Aistros po pirmadienį įvykusio rungties debiuto olimpinėje programoje neslopsta iki šiol.

Norvegijos šuolių su slidėmis rinktinės vadovas Clasas Brede Braathenas tai pavadino „viena juodžiausių dienų sporto istorijoje“. Kartu su dviem jo tautietėmis Silje Opseth ir Anna Odine Stroem diskvalifikacijų sulaukė sidabrą Pekine individualiose varžybose laimėjusi vokietė Katharina Althaus, ketvirtą vietą užėmusi japonė Sara Takanashi ir austrė Daniela Iraschko-Stolz.

Tarptautinė slidinėjimo federacija (FIS) nustatė, jog penkios garsios sportininkės pažeidė sudėtingą šuolių su slidėmis techninį reglamentą – šuolininkių kostiumai aplink šlaunis buvo platesni 2 cm nei turėtų.

Pareiškusi, jog specialiai olimpinėms žaidynėms sukurti kostiumai prieš tai nebuvo išbandyti kitose varžybose, FIS konstatavo, jog jie neleistinai padeda ilgiau sklęsti ore.

Tačiau diskvalifikuotos sportininkės apkaltino FIS kabinėjantis prie smulkmenų.

„Su tuo pačiu kostiumu prieš tai Pekine dalyvavau individualiose varžybose, ir niekas pastabų neturėjo. Labai keista, kad viduryje varžybų nuomonė staiga pasikeičia. Nežinau, ką ir pasakyti, esu sukrėsta“, – komentavo norvegė S. Opseth.

„Per 11 metų sporte buvau tikrinama nesuskaičiuojamą daugybę kartų, ir niekad nebuvau diskvalifikuota. Žinau, kad su mano kostiumu viskas yra tvarkoje. Esu nusivylusi ir pikta: jie tiesiog sugriovė moterų šuolius su slidėmis“, – be skrupulų rėžė vokietė K. Althaus.

Katharina Althaus

„Tai – parodija, tik visiškai nejuokinga. Siutina, jog taip nutiko keturioms didžiausioms šuolių su slidėmis valstybėms“, – pridūrė vienas Vokietijos delegacijos vadovų Horstas Huttelis.

Diskvalifikacijoms eliminavus favoritų rinktines iš kovos dėl medalių, prizines vietas eilės tvarka išsidalino Slovėnija, Rusijos olimpinio komiteto (ROC) komanda ir Kanada.

Pastarajai tai buvo pirmasis olimpinis apdovanojimas šuolių su slidėmis varžybose per visą istoriją.

„Nepasakyčiau, kad dėl pašalinių aplinkybių mūsų medalis – mažiau vertingas. Inventorius sporte yra labai svarbi sudedamoji, normalu, kad olimpinėse žaidynėse taisyklės traktuojamos gana griežtai“, – sakė kanadiečių šuolininkė Abigail Strate.

Iš diskvalifikuotų sportininkių vienintelė S. Takanashi reagavo kitaip ir prisiėmė kaltę dėl kilusio skandalo.

Puikiu 103 m ilgio šuoliu varžybas pradėjusi, bet jų taip ir nebaigusi japonė atsiprašė publikos.

„Nepaneigiamas faktas, kad mano diskvalifikacija pakeitė kitų gyvenimus. Labai gailiuosi, kad padariau tokią milžinišką klaidą“, – socialiniame tinkle rašė 25-erių Pjongčango žaidynių bronzinė prizininkė, per karjerą keturis kartus triumfavusi bendroje pasaulio taurės varžybų įskaitoje.

Mišrių komandų rungtis, kurioje šalims atstovauja po du vyrus ir moteris, šiemet buvo įtraukta į olimpinę programą siekiant sumažinti lyčių disbalansą šuoliuose su slidėmis.

Jei moterys šioje sporto šakoje iki šiol pretenduodavo tik į vieną olimpinį medalių komplektą šokdamos nuo normalaus tramplino, vyrai dar grumiasi didžiojo tramplino rungtyje bei komandų varžybose.

Apskritai moterys šuoliuose su slidėmis į olimpines žaidynes įleistos tik 2014 metais Sočyje.

Iki šiol žiemos žaidynių programoje tebėra viena sporto šaka, skirta išimtinai vyrams – šiaurės dvikovė, susidedanti iš slidinėjimo ir šuolių su slidėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)