Viena šeima – skirtingos šalys

„Natūralizacijos“ taisyklės čiuožime – itin liberalios, ir tuo galima įsitikinti panagrinėjus pirmą kartą Lietuvoje rengiamų Senojo žemyno pirmenybių dalyvių sąrašą.

Kitaip nei olimpinėse žaidynėse, kitose elitinėse dailiojo čiuožimo varžybose nebūtina turėti atstovaujamos valstybės pilietybę.

Iš 167 „Žalgirio“ arenoje savo meistriškumą demonstruosiančių sportininkų net 65 yra „legionieriai“, ginantys ne gimtosios šalies garbę.

Dalies jų istorijos atspindi bendras globalizacijos tendencijas: būsimi čiuožėjai išvydo pasaulį kraštuose, į kuriuos profesiniais, ekonominiais ar kitokiais sumetimais laikinai buvo išvykę jų tėvai. Arba dar būdami mažamečiai su šeima išsikraustė svetur – kaip, pavyzdžiui, Norvegijos rinktinei priklausanti Mia Risa Gomez, pirmuosius dvejus savo gyvenimo metus praleidusi Meksikoje.

Bet dauguma atvejų – tiesiogiai susiję su sportiniais interesais.

Lietuviams geriausiai žinomas su Sauliumi Ambrulevičiumi medalio Kaune sieksiančios Allison Reedpavyzdys. Amerikietė praeityje yra atstovavusi Gruzijai ir Izraeliui, jos sesė ir brolis – Japonijai.

Dabartinis Austrijos solistas Maurizio Zandronas prieš tai 13 metų gynė gimtosios Italijos garbę, o jo brolis atstovauja Ispanijai.

Adrienne Carhart gimė JAV, kur liko jos trys jaunesnės seserys, visos siekiančios aukštumų dailiajame čiuožime. Pati A. Carhart anksčiau čiuožė Belgijos gretose, o dabar sudaro Azerbaidžano šokių ant ledo porą su Aleksandru Kolosovskiu – ukrainiečiu, praeityje atstovavusiu Izraeliui.

Tarp jų konkurentų – JAV gimusios Laylos Karnes ir Kanadoje pirmąsyk akis atmerkusio Liamo Carro duetas, startuojantis po Didžiosios Britanijos vėliava. Taip pat Lucy Hancock ir Iliasas Fourati, gimę atitinkamai Didžiojoje Britanijoje ir Kanadoje, o atstovaujantys Vengrijai.

Tuo metu vengrė Hanna Jakucs ir italas Alessio Galli sudaro Nyderlandų porą, dvyniai iš Kijevo Marija ir Michailas Nosovickiai – Izraelio.

Savotišką pusiausvyrą pasiekė šveicaro Carlo Rothlisbergerio ir italės Victorios Manni tandemas – iki 2020-ųjų buvo Šveicarijos, o dabar yra Italijos atstovai.

„Legionierių“ turi ir kaimyninių šalių rinktinės. Latvijos solistas Fiodoras Kulišas – iš Ukrainos, Estijai šokių ant ledo varžybose atstovauja prancūzė Solene Mazingue, o lenkai „skolintus“ sportininkus Kaune deleguos į visas keturias disciplinas.

Lenkijos šokėja ant ledo Sofija Dovhal yra kilusi iš Ukrainos. Likusi trijulė – pavienininkai Jekaterina Kurakova ir Vladimiras Samoilovas, porų varžybose startuosianti Julija Ščetinina – iš Rusijos.

Apskritai daugiausiai „natūralizuotų“ čiuožėjų turi būtent rusiškų šaknų. Jų Kaune bus per dvi dešimtis – nė viena oficiali rinktinė negali pasigirti tokiu skaitlingumu.

Poroje – rusė ir ukrainietis

Maskva ir Sankt Peterburgas – dažniausiai sutinkami vietovardžiai vartant Europos čempionato dalyvių biografijas.

Kaune taip pat bus sportininkų iš Permės, Tiumenės, Toljačio, Vladimiro, Žemutinio Naugardo, Jekaterinburgo, Uchtos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)