2016-ais žirgų lenktynės sieks sudominti ir lietuvius. Rekonstruotame Raseinių hipodrome ketinama organizuoti devynis renginius, o žirgų mylėtojai tikisi, kad šią pramogą atras vis daugiau sporto ir azarto mėgėjų.

Lietuva ištroškusi intelektualių pramogų“, – įsitikinusi Evelina Kolbasnik, ateinančius penkerius metus rengsianti visas lenktynes Raseinių hipodrome. Jis yra vienintelis Baltijos šalyse, kuriame gali būti organizuojamos lygiosios žirgų lenktynės.

Šios lenktynės laikomos viena seniausių sporto šakų pasaulyje. Lygiųjų žirgų lenktynių principas nepakito nuo šio sporto pradmenų: žokėjų valdomi žirgai varžosi, kuris greičiau pasieks finišą.

„Pasaulyje manoma, kad žirgų lenktynės atsiranda, kai gyvenimas atsistoja į tvirtas vėžes“, – pabrėžė žirgų augintojas Aidas Savickas. – Pramogoms Lietuvoje atsiranda poreikis, o tai rodo, kad mūsų visuomenė bręsta.“

Lygiosios žirgų lenktynės Lietuvoje rengiamos beveik dešimtmetį, tačiau rekonstravus Raseinių hipodromą ir radus valdytojus, per ateinančius penkerius metus šį sportą norima pakelti į aukštumas.

„Čia yra du bėgimo takai: žolės ir smėlio. Kaip ir dera visiems rimtiems hipodromams“, – džiaugėsi privatų žirgyną turintis Saulius Pužauskas. – Manau, tai didelis žingsnis į priekį. Be to, dabar atsirado rimti valdytojai, žadantys organizuoti lenktynes.“

Žavesį šiam sportui suteikia lažybos, tapusios neatskiriama lenktynių dalimi: lažindamiesi, kuris žirgas nugalės, žiūrovai tampa azartiškesni ir emocingesni.

„Čia nėra sudėtingų taisyklių“, – žirgų lenktynių pranašumus vardijo A. Savickas. – Laimi tas, kas atbėga pirmas, o žiūrovą lengvai pagauna azartas. Nuo senų dienų žirgų lenktynės vadinamos karališku sportu. Tačiau Lietuvoje žirgų lenktynės neišpopuliarėjo, nes per ilgai buvome socialistiniame bloke. Tarybų Sąjungos pasididžiavimas buvo olimpinės sporto šakos. O žirgų sportas laikytas imperialistine atgyvena.“

Lietuviai gali tik pavydžiai žvelgti ir į kaimyninę Lenkiją, ir į didesnes valstybes, kuriose žirgų lenktynės vyksta kiekvieną savaitgalį, o priziniai fondai siekia tūkstančius ar net milijonus eurų.

Pernai per parodomąsias lenktynes Raseinių hipodrome ilgiausios distancijos (1800 m) bėgimą laimėjęs Cut Royale žirgas savininkui iškovojo 550 eurų prizą.

O Dubajuje vykusias brangiausias metų žirgų lenktynes vien hipodrome stebėjo 60 tūkst. žiūrovų, nugalėjęs Prince Bishop žirgas jo savininkui arabų šeichui dovanojo 10 mln. JAV dolerių. Dėl tokios pat sumos geriausi pasaulio žirgai varžysis ir šiemet – brangiausios planetos žirgų lenktynės vyks kovo 26-ą dieną.

Sezonas Lietuvoje prasidės gegužės 1-ą d. Raseinių hipodrome.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)