Lozanoje (Šveicarija) įsikūrusio Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS) antidopingo komisija atmetė Jevgenijaus Ustiogovo apeliaciją, kuria 35-erių karjerą jau baigęs biatlonininkas ginčijo jam Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) skirtas sankcijas.

Dėl įtartinai didelės hemoglobino koncentracijos kraujyje IBU siekė anuliuoti J. Ustiugovo rezultatus 2010-2014 metais.

CAS neįtikino ruso advokatų pozicija, esą hemoglobino kiekį organizme lėmė sportininko genetika.

Dabar J. Ustiugovas turėtų prarasti 2010 metais Vankuveryje pelnytą olimpinį auksą ir bronzą, taip pat 2014-aisiais Sočyje su Rusijos rinktine iškovotą čempiono titulą vyrų estafetėje. Kartu medalių turėtų netekti ir buvę jo komandos draugai Antonas Šipulinas, Dmitrijus Malyška bei Aleksejus Volkovas.

Vietoje jų į pirmą vietą palypės Vokietijos kvartetas: Erikas Lesseris, Danielis Bohmas, Arndas Peifferis ir Simonas Schemppas. Antri po laiko turėtų būti klasifikuoti austrai, treti – norvegai.

Dėl permainingai vykstančių teisinių ginčų Rusija veikiausiai vėl neteks tik šiemet susigrąžintos pirmos vietos Sočio žaidynių medalių įskaitoje.

Ją aplenks Norvegija (11 aukso/5 sidabro/11 bronzos medalių). Rusijos sąskaitoje lieka 10 aukso, 10 sidabro ir 9 bronzos apdovanojimai.

Atnaujintus Sočio žaidynių rezultatus dar turi patvirtinti Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

Rusijos biatlono estafetės komandos pelnytas titulas yra ginčijamas ir kitoje byloje, kurios pagrindinis veikėjas – tas pats J. Ustiugovas. IBU retrospektyviai kaltina jį draudžiamo preparato oksandrolono vartojimu, remdamasi iš Rusijos dopingo skandalo epicentre atsidūrusios Maskvos laboratorijos gautais duomenimis. Šią bylą taip pat nagrinėja CAS.

Anksčiau CAS reabilitavo būrį medalius Sočyje iškovojusių, bet po žaidynių kaltinimų dėl dopingo vartojimo sulaukusių Rusijos olimpiečių.

Indulgencijų sulaukė olimpiniai čempionai Aleksandras Legkovas (slidinėjimas) ir Aleksandras Tretjakovas (skeletonas), vicečempionai Olga Vilukchina (biatlonas), Maksimas Vilegžaninas (slidinėjimas), Olga Fatkulina (greitasis čiuožimas), Albertas Demčenka (rogutės), vyrų slidinėjimo estafetės ir sprinto estafetės komandos bei rogučių estafetės komanda, taip pat bronzinė skeletono prizininkė Jelena Nikitina.

Vis dėlto Rusija išlieka daugiausiai olimpinių medalių dėl vėlesnių diskvalifikacijų praradusi šalis. Neskaitant J. Ustiogovo, iš rusų olimpiečių per visą istoriją atimti 12 aukso, 20 sidabro ir 11 bronzos apdovanojimų.

Atėmus iš J. Ustiugovo Vankuverio olimpinį auksą, jis bus perleistas tuomet antrą vietą bendro starto rungtyje užėmusiam legendiniam prancūzui Martinui Fourcade'ui. Karjerą taip pat jau baigusio biatlonininko olimpinėje trofėjų galerijoje iš viso bus šeši auksiniai ir du sidabriniai apdovanojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)