Antradienį 200 m plaukimo laisvu stiliumi finale 28-erių panevėžietis užėmė antrą vietą (1 min. 45,05 sek.), nusileidęs tik 0,30 sek. greitesniam korėjiečiui Hwang Sun-woo.

Bronzą pelnė amerikietis Luke‘as Hobsonas (1 min. 45,26 sek.).

Pusę distancijos D. Rapšys laikėsi ketvirtas, likus paskutiniems 50 m pakilo į trečią poziciją, o finišuodamas palypėjo dar laipteliu aukščiau.

Kaip vyriausias Lietuvos rinktinės atstovas reagavo į savo pasiekimą?

„Kad aš jau 2019-aisiais iškovojau aukso medalį, bet neoficialiai... Vis tiek širdyje jį kaip ir turiu. Dėl to dabar ir šis sidabras man – kitoks. Na, bet finalas yra finalas, viskas kitaip nei pusfinalyje ar atrankoje.

Mačiau, kad varžovas šalia, bet pabaigoje jaučiau, jog darosi labai nelengva. Na, viskas gerai, neblogai pavyko, o medalis yra medalis“, – komentavo pasaulio vicečempionas.

2019-aisiais Pietų Korėjoje vykusiame pasaulio čempionate jis toje pačioje rungtyje lenkė visus, tačiau vos pasibaigus finalui sužinojo, jog buvo diskvalifikuotas dėl krustelėjimo prieš pat starto signalą.

Inos Paipelienės ir Pauliaus Povilionio treniruojamam plaukikui nuo to laiko nebuvo pavykę grįžti į planetos pirmenybių 50 m baseine finalus.


– Kas buvo kitaip nei pusfinalyje?Delfi paklausė D. Rapšio

– Mintys vis tiek jau kitokios. Žinai, kad čia – pabaiga, turi padaryti viską, nes daugiau nieko nebebus. Galvoji, kad gali, nors ir stengiesi būti savimi. O paprasčiausias skirtumas – šiandien nebuvo rytinio plaukimo, kitokia dienotvarkė.

– Šis medalis – pirmasis iš pasaulio čempionato 50 m baseine – dabar bus brangiausias?

– Kaip sakiau, širdyje vis tiek turiu auksą. Gali man nors 15 tų medalių užkabinti, vis tiek žinau, kad pirmasis buvo 2019-aisiais. Tik tiek, kad smagu aplinkiniams, pačiam galbūt irgi priminimas, jog galiu tai padaryti. Nors visada tai ir žinojau.

– Pastarieji metai jums nebuvo labai sėkmingi. Ar tikrai tikėjote, jog vis dar esate tarp pačių geriausių?

– Čia – sportas. Vieną dieną pasirodysi prasčiau – viskas, nebereikalingas. Kaip krepšinyje – nepataikyk keletą rungtynių, gali daugiau ir nebemėtyti. Bet aš suprantu, viskas normalu. Per tiek metų pripratau.

Danas Rapšys

– Šiame finale buvo panašiai įtampos kaip minėtais 2019-aisiais?

– Sakyčiau, dabar daugiau. Anąsyk atėjau į finalą kaip iš niekur – nei kažkur kovojęs, nei laimėjęs. O dabar jau žinojau, kaip galiu plaukti, kad galiu gerinti rezultatą. Na, ne kiekvieną dieną tai pavyksta. Man tai buvo labai gera patirtis prieš olimpiadą.

– Prisimindamas diskvalifikacijos istoriją, ar laukdamas starto signalo buvote suledėjęs kaip statula – nors tai ir užtruko labai trumpai?

– Tikrai labai trumpai. Tik nusirengiau, apsišlakščiau vandeniu, padėjau koją – ir iškart signalas. Kažkaip įdomiai. Gal norėjo kuo greičiau paleisti mus į kovą.

– Tas aukso medalis gali būti širdyje, bet, pavyzdžiui, rentos nei už jį, nei už šį sidabrą negausite. Dėl to neapmaudu?

– Visą gyvenimą taip – kažką padarai, o paskui matai, kad galėjo būti geriau (šypsosi – Delfi). Toks jau sportas.

Finalo rezultatai:

Finalo rezultatai

Primename, kad išvakarėse pusfinalyje D. Rapšys buvo sparčiausias iš visų, finišavęs per 1 min. 44,96 sek. Greičiau šią distanciją jis yra įveikęs tik sykį – 2019-aisiais, kai fiksavo asmeninį rekordą (1 min. 44,38 sek.).

Atrankos varžybose lietuvis buvo trečias (1 min. 45,95 sek.).

Prieš tai Dohoje dvigubai ilgesnio nuotolio rungtyje jis užėmė 20-ą vietą.

Antradienį, nuo 19.45 val. Lietuvos laiku, į kovą dėl 100 m plaukimo krūtine medalių stos ir Kotryna Teterevkova.

Danas Rapšys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją