Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas iš naujo atsivertė rezonansinę dopingo bylą, kurioje pirmoje instancijoje kaltais buvo pripažinti du garsūs uostamiesčio ir Panevėžio treneriai.

Abu specialistai tikina, kad jie ne tik neteisingai apkaltinti – bylos pagrindu tapo pokalbių išklotinės ir vaistai, kuriuos, kaip teigia B. Vyšniauskas, jis esą vartoja ir perka asmeninės reikmėms.

„Lietuvoje tokių vaistų nėra, todėl perku dideliais kiekiais. Man gydytojai išrašo, aš nusiperku. Neplatinu, nepardavinėju, man pačiam jų reikia“, – sakė B. Vyšniauskas.

„Siekiu išteisinimo. Kodėl? Jūs juokus krečiate? Todėl, kad aš nekaltas. Aš niekam neplatinau, niekam nedaviau, – sakė garsus sunkiaatlečių treneris.

Paklaustas apie 10 metų diskvalifikacinę bausmę jis kalbėjo, kad kovos toliau: „Skųsime toliau. Šį kartą taip jau nepaliksime. Užtenka iš musės dramblį daryti“.

Kodėl buvo priimtas toks sprendimas?

„Jos pačios kaltos (Lietuvos antidopingo agentūros darbuotojos – red.p.). Jos pačios neatsakinėjo į telefono skambučius, kai reikėjo konsultuotis. O dabar sprendime net neminima, kad jos neatsakinėjo į skambučius. O mes turime išklotines. Čia sąmoningai, nes jos buvo perdavę policijai ir tiek. Nu viskas gerai, ko dar“, – nekantravo baigti pokalbį B. Vyšniauskas.

Garsus sunkiaatlečių treneris teigė diskvalifikacinį sprendimą skųsiantis Lozanos sporto arbitražo teismui: „Kaip gali iš nieko pakišti ir juoktis iš manęs. Jau atėjo pasiruošę, kad mane terorizuotų. Įsivaizduokite, po to mane dar 6 kartus tikrino dėl alkoholio. Išvažiuoju iš darbo vakare, ties Kretinga, Kretingale... Dar norėjo padaryti, kad pakliūčiau. Pirmadienį iš ryto vėl tikrina. Aišku, gal „pachmielnas“. Nuopelnai yra, jie nepanaikinti, bet reikėjo būti lojaliam. Visi žinote, kam kartotis. Visi žinote, kaip vyko rinkimai į LTOK, kaip išstodavau, kaip pasakiau, kad reikia Edžiui Urbonavičiui ir Dainai Gudzinevičiūtei gerą diržą paimti, kad sunaikino sportą, daktarus, kineziterapeutus, masažistus, olimpinį centrą. Jūs patys matote, kur sportas atsidūrė. Visi kiti dirba, o būčiau savas, jei būčiau liežuvio nekišęs ant priekalo“.

A. Jakimavičius tikina, kad kaltinimai jam taip pat nepagrįsti, o byla tėra farsas. Abiejų advokatai teismo paprašė iš dalies atnaujinti įrodymų tyrimą ir ištirti pas B. Vyšniauską rastą lagaminą: jame buvusių vaistų sudėtį, galiojimą laiką. Anot B. Vyšniausko advokato ir paties 72-ejų trenerio, vaistai buvo pirkti seniai.

Įrodymų tyrimo prašymui pritarė ir A. Jakimavičiaus advokatas.

„Manau, kad aš nekaltas, todėl ir atėjau čia. Daugiau neturiu ko pasakyti. Aš negirdžiu iš dopingo kontrolės priekaištų. Niekada sportininkai pas mane negavo dopingo, niekam neplatinau. Jei per tiek metų būčiau platinęs, kažkas būtų pasakęs“, – tikino A. Jakimavičius.

Prokuroras A. Gulenkovas sako, kad jis, palaikydamas kaltinimą, siekia griežtesnės bausmės.

„Prašau šimtatūkstantinių baudų abiem“, – sakė A. Gulenkovas ir patikino, kad remiantis įstatymais, tokios bausmės būtų pagrįstos.

Teismas tenkino prašymą atnaujinti įrodymų tyrimą, kurio metu bus perklausyti ir pokalbių įrašai.

Delfi primena, kad Klaipėdos miesto apylinkės teisme išnagrinėtoje byloje tarp kaltinamųjų buvo ir B. Vyšniausko sūnus Ramūnas Vyšniauskas, kuris buvo išteisintas.

B. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl dopingo medžiagų laikymo turint tikslą jas platinti, jam skirta 5 tūkst. eurų bauda. Analogiškai nubaustas A. Jakimavičius.

Dopingo bylos tyrimas buvo pradėtas 2017 metais. Tyrimą vykdę pareigūnai atliko kratas trenerių namuose ir darbo vietose. Specialistai buvo kaltinami savo bei artimųjų gyvenamojoje vietoje, taip pat sporto klubo patalpose neteisėtai laikę dopingo medžiagų turint tikslą jas platinti. B. Vyšniauskui taip pat buvo pareikšti kaltinimai dėl psichotropinių medžiagų – tablečių laikymo, neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.

Prokurorai skelbė, kad pas B. Vyšniauską aptikta apie 20 flakonų, 40 pakuočių, 80 ampulių ir daugiau nei tūkstantis tablečių draudžiamų preparatų. Per kratas pas A. Jakimavičių aptiktas švirkštas su tirpikliu, keletas buteliukų, flakonų, pakuotė ir apie 50 ampulių įvairių draudžiamų medžiagų. Rastos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, taip pat augimo hormono ir augimo hormono išsiskyrimą skatinančių medžiagų grupei. Kaltinamiesiems grėsė laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šią savaitę Lietuvos antidopingo agentūra B. Vyšniauską diskvalifikavo net dešimčiai metų. Jo sūnus, kaip ir A. Jakimavičius, toliau lieka suspenduotas ir galutinio dopingo kontrolierių verdikto dar laukia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)