Prestižinis turnyras laukia spalio 14-15 d., o prieš jį Lietuvos delegacija dar surengs paskutinę aklimatizacijos stovyklą greta Tekančios saulės šalies sostinės esančioje Čiboje.

Tokijuje pasirodys 18 lietuvių: keturi dalyvaus kata (kovos pozų demonstravimo) rungtyje, kuri prie šio turnyro programos prijungta pirmą kartą, likę rungsis kumitė (realios kovos) varžybose.

Kelias į Japoniją Lietuvos kovotojams buvo ilgas ir prasidėjo dar praėjusį pavasarį, po Geteborge (Švedija) vykusio Europos čempionato.

Karatė meistrai po kelis kartus stovyklavo Palangoje ir Druskininkuose, vasarą buvo nuvykę į Bulgariją, kur treniravosi su Japonijos kiokušin karatė legenda Norichika Tsukamoto, patys sulaukė Kazachstano, Ukrainos ir Lenkijos kovotojų vizitų.

Rugpjūtį Lietuvos rinktinė nebe pirmą kartą kilo į stovyklą Prancūzijos Alpių aukštikalnėse įsikūrusiame Šamoni.

O prieš kelionę į Tokiją laidoje „Delfi diena“ apsilankė dabartinė Europos čempionė Marija Sekunda ir vicečempionas Edgardas Sečinskis.

Marija Sekunda, Edgaras Sečinskis

„Nuvažiuoti į šį turnyrą – jau svajonės išsipildymas. Labai džiugu, kad ten patekau. Ir pati Japonija atrodo lyg kitas pasaulis, labai įdomu ten apsilankyti, pamatyti, susipažinti su ta kultūra. Labai to laukiu“, – nekantravo karatė olimpiada vadinamo turnyro debiutantė iš Klaipėdos.

E. Sečinskis ant Tokijo tatamio kops jau trečią sykį karjeroje ir neslepia kiek pavydintis savo 19-metei kolegei.

„Manau, kad geriausias būdas dalyvauti tokiose varžybose – kai vyksti ten pirmą kartą. Tada mažiau streso. Kai jau esi dalyvavęs kelis sykius, žinai visus favoritus, būni su jais ir pats kovojęs – tuomet analizuoji vienas kitą. O į naujokus dažniausiai žiūri truputį paprasčiau. Mano patarimas – reikia tiesiog mėgautis, džiaugtis varžybomis ir gyventi šia sekunde“, – mokino 29-erių vilnietis.

2015-aisiais pats debiutuodamas pasaulio čempionate be svorio kategorijų, jis įveikė penkis varžovus ir pasiekė ketvirtfinalį, galutinėje rikiuotėje užimdamas septintą vietą.

Po ketverių metų E. Sečinskio žygis nutrūko aštuntfinalyje.

Edgardas Sečinskis (Foto: LKKF)

Šįkart jau tituluotas kovotojas bandė surinkti informacijos apie galimus priešininkus pirmuose dviejuose ratuose. Tiesa, lengva nebuvo, nes varžovai – paslaptingi. Turnyrą E. Sečinskis pradės akistata su norvegu Liamu Jensrudu, sėkmės atveju, kitu barjeru taptų lenkas Jakubas Tecza arba Cheuk Kei Wongas iš Honkongo.

„Aišku, visi favoritai būna žinomi, juos irgi analizuojame, kad paskui būtų lengviau tvarkytis užlipus ant tatamio“, – pažymėjo klubo „Saulės ženklas“ atstovas.

Tuo metu M. Sekundai jau pirmoje kovoje teks susiremti su varžybų šeimininkų atstove Airi Kan.

Kone kaskart šio turnyro užkulisiuose nuvilnija atodūsių, jog japonams Tokijuje būna palankios ne tik namų sienos, bet ir teisėjai. Vis dėlto E. Sečinskis tvirtina, jog dėl to sukti galvos nereikėtų.

„Teisėjavimas – faktorius, kurį gali pats reguliuoti. Laimėk anksčiau laiko – ir teisėjai nebeturės jokių argumentų“, – šyptelėjo rinktinės senbuvis.

Lietuviams ypatingos dvikovos – ne tik su japonais, bet ir su tautiečiais, kurių komanda pasaulio čempionate dydžiu nusileis tik šeimininkams.

„Jeigu taip susiklostys, kad reikės kovoti su kita lietuve, aš džiaugsiuosi. Tai reikš, kad mes abi nuėjome pakankamai toli. Ir dar akivaizdu, kad kova nebus lengva, nes visos lietuvės – labai stiprios“, – atsiliepė M. Sekunda.

Marija Sekunda (Foto: LKKF)

O kas bus sunkiausia grumiantis dėl geidžiamų prizinių vietų?

„Visas sunkiausias darbas – jau atliktas ruošiantis pirmenybėms. Todėl bent jau man asmeniškai Tokijuje sunkiausia bus gerai išsimiegoti – aklimatizacija ten vis tiek pasireiškia“, – nusijuokė E. Sečinskis.

Iš viso pasaulio čempionate dalyvaus 218 atletų iš 61 valstybės, tarp kurių nebus dėl karo Ukrainoje suspenduotų Rusijos ir Baltarusijos.

Praėjusiose planetos pirmenybėse iš lietuvių sėkmingiausiai pasirodė antrą vietą užėmusi Inga Mikštaitė, kuri svarbiausiose varžybose jau nebestartuoja. Tarp vyrų aukščiausiai – iki šeštos pozicijos – tuomet pakilo Eventas Gužauskas, dalyvausiantis ir šiame čempionate.

Ant tatamio vėl sugrįš ir 40-metis jo treneris Lukas Kubilius, 2011-aisiais buvęs ketvirtas, o 2015-aisiais pelnęs bronzos medalį.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Kata rungtis:

Diana Mačiūtė, Raminta Makackaitė, Matas Sasnauskas, Tomas Zienius.

Kumitė rungtis:

Brigita Svinkūnaitė, Marija Sekunda, Brigita Gustaitytė, Julija Balčiūtė, Aneta Meškauskienė, Valentyna Kurmin, Lukas Kubilius, Eventas Gužauskas, Edgardas Sečinskis, Paulius Žimantas, Justinas Kvietka, Antanas Klibavičius, Laurynas Vaičikauskas, Domas Sutkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją