27-erių kaunietis dar turės kiek palaukti, kol WBA pusvidutinio svorio kategorijos „reguliariojo“ pasaulio čempiono diržą papuoš jo atvaizdas ir įrašas apie paskutinę titulinę kovą.

„Kol kas davė šitą, kad turėčiau ką parvežti parodyti lietuviams. Bet gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje pats WBA prezidentas žadėjo atvykti į Lietuvą ir asmeniškai įteikti tikrą“, – šypsodamasis diržo muliažą žiniasklaidos atstovams demonstravo E. Stanionis.

Prieš pusantros savaitės Arlingtone (JAV) jis po 12 raundų kovos teisėjų sprendimu diržą perėmė iš Rusijos boksininko Radžabo Butajevo.

Kovą su dagestaniečiu E. Stanionis vadina sunkiausia gyvenime, nors neslepia turėjęs mažai abejonių dėl jos baigties.

„Maždaug ketvirtame raunde suvokiau, kad turiu laimėti – jaučiausi labai gerai. Nuskambės keistai, bet norėjau kraujo, atrodo, pavirtau kažkuo kitu, ne savimi. Paskutiniame raunde žinojau, kad jau tvirtai pirmauju, bet vis tiek mečiausi į priekį, norėjau nokautuoti varžovą.

Abu buvome pavargę, žinau, kad jis tikėjosi to paties, bet ką darysi, kad esu šiek tiek karštakošis, mėgstu keistis smūgiais“, – akistatą prisiminė nesėkmių profesionalų ringe dar nepatyręs lietuvis, kuriam tai buvo 14-a pergalė iš eilės karjeroje.

Dar užtikrinčiau lemiamą vakarą jautėsi jo ilgametis treneris Vidas Bružas, pirmą kartą su auklėtiniu keliavęs į JAV ir dalinęs patarimus iš ringo kampo.

„Tikėjau pergale labiau nei garsiai apie tai kalbėjome. Aišku, maniau, kad kova bus sunki, bet Eimanto pranašumai buvo aiškūs – greitis, taktinis mąstymas. Prieš kovą matydamas jo nusiteikimą nebeturėjau jokių abejonių, tik bijojau, kad nepasipainiotų kokia trauma. Mačiau, kad Eimantas tikrai nepaleis šio šanso“, – įspūdžiais dalinosi patyręs specialistas.

Dėl WBA „superčempiono“ diržo tą patį vakarą kovėsi amerikietis Errolas Spence'as ir kubietis Yordenisas Ugasas. Laimėjo pirmasis, kartu apgindamas jau anksčiau iškovotus WBC ir IBF čempiono diržus.

WBA dar praėjusį rudenį planavo sujungti abu diržus surengdama kovą tarp jų savininkų, o dabar tai įpareigoti padaryti E. Spence'as ir E. Stanionis.

Pastarasis teigia negavęs jokios finansinės kompensacijos dėl to, jog sutiko perleisti kovą su Y. Ugasu E. Spence'ui – kol kas gerokai ryškesnei žvaigždei bokso padangėje.

Vietoje pinigų E. Stanioniui buvo įteikta sutartis, kuria abiejų dvikovų nugalėtojai įsipareigojo suremti pirštines tarpusavyje.

„Tai ir buvo mano prizas, dėl kurio rizikavau viskuo. Jei būčiau pralaimėjęs R. Butajevui, teisę kovoti su E. Spence'u būtų gavęs jis, o man būtų reikėję grįžti atgal bent kelis žingsnius. Bet laimėjau ir turiu sutartį dėl kitos kovos. Tik tiek, kad joje yra numatyta išlygų – apskritai šiame versle yra daug politikos. Manau, kad derybos su E. Spence'u prasidės maždaug po mėnesio, o mūsų kova galėtų įvykti ateinantį rudenį. Bet viskas dar gali pasikeisti – čia jau mano vadybininkų ir agento darbas, o aš tiesiog lauksiu žinių“, – kalbėjo E. Stanionis.

Eimantas Stanionis (kairėje), Radžabas Butajevas

Ką jis galėtų atsakyti į plačiai nuskambėjusį garsaus bokso vadybininko iš Jungtinės Karalystės Eddie Hearno komentarą, esą lietuvis – nors ir geras boksininkas, bet antrarūšis čempionas?

„Šitas diržas yra tikresnis nei E. Spence'o, nes jo turimas kaip tik ir bus ateityje panaikintas. O aš turiu pirmenybę kovoti su Errolu. Nežinau, kas ten ką šneka, bet aš esu tikras pasaulio čempionas“, – pareiškė E. Stanionis.

Ketvirtosios iš pagrindinių profesionalų bokso organizacijų – WBO – diržas šioje svorio kategorijoje priklauso kitam JAV boksininkui Terence'ui Crawfordui, kuris 2019 metais apgynė savo titulą įveikdamas Egidijų Kavaliauską.

Būtent T. Crawfordas vis dar išlieka „BoxRec“ reitingo lyderiu, lenkdamas antroje pozicijoje esantį E. Spence'ą. E. Stanionis pakilo į 12-ą vietą, laipteliu žemyn nustumdamas tautietį E. Kavaliauską.

„Su kuo pats dabar labiausiai norėčiau susiremti? Su Spence'u arba Crawfordu. Sako, Crawfordas geriausias, o aš mėgstu iššūkius, be abejo, galvoju ir apie kitus diržus. Kai man sako, kad kažkas nėra įmanoma, noriu paversti tai realybe“, – tikino pirmasis čempiono diržą užsijuosęs Lietuvos boksininkas, kuriam galimybę artimiausiu metu žengti į ringą su E. Spence'u kaip tik ir gali užkirsti pastarojo akistata su T. Crawfordu.

O V. Bružas šansus šiais metais gauti dar vieną titulinę kovą vertina rezervuotai.

„Manau žvaigždės vengs kovos su Eimantu – jiems didelė rizika“, – spėjo treneris.

Kaip ten bebūtų, E. Stanionis antradienį dar kartą patikino kol kas galutinai neatsisveikinantis ir su mėgėjų ringu, kuriame planuoja dalyvauti atrankoje į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Anksčiau minėjęs, jog norėtų karjerą užbaigti medaliu pastarosiose, dabar boksininkas nebėra toks tikras.

„Mama nenori, kad ilgai būčiau šitame sporte, vis klausia, kiek kovų dar liko. Atsakau, kad to nežinau – priklausys nuo aplinkybių, nuo sėkmės. Kada jau pats pajusiu, jog neberandu savyje meilės šiam užsiėmimui, tikrai reikės baigti“, – aiškino E. Stanionis.

Tačiau sprendžiant iš to, jog po kovos su R. Butajevu jis jau kitą dieną nesusilaikė neužsukęs į sporto salę, E. Stanionio meilė sportui dar tikrai rusena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)