Praėjusį pirmadienį 31-erių norvegas nuotolinėje „Julius Baer Generation Cup“ turnyro partijoje susitiko su 19-mečiu JAV atstovu Hansu Niemannu ir nusprendė pasitraukti iš partijos atlikęs vos vieną ėjimą juodaisiais – jo varžovas buvo spėjęs padaryti du ėjimus baltaisiais pėstininkais.

Nors partijos baigtis buvo netikėta, jinai turėjo intriguojančią priešistorę.

Rugsėjo pradžioje šachmatų pasaulyje plačiai nuskambėjęs incidentas įvyko per Carlseno ir Niemanno akistatą ne prie virtualios, o prie tikros šachmatų lentos.

Sent Luise vykusiame prestižiniame „Sinquefield Cup“ turnyro (500 tūkst. JAV dolerių prizų fondas) turnyre baltaisiais žaidęs M. Carlsenas netikėtai nusileido savo 19-mečiui varžovui – taip nutrūko 53 iš eilės norvego nepralaimėtų partijų serija žemesnį reitingą turintiems oponentams.

Maža to, kitą dieną po nesėkmės norvegas pareiškė pasitraukiantis iš turnyro, pasėdamas ir kontraversiją. „Twitter“ socialiniame tinkle jis patalpino vaizdo įrašą su futbolo trenerio Jose Mourinho citatomis: „Aš renkuosi patylėti. Jeigu aš kalbėsiu, turėsiu didelių problemų.“

Nors tąsyk tiesiogiai M. Carlsenas nieko nepasakė, už norvegą atvirai pakalbėjo kita šachmatų superžvaigždė.

JAV atstovaujantis japonas Hikaru Nakamura pareiškė, kad norvego pasitraukimas iš turnyro susijęs su įtarimais, jog H. Niemannas sukčiauja. Žaibo šachmatų meistras H. Nakamura netgi atskleidė faktą, kad H. Niemannas dėl neleistinų veiksmų (naudojimosi programomis) anksčiau buvo užblokuotas visame pasaulyje populiarioje platformoje Chess.com.

Pats Niemannas griežtai neigė sukčiavęs „Sinquefield Cup“ turnyre, tačiau pripažino, kad dėl to ne kartą buvo įkliuvęs anksčiau – būdamas 12-ametis jis pričiuptas sukčiavęs online turnyre, o vėliau, jau 16-metis, įkliuvo žaisdamas nereitingines ir internetu transliuotas partijas.

„Aš niekada nieko panašaus nedariau prie tikros lentos“, – tikino amerikietis, pareiškęs esantis visiškai „švarus“ ir savo teisybei įrodyti galintis „žaisti kad ir nuogas, įkištas į dėžę be jokių elektroninių prietaisų.“

Rugsėjui baigiantis viešą savo pareiškimą galų gale išplatino ir pats M. Carlsenas, dar sykį pakartojęs niekada nebenorintis žaisti su H. Niemannu.

„2022-ųjų „Sinquefield Cup“ turnyre priėmiau beprecedentį sprendimą pasitraukti iš varžybų po partijos su H. Niemannu. Po savaitės per kitą online partija aš pasidaviau jau po savo pirmojo ėjimo.

Žinau, kad mano veiksmai nuvylė daug šachmatų bendruomenės narių. Aš ir pats nusivylęs, noriu žaisti šachmatais. Noriu žaisti šachmatais pačio aukščiausio lygio turnyruose su pajėgiausiais varžovais.

Tačiau sukčiavimas šachmatuose kelia egzistencinį pavojų šiam žaidimui. Šachmatų turnyrų organizatoriai ir visi tie, kuriems rūpi žaidimo ateitis ir tyrumas, turi rimtai apsvarstyti saugumo priemonių stiprinimą per turnyrus, vykstančius su tikromis figūromis ir lentomis prie stalo.

Kai Niemannas paskutinę minutę buvo pakviestas į „Sinquefield Cup“ taurės turnyrą, aš rimtai svarsčiau pasitraukti jam dar neprasidėjus. Galų gale pasirinkau žaisti.

Aš manau, kad Niemannas paskutiniu metu sukčiavo kur kas daugiau, nei jis yra viešai pripažinęs. Jo progresas prie tikros lentos buvo neįprastas, o per mūsų tarpusavio partiją „Sinquefield Cup“ turnyre man susidarė įspūdis, kad jis visiškai nebuvo įsitempęs ir netgi neatrodė pilnai susikoncentravęs kritinėse žaidimo situacijose, nors įveikė mane juodaisiais tokiu būdu, kokiu, maniau, gali laimėti vos keletas žaidėjų.

Ši partija ėmė keisti mano požiūrį. Mes turime kažką daryti kovodami su sukčiavimu. O aš nebenoriu žaisti su žmonėmis,kurie sukčiaudavo praeityje, nes tokie žmonės tai gali pakartoti ir ateityje“, – savo poziciją socialiniuose tinkluose išdėstė norvegas.

Tiesa, kokiu būdu H. Niemannas galėjo sukčiauti sėdėdamas priešais ant kėdės prie to paties stalo, savo pareiškime M. Carlsenas neįvardijo, nors užsiminė žinantis daugiau dalykų, nei gali pasakyti viešai.

„Kol kas galiu kalbėti tik savo veiksmais, kurie aiškiai parodo, kad su Niemannu aš žaisti nebenoriu. Aš tikiuosi, kad visa tiesa apie šiuos įvykius paaiškės, kad ir kokia ji būtų“, – pažymėjo jis.

Pažymėtina, kad net ir pasidavęs minėtoje online partijoje H. Niemannui, vėliau M. Carlsenas laimėjo „Julius Baer Generation Cup“ turnyrą.

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) į M. Carlseno iškeltą sukčiavimo problemą kol kas reaguoja gana aptakiais pareiškimais.

Planetos reitinge M. Carlsenas (ELO 2861) yra pirmas, H. Niemannas (ELO 2688) užima 49-ąją vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją