27-erių lietuvio ir metais vyresnio dagestaniečio akistata numatyta balandžio 16 d. Arlingtone (JAV).

Reaguodama į padėtį Ukrainoje, WBA pirmadienį pranešė iš savo reitingų išbrauksianti Rusijos ir Baltarusijos boksininkus, užtrenksianti duris teisėjams ir nebesankcionuosianti kovų šiose valstybėse.

Vis dėlto karas neeliminavo rusų ir baltarusių boksininkų iš jau suplanuotų kovų dėl titulų – jiems tik uždrausta ringe pasirodyti su savo šalių vėliavomis.

Likusios trys didžiosios bokso organizacijos – WBC, WBO ir IBF – paskelbė kiek griežtesnes sankcijas: jos neleis Rusijos ir Baltarusijos sportininkams kautis dėl čempionų diržų.

Esu įsipareigojęs ir privalau kovoti. Žinau, kas manęs laukia, jeigu neįvykdysiu savo sutarties sąlygų – turėsiu po teismus vaikščioti. Pagal šios dienos padėtį, kova įvyks, bet, žinote, viskas gali pasikeisti.
Eimantas Stanionis

WBA to paties padaryti nesiryžo veikiausiai dėl to, jog gegužę viena ryškiausių bokso žvaigždžių iš Meksikos Canelo Alvarezas turi suremti pirštines su rusu Dmitrijumi Bivoliu dėl pasaulio čempiono titulo.

Tuo metu E. Stanionis ir R. Butajevas Arlingtone „apšildys“ žiūrovus prieš pagrindines grumtynes dėl pusvidutinio svorio kategorijos WBA, WBC ir IBF čempiono diržų tarp kubiečio Yordeniso Ugaso bei amerikiečio Errolo Spence‘o.

Pagal praėjusį gruodį patvirtintą planą, abiejų akistatų nugalėtojai ateityje turėtų susikauti tarpusavyje.

E. Stanionis svarbiausiai savo profesionalo karjeros kovai iki šiol ruošėsi gimtajame Kaune padedamas Lietuvos bokso rinktinės trenerio Vido Bružo, bet šeštadienį persikels treniruotis į JAV.

Pirmasis Lietuvos boksininko treneris Delfi teigė, jog akistata su R. Butajevu turėtų įvykti kaip numatyta.

„Čia jau sprendžia ne Eimantas, o organizatoriai. Jie turi argumentų – vienokių ar kitokių. O aš net nežinau, kaip čia reikėtų daryti, nesu pilnai įsigilinęs į šią situaciją“, – sakė V. Bružas.

Vidas Bružas

Tą patį Delfi patvirtino ir pats E. Stanionis.

Anot boksininko, atsisakęs kopti į ringą su konkurentu iš Rusijos jis pažeistų sutartį ir susilauktų rimtų pasekmių.

E. Stanionis taip pat viliasi, kad WBA priimtų sprendimų pakaks norint kartu su likusiu sporto pasauliu atsiriboti nuo kaimynę užpuolusios šalies.

„R. Butajevas pats pareiškė, kad yra prieš karą, ir tai džiugu girdėti. Kitas dalykas, jis nekovos po Rusijos vėliava. Nežinau, kaip tiksliai tai atrodys, turbūt bus pristatytas kaip neutralus sportininkas po WBA vėliava.

Galiausiai, mes turime kontraktus. Esu įsipareigojęs ir privalau kovoti. Žinau, kas manęs laukia, jeigu neįvykdysiu savo sutarties sąlygų – turėsiu po teismus vaikščioti. Pagal šios dienos padėtį, kova įvyks, bet, žinote, viskas gali pasikeisti. Aš esu šimtu procentų už Ukrainą, palaikau ją. O kaip bus – ne man spręsti“, – komentavo profesionalų ringe pralaimėjimo dar nepatyręs boksininkas.

Eimantas Stanionis

Praėjusį savaitgalį Bulgarijos sostinėje Sofijoje vykusiame viename didžiausių Europoje „Strandja“ mėgėjų bokso turnyre lietuvė Gabrielė Stonkutė atsisakė finale suremti pirštines su ruse Ana Ivanova.

„Dabar ne iškovoti medaliai galvoje, kai kare žūsta nekalti žmonės, moterys ir vaikai“, – tuomet paaiškino Europos jaunimo čempionė.

E. Stanionis palaikymą Ukrainai galvoja reikšti kitais būdais.

Jo ir kitų garsiausių Lietuvos boksininkų pirštinės su autografais bus pardavinėjamos specialiame aukcione, kuriame surinktos lėšos atiteks savo šalį šiuo metu ginantiems ukrainiečiams.

Tarp kurių – visas bokso žvaigždynas. Į teritorinės gynybos pajėgas užsirašė tiek praeities legendos, pavyzdžiui, Vladimiras Kličko, kurio brolis Vitalijus eina nuožmiai atakuojamo Kijevo mero pareigas, tiek dabartiniai čempionai Vasilijus Lomačenka, Aleksandras Usykas.


Pastarasis dėl tėvynei iškilusio pavojaus turėjo atidėti revanšinės dvikovos su britu Anthony Joshua dėl pasaulio sunkiasvorių čempiono diržo planus.

„Be abejo, neramu dėl jų. Bet manau, kad jie daro didžiulį dalyką ir ringe, ir karo lauke atstovaudami savo šaliai. Džiugu matyti, kaip susivienijo Ukraina – manau, visam pasauliui tai davė motyvacijos.

Ukrainai dabar pagalbos reikia kaip niekada, ir labai smagu, kad pasaulis bent kažkiek jos suteikia – ar ginklais, ar rūbais. Ir mūsų šalis be galo daug prisideda – manau, kiekvienam reikia tai padaryti. Apgailėtina ir žiauru, kad tokie dalykai vyksta XXI amžiuje. Kažkam kažkas atsitiko, ir užsimanė kariauti“, – savo nuomone apie karą bei jo įtrauktus kolegas dalinosi E. Stanionis.

Kova su R. Butajevu jam bus 15-oji profesionalų ringe. Prieš tai lietuvis šventė 13 pergalių (9 – nokautais), o pastaroji akistata su JAV veteranu Luisu Collazo praėjusį rugpjūtį baigėsi be rezultato boksininkams susitrenkus galvomis.

R. Butajevas E. Stanioniui nėra visiškai nepažįstamas – sportininkai prieš dešimtmetį dukart buvo susidūrę dar jaunimo varžybose, sykį dagestanietis buvo lietuvio sparingo partneris.

„Nusispjausiu per petį – traumos nekamuoja jau kurį laiką, viskas yra gerai. Treneris V. Bružas sudėliojo man grafiką, pagal kurį kaip visada dalį pasirengimo kovai atlikau čia, Lietuvoje. Jau dabar esu pakankamai neblogai pasiruošęs ir dar padirbėsiu JAV, kur rasiu daugiau sparingo partnerių“, – sakė E. Stanionis.

R. Butajevas per profesionalo karjerą taip pat dar neragavo nesėkmės kartėlio, laimėjęs visas 14 kovų (11 – nokautais). Praėjusį spalį jis techniniu nokautu palaužė patyrusį amerikietį Jamalą Jamesą.

Lietuvos ir Rusijos boksininkų tarpusavio dvikovai numatytas maksimalus raundų skaičius – 12.

Pusvidutinio svorio kategorijos „Boxrec“ reitinge E. Stanionis užima 18-ą vietą, R. Butajevas klasifikuojamas devintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės