LKKA komandos vadovai bei treneriai vakar tvirtino, jog sportinių trofėjų būtų buvę daugiau, jei ne pasibaisėtinos gyvenimo sąlygos, kurias lietuviams suteikė varžybų organizatoriai.

Sprinterė iškovojo tris medalius

Čempionais tapo LKKA studentai plaukikai Emilis Vaitkaitis, Mindaugas Margis, Rimvydas Šalčius ir Audrius Gavėnas, lengvaatlečiai Inesa Rinkevičiūtė, Edita Grigelionytė, Edita Lingytė, Tomas Intas, Inga Urbonaitė ir Jūratė Kudirkaitė bei dziudo imtynių meistras Gintaras Aleknavičius.

Net tris aukso medalius iškovojo sprinterė E.Lingytė. Trečią kartą iš eilės SELL varžybas laimėjo G.Aleknavičius.

Antrąsias vietas užėmė LKKA rankininkai ir krepšininkai.

“98 procentai mūsų ekipos narių iš Rygos grįžo su apdovanojimais”, - sakė LKKA sporto centro direktorius Mindaugas Špokas.

“Šios varžybos reikalingos studentams, tačiau jos taps nereikšmingos, jeigu SELL vadovybė neįvertins to, kas vyko Rygoje ir nepadarys atitinkamų išvadų”, - pareiškė LKKA senato pirmininkas, Lengvosios katedros vedėjas Aleksas Stanislovaitis.

SELL - Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos studentų - žaidynės rengiamos nuo 1923 metų. Užpernai jos įvyko Kaune, pernai - Suomijoje.

Prie tualeto rikiavosi eilės

Pasak M.Špoko, dalyvauti žaidynėse LKKA sportininkams Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija skyrė daugiau nei 15 tūkstančių litų, kurie buvo pervesti renginio organizatoriams latviams. Šie, informavę, jog viena diena Rygoje svečiui kainuos maždaug 20 eurų, užtikrino, kad atletams bus sudarytos geros sąlygos.

“Grįžti į namus norėjome jau pirmąjį vakarą, kai pamatėme, kur teks nakvoti. Mus apgyvendino kareivinėse. 180 žmonių įsikūrė į didelę sporto salę panašioje patalpoje. Koks galėjo būti poilsis? Be to, automatu ginkluotas kareivis įspėjo, jog teritorija - uždara, todėl vakare išeiti pasivaikščioti į miestą galima tik gavus leidimą”, - pasakojo LKKA dziudo treneris Saulius Liaugminas.

“Daugavos” stadione, kur vyko varžybos, vyrams teko dalytis tik vienu veikiančiu tualetu, todėl prie jo išsirikiuodavo ilgiausios eilės”, - prisiminė lengvosios atletikos treneris Alfonsas Buliuolis.

Lengvaatlečiai, kurie dalyvavo dviejų ar trijų rungčių varžybose, pavydėjo ieties metikui Tomui Intui, kuris į Rygą atvyko savo automobiliu ir, iškovojęs aukso medalį, iškart išskubėjo į Kauną.

Kai kurių mūsų šalies aukštųjų mokyklų komandos buvo priverstos papildomai išlaidauti, nes už savo pinigus iš kareivinių persikėlė į viešbučius.

Žaidėjai mito sausu daviniu

“Varžybų arenas ir nakvynės bei maitinimosi vietas skyrė po dvidešimt ir daugiau kilometrų, o transportu privalėjome rūpintis patys.

Dėl to krepšininkai ir rankininkai net atsisakė tokių priverstinių ekskursijų po Rygą, nes, per visą miestą nuvažiavę pietauti, būtų nespėję laiku grįžti atgal ir pasirengti rungtynėms. Jiems vežiojome sausą davinį”, - teigė viena LKKA komandos vadovių Laima Stalygienė.

Lietuviams kėlė nuostabą ir SELL žaidynių nuostatų nesilaikymas.

“Juose numatyta, jog varžybose gali dalyvauti sportininkai iki 28-erių metų, tačiau vienai Latvijos komandai atstovavo 38-erių Ainaras Bagatskis”, - pastebėjo A.Stalygienė.

Pasipiktinę organizatorių aplaidumu, Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) atstovai įteikė latviams protesto peticiją.

“Sąlygos buvo iš tikrųjų sudėtingos, tačiau netragiškos. Tos komandos, kurios iš anksto pasidomėjo, kur teks gyventi ir maitintis, rado kitokių išeičių arba pasirengė galimoms problemoms, tarp jų - ir susisiekimo. Juk Ryga - tai ne Kaunas. Kiti atstumai, kitoks transporto judėjimo intensyvumas.

Tie, kurie be išlygų pasitikėjo organizatoriais, neišvengė rūpesčių.

Pasitarime latviai pripažino, kad neišvengė klaidų. Be to, žaidynių šeimininkams nepavyko gauti planuotos paramos iš valstybės bei rėmėjų, todėl taip viskas susiklostė”, - paaiškino “Kauno dienai” Lietuvos studentų sporto asociacijos (LSSA) prezidentas Česlovas Garbaliauskas.