73,126 tūkst. sirgalių Dalaso amerikietiško futbolo komandos „Cowboys“ stadione tapo meksikiečių bokso žvaigždės triumfo liudininkais. Canelo arba Cinamonas apgynė super vidutinio svorio kategorijos pasaulio čempiono vardą pagal WMC ir WBA organizacijų versijas ir pridėjo dar iš varžovo paveržtą WBO čempiono diržą.

„Žinojau, kad tai yra pabaiga. Mačiau, kad jam sulaužiau veido kaulą ir žinojau, kad jis iš ringo kampo daugiau neišeis, – po dvikovos kalbėjo S. Alvarezas. – Sunku net apsakyti, ką jaučiu. Tai man išties labai emocianalus momentas. Taip ilgai neturėjome tiek žiūrovų tribūnose“.

Iki gegužės 8 dienos super dvikovos Dalase žiūrovų rekordas bokso renginyje buvo fiksuotas 1978 metais, kai revanšinėje dvikovoje susigrūmė Muhammadas Ali ir Leonas Spinksas. Tuomet dvikovą stebėjo 63,350 tūkst. fanų.

Nuo koronaviruso pandemijos pradžios kol kas didžiausiame renginyje JAV bokso gerbėjų akivaizdoje Canelo iškovojo 56-ą pergalę (38 nokautu) per 59 dvikovas profesionaliame ringe, o B. Saundersas patyrė pirmą pralaimėjimą – taip baigėsi prieš tai besitęsusi net 30 pergalių serija.

S. Alverezas toli gražu dar nepasisotino – nori tapti vieningu visų bokso organizacijų pasaulio čempionu. Iki „visi čempionų diržai po vienu stogu“ jam trūksta titulo pagal IBF organizacijos versiją, kuris šiuo metu priklauso JAV boksininkui Calebui Plantui.

„Darysime viską, kad dvikova su C. Plantu įvyktų. Šiuo metu tai yra vienintelė kova, kuri domina Canelo“, – žadėjo S. Alvarezo vadybininkas Eddie Hearnas. Planuose numatyta net konkreti dvikovos data – rugsėjo 18-oji, kuri taip pat yra švenčiama kaip Meksikos nepriklausomybės diena.

Į boksą pasuko dėl plaukų spalvos


Kas toks yra S. Canelo Alvarezas? Prestižinio verslo leidinio „Forbes“ paskaičiavimu jau apie 140 mln. JAV dolerių vertės turtą valdantis meksikietis yra daugkartinis pasaulio bokso čempionas keturiose svorio kategorijose. Prestižinių bokso leidinių ir organizacijų jis yra įvardijamas kaip geriausias šiuo metu pasaulyje aktyvus boksininkas.

S. Alvarezas žinomas kaip puikiai kontratakuojantis ir varžovų spragas gynyboje išnaudojantis kovotojas, nepaprastai gerai valdantis kūną ir gebantis išsisukti nuo pavojingų varžovų atakų bei pasižymi stipriais smūgiais.

„Canelo“ išvertus iš ispanų kalbos reiškia „cinamonas“ ir būtent šis žodis dažnai vartojamas Meksikoje apibūdinant raudonplaukius. Šis vardas nuo gimimo lipte prilipo prie trečiame pagal dydį Meksikos mieste Gvadalacharoje gimusio Santoso Saulo Alvarezo Barragano ir tapo neatskiriama jo dalimi.

Raudonus arba ugninius plaukus turėjo jo motina Ana Maria. Meksikoje raudoni plaukai perduodami iš kartos į kartą dar nuo tų laikų, kai Airijos kariai kovojo už Meksiką „Saint Patriko“ batalione per Meksikos – Amerikos karą 1846 – 1848 metais. Kartą ir pats S. Alvarezas kalbėjo, kad veikiausiai vienas iš jo senelių galėjo būti airis.

