaulio čempionate: M. Alekna (disko metimas – 3 vieta), A. Gudžius (disko metimas – 6 vieta), E. Matusevičius (ieties metimas – 8 vieta), L. Jasiūnaitė (ieties metimas – 14 vieta), I. Zarankaitė (disko metimas – 14 vieta), Martynas Alekna (disko metimas – 20 vieta), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį – 20 vieta), Dovilė Kilty (trišuolis – 20 vieta), Greta Karinauskaitė (3000 m kl/b – 21 vieta), Modesta Justė Morauskaitė (400 m – 24 vieta), Gabija Galvydytė (800 m – 29 vieta), Aina Grikšaitė (trišuolis – 33 vieta), Austėja Kavaliauskaitė (35 km sportinis ėjimas – 33 vieta), Gediminas Truskauskas (200 m – 39 vieta), Loreta Kančytė (maratonas – 46 vieta), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas – diskvalifikacija).

Kitas pasaulio lengvosios atletikos čempionatas vyks 2025 metais Tokijuje (rugsėjo 13–21 d.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją