Jiems ne tik nepaplojo jau ištuštėjusios Chožuvo Silezijos stadiono tribūnos, bet ir niekas neįteikė medalių, kurie jiems ir nepriklausė.

Slovėnai Europos komandų čempionate apmaudžiai liko ketvirti – iškart už lietuvių, kuriems nusileido viso labo puse taško, nugarų.

Per tris dienas vykusias 37 rungčių varžybas Slovėnijos sportininkai surinko 372, o Lietuvos atletai – 372,5 taško. Pastarieji, kaip ir antrajame divizione triumfavę Vengrijos (456,5 tšk.) bei Ukrainos (435,5 tšk.) lengvaatlečiai, iškovojo bilietus į elitinę grupę.

Nepaisant to, gausi slovėnų delegacija, koridoriuose tykiai palaukusi, kol baigsis oficiali apdovanojimų ceremonija, su disko metimo žvaigžde Kristjanu Čehu priešakyje įžengė į aikštę, nors visos varžybos jau seniai buvo finišavusios.

Savo šalies vėliavą atsinešę slovėnai lyg niekur nieko įsitaisė ant Lietuvai priklausančio trečiojo laiptelio ir jau visiškai tuščioms tribūnoms pozavo bei mojavo taip lyg patys būtų laimėję medalius.

Vėliau paaiškėjo, kad slovėnai pateikė apeliaciją, todėl dar galbūt tikėjosi pakeisti galutinę rikiuotę. Tiesa, taip neįvyko. „Delfi“ žiniomis, ji greitai buvo atmesta.

Apeliacijos pretekstu tapo vyrų 5000 metrų bėgimo varžybos, vykusios pliekiant beveik 30 laipsnių karščiui. Paskutiniame jų rate artėjant finišui sušlubavo Vido Botolino, kurį apleido jėgos, sveikata.

Pagalbos ranką slovėnui draugiškai ištiesė ir jį apglėbęs iki finišo linijos atvedė kroatas Dino Bošnjakas, pats dėl to praradęs ir laiko, ir pozicijų bei likęs priešpaskutinis.

Nors kroato poelgis buvo išties gražus ir kilnus, galima sakyti, kad būtent jis Slovėnijai ir kainavo medalį: teisėjai diskvalifikavo V. Botoliną, kuris vėliau pateko ir į medikų globą, dėl pažeisto taisyklių punkto, skelbiančio apie tai, kad varžybų metu negalima fizinė kito atleto pagalba.

Tokiu būdu nusikamavęs V. Botolinas už paskutinę vietą negavo taško, kurio slovėnams ir būtų užtekę.

Lietuvis Giedrius Valinčius 5000 m distancijoje buvo dešimtas ir uždirbo 7 taškus.

Įdomu, kad jeigu lietuviai su savo pagrindiniais konkurentais būtų sukaupę lygiai taškų, aukščiau palypėję būtų slovėnai, nes jų sportininkai pelnė 4 pirmas vietas, o Lietuvos – tik 1.

Beje, tyčia ar ne, bet slovėnai dar suklydo ir oficialiais kanalais pranešdami, kurios trys šalys laimėjo: jų lengvosios atletikos federacijos „Facebook“ paskyroje Lietuva buvo supainiota su vos antrajame divizione išgyvenusia ir tik 13 vieta pasitenkinusia Latvija.

Dramos netrūko ir pačioje paskutinėje čempionato rungtyje – mišrioje estafetėje 4 po 400 metrų. Prieš ją lietuviai jau žinojo, kad negali pralaimėti slovėnams daugiau nei trimis pozicijomis, nes lenkė juos 3,5 taško.

Lukas Sutkus, Ema Sarafinaitė, Tomas Keršulis ir Modesta Morauskaitė padarė lygiai tiek, kiek reikėjo – finišavo ketvirti ir išsaugojo auksinio pusės taško pranašumą prieš slovėnus, kurie laimėjo rungtį.


Tą lemiamą pusę taško Lietuvai dar trečiadienį atnešė šuolininkas į aukštį Juozas Baikštys, kuris, peršokęs 2,15 m kartelę, pasidalino 5-6-ą vietas su vengru, tad abiems atiteko po 11,5 taško.

Primename, kad Lietuvos lengvaatlečiai Europos lengvosios atletikos komandų čempionato antrajame divizione, kurį sudarė 16 šalių, užėmė trečią vietą, nors po pirmos dienos tebuvo aštunti, o po antrosios – ketvirti.

Tikslą keltis į viršų tautiečiams buvo iškėlęs ir rinktinės lyderis Andrius Gudžius, dėl kurio jo komandos draugams ir smagiausia.

„Labai daug džiaugsmo, ypač Andriui, nes pats prisisakė, kad dar labai norėtų sudalyvauti pirmame divizione. Jame bus sunkiau, bet ir smagiau, nes konkurencija didesnė, tai iš karto ir varžybų lygis kils“, – sakė savo rungtyje dominavęs ieties metikas Edis Matusevičius (84,22 m).

Iš viso Lietuvai Europos žaidynėse Lenkijoje atstovauja net 130 sportininkų, iš kurių trečdalį (43) sudarė lengvaatlečiai.

Europos žaidynėse dalyvauja per 7000 sportininkų iš 48 šalių. Durys į žaidynes buvo užtrenktos karą Ukrainoje vykdančios Rusijos ir jai padedančios Baltarusijos atstovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją