Brigita Gustaitytė, Juras Sokolovas ir Eventas Gužauskas kelis šimtus tautiečių „Hala Legionow“ arenos tribūnose tris kartus siuntė į ekstazę.

Netoli to buvo ir Rūta Brazdžionytė.

Lietuvos rinktinė praeityje yra pelniusi ir daugiau medalių pasaulio pirmenybėse, bet savo svoriu grobis iš Kelcų neturi lygių.

Apdovanojimų įskaitoje tik karatė pradininkei Japonijai (5 aukso/4 sidabro/10 bronzos) nusileidusi Lietuva (3/1/0) nė per patrankos šūvį neprisileido jokios kitos rinktinės.

Pakeliui į medalius nuo lietuvių nukentėjo ir Tekančios saulės šalies pasiuntiniai, ir tokios Europos žvaigždės kaip bulgaras Valerijus Dimitrovas ar lenkas Maciejus Mazuras.

Moterų svorio kategorijos 55-60 kg pusfinalyje sekmadienį R. Brazdžionytė baigiantis pagrindiniam kovos laikui subombardavo švedę Mirjam Bjorklund (Švedija).

Finale prieš 31-erių kovotoją stojo japonė Riri Ishihara, aktyviau pradėjusi grumtynes dėl aukso, bet nesuvaldžiusi savo smūgių ir kumščiu pataikiusi lietuvei į veidą. Nepaisant įspėjimo, keturi teisėjai pasibaigus pagrindiniam dvikovos laikui buvo palankesni Japonijos atstovei.

Pasaulio kiokušin karatė čempionato kovos dėl medalių (Foto: Jonas Pivoriūnas)

Tuo metu B. Gustaitytės (per 60 kg) šypsena po pusfinalio pabaigos nieko gero nebylojo puse galvos žemesnei bulgarei Ivankai Popovai (Bulgarija), kurią 28-erių lietuvė stumdė po tatamį visas 3 min.

Panašus uraganas finale užklupo lenkę Moniką Zielinską – teisėjai be dvejonių auksą užkabino B. Gustaitytei, laimėjusiai rezultatu 5:0.

Vyrų svorio kategorijos 75-85 kg ketvirtfinalyje J. Sokolovas įjungė aukščiausią pavarą kovos pabaigoje, ir to užteko pergalei 3:0 prieš švedą Jonasą Rosiną.

Palengva 27-erių kovotojas įsibėgėjo ir pusfinalyje su gerai pažįstamu 40-mečiu Bulgarijos karatė vilku V. Dimitrovu. Atsargi taktinė kova tęsėsi 5 min., kol antrajame pratęsime J. Sokolovas ėmė atakuoti gyvą kiokušin legendą smūgiais kojomis ir užsitarnavo pergalę vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Juras Sokolovas (Foto: Jonas Pivoriūnas)

Iki šiol įveikti rekordinius 22 kartus Europos čempionu tapusio V. Dimitrovo nebuvo pavykę nė vienam Lietuvos kovotojui. Kartu J. Sokolovas pasiekė revanšą už nesėkmę praėjusių Senojo žemyno pirmenybių finale.

Sekmadienio finale jis labai panašiu stiliumi – tik pirmajame pratęsime – sudorojo samurajų šalies atstovą Nariyoshi Tadą, kuris ketvirtfinalyje eliminavo Justiną Kvietką.

Triukšmo lygis „Hala Legionow“ arenoje pakilo iki maksimalaus per sunkiasvorių ketvirtfinalį tarp E. Gužausko ir vietos publikos herojaus Mareko Wolny. Energingas ir pratęsimo pareikalavusias lygiaverčių priešininkų grumtynes lietuvis laimėjo rezultatu 4:0.

Už tautietį svečiams iš šiaurės keršijo Lenkijos rinktinės lyderis M. Mazuras, kitame tos pačios svorio kategorijos ketvirtfinalyje galingais smūgiais užpylęs Edgardą Sečinskį ir laimėjęs jau per pagrindinį laiką vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Dar vienas tituluotas favoritas iš Japonijos Kembu Iriki nepaliko jokių šansų į nokdauną („wazari“) pasiųstam Orestui Abazoriui.

Tačiau ir likęs be tautiečių kompanijos E. Gužauskas nesudrebėjo. Pusfinalyje jis 4:0 nurungė japoną Yusaku Watanabe.

Kitame pusfinalyje M. Mazuras įveikė K. Iriki, tad turnyrą uždariusiame prestižiniame sunkiasvorių finale E. Gužauskas stojo prieš grėsmingiausiu iš anksto laikytą priešininką.

Vis dėlto 27-erių kovotojui iš Naujosios Akmenės anksti pavyko perimti iniciatyvą ir netikėtai užtikrintai suvynioti į šiltą vilną oponentą 4:0.

Eventas Gužauskas

Pasaulio čempionato prizininkų pakyla

Moterys:

Iki 50 kg

1. Misaki Utsunomiya (Japonija)
2. Karin Kojima (Japonija)
3. Aliona Veresniak (Ukraina), Misaki Teshima (Japonija)

50-55 kg

1. Nichika Tomimura (Japonija)
2. Yuki Yoshida (Japonija)
3. Honoka Inoue (Japonija), Sayaka Kato (Japonija)

55-60 kg

1. Riri Ishihara (Japonija)
2. Rūta Brazdžionytė (Lietuva)
3. Mirjam Bjorklund (Švedija), Ramu Amikawa (Japonija)

Per 60 kg

1. Brigita Gustaitytė (Lietuva)
2. Monika Zielinska (Lenkija)
3. Ivanka Popova (Bulgarija), Yuna Mokudai (Japonija)

Vyrai:

Iki 65 kg

1. Hayato Iino (Japonija)
2. Atsushi Kawase (Japonija)
3. Yuki Otsubo (Japonija), Tenshinas Sawai (Japonija)

65-75 kg

1. Hotaka Yoshizawa (Japonija)
2. Michailas Ciklauris (Gruzija)
3. Junki Ochi (Japonija), Davidas Mšchaladzė (Gruzija)

75-85 kg

1. Juras Sokolovas (Lietuva)
2. Nariyoshi Tada (Japonija)
3. Salahatas Hasanovas (Azerbaidžanas), Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)

Per 85 kg

1. Eventas Gužauskas (Lietuva)
2. Maciejus Mazuras (Lenkija)
3. Yusaku Watanabe (Japonija), Kembu Iriki (Japonija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)