Būtent plaukų spalva jauniausio iš šeimoje augusių 8 vaikų, iš kurių 7 buvo berniukai, atvedė Saulą į boksą. Neapsikentęs patyčių raudonplaukis paleido kumščius į darbą ir čia jo talentas atsiskleidė visu gražumu.

Vienas iš jo brolių, kurie visi vėliau tapo profesionaliais boksininkais, davė Saului pasimatuoti bokso pirštines, o į bokso salę žengusį paauglį iš karto pastebėjo Eddie Reynoso, treniruojantis S. Alvarezą iki šiol.

13-metis ėmė dominuoti ir sulaukęs 15-os metų jau žengė į profesionalų ringą. Canelo per 5 metus turėjo net 35 dvikovas. Tai yra įspūdingas krūvio ir patirties bagažas, turint galvoje, kad per panašų laiką jo kolegos apsiriboja 12-13 profesionaliomis dvikovomis.

„Visi kalbėjo apie legendą iš Meksikos, tą meksikietį raudonais plaukais. Kai pirmą kartą pamačiau jį kovojantį, iš karto supratau, kad jis turi Dievo skirtą talentą, to ringe negali išmokti“, – apie Saulą BBC pasakojo bokso vadybininkas Richardas Schaeferis.

Vienintelis pralaimėjimas – Dievo dovana


Pasitikėjimo kupinam jaunajam meksikiečiui atėjo metas patikrinti savo galimybių ribas su geriausiuoju – amerikiečiu Floydu Mayweatheriu, per karjerą laimėjusiu visas savo 50 profesionalias kovas.

Tuomet metu vos 23 metų sulaukęs S. Alvarezas sulaukė įspėjimų, kad su šia kova dar kiek palauktų ir neskubėtų, tačiau jų meksikietis nepaisė. Be reikalo.

2013 metų rugsėjį vykusioje dvikovoje F. Mayweatheris be didesnio vargo nugalėjo Canelo. Pastarojo treneris E. Reynoso vėliau BBC sakė, kad tai buvo neįkainojama pamoka jo auklėtiniui: „Manau, kad tuo metu jis daug ko išmoko iš F. Mayweatherio. O pirmiausiai jis išmoko, ką reiškia pralaimėti. Manau, tai buvo geriausia, kas tuo metu jam galėjo atsitikti“.

Ateities žvaigždę iš meksikiečio lipdę žiniasklaidos atstovai ir ekspertai suskubo nurašyti S. Alvarezą, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, tai darydami apsiriko – Canelo pralaimėjimas suteikė jo karjerai milžinišką impulsą.

„Kai kovojau su Floydu, man buvo vos 23 metai. Tuomet man katastrofiškai trūko patirties ir brandos. Aš tos dvikovos nelaikau pralaimėjimu. Tai buvo pamoka ir aš tą pamoką įsisavinau“, – neseniai kitos bokso legendos Mike'o Tysono vedamoje tinklalaidėje kalbėjo S. Alvarezas.

Jei F. Mayweatheris tą dvikovą įvardina kaip vieną lengviausių savo karjeroje, tai S. Alvarezas neabejoja, kad dabar amerikietis pralaimėtų: „Aš jį nokautuočiau. Jis nieko dabar negalėtų man padaryti. Tuomet buvo labai liūdna patirti pirmą pralaimėjimą karjeroje. Norėjau jį įveikti ir tapti geriausiu. Tačiau visuomet sakau, kad Dievas žino, kada kažkam yra tinkamas metas“.

Cinamono nuomone, pergalė prieš F. Mayweatherį tuomet veikiausiai jį būtų sužlugdžiusi.

„Įsivaizduokite visą tą šlovę, visus tuos pinigus, kurie nukristų man ant galvos, jei būčiau laimėjęs. Nebūčiau sugebėjęs to sukontroliuoti. Būčiau išprotėjęs. Neturėjau pakankamai patirties ir brandos. Tuomet nebuvau toks boksininkas, koks esu dabar. Tai du skirtingi asmenys. Nesėkmė mane labai supurtė, tačiau pasakiau sau, kad neleisiu pralaimėjimui sužlugdyti mano svajones – kada nors tapsiu geriausiu pasaulyje boksininku. O dabar aš ir esu geriausias“, – kalbėjo M. Tysono tinklalaidėje S. Alvarezas.

