„Šiuo metu yra apie 30 Seimo narių, kurie jau pasirašė šį kreipimąsi. Ir tuo pačiu noriu paskatinti Allison kreiptis į prezidentą dar sykį prašyti pilietybės išimties tvarka. Nes ankstesnius du kartus atsisakyta suteikti pilietybę dėl vienintelės priežasties – nepakankamų nuopelnų Lietuvai. Na, o po šio savaitgalio akivaizdu, kad tie nuopelnai yra“, – LRT radijui antradienį kalbėjo D. Asanavičiūtė.

Politikė pabrėžė, kad A. Reed pati turi dar kartą kreiptis į prezidentą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo. Jos teigimu, Seimo narių pasirašytas kreipimasis bus tik papildomas raginimas, kuris anot D. Asanavičiūtės, turėtų būti prezidentui išsiųstas antradienį.

„Aš nesitikėjau tokio aktyvumo – per vakarą parašus ir šiandien dieną mes išsiųsime“, – pažymėjo konservatorė.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, pirmadienį pranešta apie Seime bręstančią iniciatyvą kreiptis į prezidentą G. Nausėdą, prašant suteikti ledo šokėjai ir Europos dailiojo čiuožimo čempionato prizininkei A. Reed Lietuvos pilietybę.

Rašte prezidentui teigiama, kad praėjusį savaitgalį Kaune vykęs Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame ledo šokėjų pora A. Reed ir Saulius Ambrulevičius pelnė bronzos medalius, iš esmės keičia pilietybės klausimo aplinkybių vertinimą.

Vertinant naujausius poros pasiekimus, prezidentas raginamas atsižvelgti į A. Reed „ryžtą ir norą atstovauti Lietuvos valstybei, atsidavimą šalies kultūrai bei suteikti galimybę toliau garsinti Lietuvos vardą pasaulyje“. Todėl šalies vadovo prašoma išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę ir sudaryti galimybę čiuožėjų porai dalyvauti 2026 m. žiemos olimpinėse žaidynėse.

ELTA primena, kad šeštadienį Kaune vykusiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate A. Reed ir S. Ambrulevičius iškovojo bronzos medalius bei pagerino asmeninius rekordus. Paskutinį kartą šiame čempionate tokius pasiekimus rodė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, pelnę bronzos medalius 2006 m.

Po čiuožėjų poros pasiekimų, viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose atsirado raginimų suteikti A. Reed šalies pilietybę.

A. Reed jau du kartus prašė prezidentą G. Nausėdą išimties tvarka suteikti jai Lietuvos pilietybę. Pastarąjį kartą tai užkirto kelią porai dalyvauti 2022 m. Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.