Ne pramogų žvaigždė, o kovotojas


Vaikystėje Canelo savo šeimos fermoje išjodinėdavo žirgus, o pinigų užsidirbdamo pardavinėdamas ledus. Šiuo metu jis yra geriausiai pasaulyje apmokama bokso žvaigždė.

Savo nuosavoje rančoje dabar daugkartinis bokso čempionas ir milionierius laiko 38 rūpestingai prižiūrimus žirgus, mėgsta greitus automobilius ir greitį, tačiau garsenybės gyvenimo pavojus sugeba apeiti.

S. Alvarezo kaip žvaigždės statusas už Meksikos ir JAV ribų nėra išskirtinis ir apsiribojo bokso ringu. Visa jo koncentracija išlieka į boksą ir, kaip spėja jo vadybininkas, išliks dar ilgai.

„S. Alvarezas yra apsėstas dėl pergalių. Tai šiam jaunam žmogui yra viskas, kas yra tikra jo gyvenime. Šis vaikinas yra ne pramogų žvaigždė, jis yra tikras kovotojas“, – BBC sakė E. Hearnas.

Tikru kovotoju jis pirmiausiai tapo dėka trenerio E. Reynoso ir pastarojo tėvo „Chepo“. Nuo paauglystės boksininką lydinčius trenerius čempionas dabar meiliai vadina „draugais“.

Jų ryšys išliko tvirtas ir tuomet, kai 2018 metais kontroversiškas dopingo testas prieš dvikovą su Genadijumi Golovkinu buvo teigiamas. Į sportininko organizmą streoidai kaip vėliau paaiškėjo pateko Meskikoje užvalgius užterštos jautienos mėsos.

E. Reynoso per 15 metų įskiepijo S. Alvarezui tokius įgūdžius, kurie raudonplaukiui leidžia ringe labai greitai prisitaikyti prie oponento. Trenerio dėmesys detalėms – unikalus. Jis gali pasakyti, kiek konkrečiai dar trūksta S. Alvarezui smūgių, kad galėtų įveikti G. Golovkiną, kada pakeisti strategiją, kad iškovotų daugiau taškų ar kuriame raunde varžovas akivaizdžiai pajunta nuovargį.

Unikalaus meksikietiško bokso stiliaus vėliavnešys Canelo ESPN kalbėjo, kad meksikietiškas stilius nėra „sugerti smūgius ir išsitiesti ringe po nokauto“: „Meksikos boksininkai žino, kaip judėti, kaip išvengti smūgių, o tai ir yra visa esmė“.

„Tikiu, kad meksikietiško bokso mokykla yra universaliausia, nes moko ir gynybos ir puolimo taktikų. Meksikietiškas stilius nėra apie smūgiavimą ir atakavimą, kurį galėčiau sulyginti su meksikietiškomis lenktynėmis, kur visi nori mirti prie finišo linijos. Visuomet turime iš ko kurti, nes Meksika turi per 150 čempionų. Juos galime studijuoti ir kiekvienas iš jų demonstravo specifines savybes. Štai iš kur gimsta tokie boksininkai kaip Saulas – remdamasis tuo jis gali greitai mokytis ir rodyti rezultatus. Jis yra tobulas kovotojas“, – ESPN sakė E. Reynoso.

Aistra moterims – kaip meksikietiškas serialas


Tikra kovos mašina turi vienintelę silpnybę, kuriai negali atsispirti. Tai – moterys. Asmeninis pasaulio čempiono gyvenimas panašus į meksikietišką televizijos serialą su visomis intrigomis, meilės trikampiais ir audringais santykių aiškinimaisis.

S. Alvarezas turi 4 vaikus ir visus nuo skirtingų partnerių. Juokaujama, kad galvą boksininkui susukusių gražuolių gali būti ne mažiau nei pergalių profesionaliame ringe.

Po romano su bendraklase Karen Beltran 2007 metais Canelo būdamas 17-metis pirmąkart tapo tėvu. Pora išsiskyrė kone iš karto po dukros Emily gimimo. Boksininkas aktyviai dalyvavo auginant dukrą, dažnai vedėsi ją į gausybę renginių ir savo bokso dvikovas.

2010 metais vis dažniau JAV kovojęs S. Alvarezas ėmė susitikinėti su 7 metais vyresniu modeliu Marisol Gonzalez, kuri 2003 metais buvo laimėjusi „Mis Meksika“ gražuolės titulą. Abu susižadėjo ir jau ketino tuoktis, tačiau 2011 metais išsiskyrė.

Čempionas ilgai galvos pelenais nebarstė – netrukus susipažino su meksikiečių aktore Kate del Castillo. Apie seksualinį gyvenimą su Canelo 18 metų už jį vyresnė aktorė bokso terminologija kalbėjo, kad jos išrinktasis „netraukė net iki teisėjų sprendimo ir dažnai prašydavo savo kampo mesti į ringo vidurį rankšluostį“.

Kitos savo pasijos S. Alvarezas nepamirš niekada. Su aktore ir televizijos realybės šou garsenybe Cynthia Rodriguez jis susipažino prieš garsiąją dvikovą su F. Mayweatheriu. Viskas jiems sekėsi gerai, kol nepaaiškėjo, kad gražuolė 10 tūkst. JAV dolerių minėtoje dvikovoje lažybose pastatė už Cinamono varžovą. C. Rodiguez gerai uždirbo, tačiau neteko savo vaikino.

2015 metais paaiškėjo, kad pasaulio čempionas susitikinėja su Nelda Sepulveda. Iš to paties gimtojo miesto Gvadalacharos kilusi mergina baigė kulinarinį institutą ir su šeima užsiimė valgomųjų ledų gamyba.

Pats boksininkas kažkada prisipažino, kad yra aistringas ledų mėgėjas ir gali per kelias minutes suvalgyti jų kilogramą. S. Alvarezas investavo į Sepulvedos šeimos verslą ir susitikinėjo su Nelda, tačiau su ja greitai išsiskyrė.

Boksininkas pradėjo rodytis viešai su Fernanda Gomez, apie kurią buvo žinoma tik tiek, kad juos supažindino bendras pažįstamas, dirbęs pas bokso legendą Oscarą De La Hoya. Jų draugystė tuo metu truko neilgai, o Fernanda nuo boksininko susilaukė dukros Marios.


Meksikietiško serialo karuselė sukosi toliau ir pasaulio čempiono glėbio jau laukė modelis iš Venesuelos, tačiau sužinojęs apie laukiančią atžalą, Canelo sugrįžo pas F. Gomez. Panašiai tuo metu sukosi ir jo meilės romanas su modeliu Valeria Quiroz, kuri pagimdė boksininkui dukrą Mią. Tėvystę S. Alvarezas pripažino ir ėmė rūpintis naujuoju savo vaiku.

Jam vėl grįžus pas F. Gomez, 2019 metų rugsėjį paaiškėjo, kad bendro jų sūnaus Saulio Adielio susilaukė verslo partnerė Nelda. Ši žinia Canelo santykių su F. Gomez niekaip nepakeitė.

Nors aistra moterims ir blaško S. Alvarezą, tačiau jis yra pavyzdingas tėvas ir leidžia su visais daug laiko: „Visuomet galvoju apie savo vaikus prieš priimdamas tam tikrus sprendimus. Ir leidžiu jiems gyvai stebėti savo kovas. Tai yra tai, kuo užsiima jų tėvas. Jie turi žinoti, iš kur atsiranda jų komforto kupinas gyvenimas. Jaučiu, kad jie išties didžiuojasi tuo, ką darau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)